Ook Italië moet van #EU bezuinigen

Italië gaat voor 5 miljard euro aan staatsbezittingen verkopen om enigszins tegemoet te komen aan de eisen van de Economische Commissie. De regering van Gentiloni verwacht dit jaar een economische groei van 1 procent. De Italiaanse regering is door de EU onder druk gezet vanwege een overheidsschuld die 132,6% is van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Nederland heeft een staatsschuld van 62% van het BBP en Griekenland de hoogste met 179%.

De commissie heeft Gentiloni gewaarschuwd dat hij strafmaatregelen kan verwachten als met ingang van april de begroting niet zou zijn aangepast. Volgens EU regels mag het begrotingstekort niet boven de 3% van het BBP komen en de overheidsschuld niet meer dan 60%, tenzij deze een redelijke afname laat zien.
De Commissie kan boetes opleggen van 0,2 procent van het BBP aan landen die herhaaldelijk aanbevelingen naast zich neerleggen om begrotingsproblemen op te lossen.

Italië wordt al jaren geplaagd door een geringe economische groei sinds de financiële crisis. Het afgelopen jaar bedroeg deze slechts 0,9%, daarnaast hebben zij de twee na grootste nationale schuld binnen de eurozone. De banken hebben last van miljarden aan slechte leningen.

Groei

De gemiddelde jaarlijkse economische groei (als stijging van het Bruto Binnenlands Product) in de Eurozone sinds 1995 staat op 1,6% (juni 2016). Het hoogste groeicijfer van 5% werd behaald in het eerste kwartaal van 1995 en het laagste in het eerste kwartaal van 2009 en was toen -5,50%.

Ter vergelijking de economische groei van een aantal landen.
India….7,9% (maart 2016)
Duitsland…..3,1% (juni 2016)
Polen…..3,1% (juni 2016)
Zweden….3,1% (juni 2016)
Nederland…2,3% (juni 2016)
Eurozone…..1,6%
België….1,4% (juni 2016)
Frankrijk….1,4% (juni 2016)
Italië……0,7% (juni 2016)
Portugal…..0,8% (juni 2016)
Denemarken….0,4% (juni 2016)
Griekenland…..min 0,4% (juni 2016)

Premier Gentiloni is de opvolger van de in december afgetreden Matteo Renzi, die door zijn lot te verbinden aan een referendum is afgetreden. Het referendum van 4 december 2016 ging niet over het functioneren van premier Renzi, maar over een grondwetswijziging waarbij de senaat niet meer rechtstreeks gekozen wordt, maar uit bestuurders van lokale overheden zal bestaan. Renzi had zijn politieke lot verbonden aan dit referendum.

Het ING heeft vorig jaar een rapport uitgebracht waarin zij zich afzetten tegen bepaalde Europese regels, zij zeggen: “Rigide naleving van Europese regels kostte honderdduizenden onnodig hun baan.’ Zij vergelijken het beleid met dat van andere landen als België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en de VS. Deze regels van Brussel zien op het begrotingstekort van maximaal 3% en een overheidsschuld van maximaal 60% van het BBP.

Het verhaal is simpel. Door bezuinigingen op de overheidsuitgaven komt er minder geld in de economie beschikbaar voor consumptie, waardoor de bedrijvigheid eerder getemperd wordt dan gestimuleerd. Dit zorgt er voor dat bedrijven hun omzet zien dalen en dat zij hierop reageren door mensen te ontslaan of investeringen uit te stellen. Voor hen is immers winst maken heilig en in dat geval worden bijna altijd de loonkosten verlaagd (met ontslagen / minder personeel).

Toch houden de landen van de Eurozone star aan de regeltjes vast, waardoor tal van met name Zuid-Europese landen een flinke aderlating hebben moeten doen ten koste van de verzorgingsstaat en ten gunste van het bedrijfsleven, dankzij nationalisaties.

Rob Vellekoop, 13 april 2017

7 Comments

 1. Alleen maar om de bankiers uit de wind te houden?
  Deze moeten eens een keer door het stof gaan bijten, terug naar de ouderwetse klerkbaan-salarissen?
  Tenslotte de Heilige kerk vond dit vak beneden de waardigheid die een gelovige behoort te betamen?

 2. Jean Claude “druncker” Juncker: “Es ist Politik der EU etwas im Raum zu stellen. Wenn es kein zu grosse Ausschreitungen gibt machen wir einfach weiter. Bis es kein Zurück mehr gibt”.

  Men late zich niet “framen” als zijnde anti-Europees als men tegen de EU is. Deze twee entiteiten hebben helemaal niets met elkaar te maken.

 3. Oh men, ik hoop ooit de dag te zien dat de EU landen hun middelvinger opsteken naar Brussel. En liever nu dan later.

 4. Daarkomen ze na 20jaar wel laat achter, wel zakken vullen maar beleid van lekmevestje?

 5. Je zult toch echt iets aan die sleep trollen op je site moeten gaan doen Rob. Anders blijven de mensen die zich niet laten betalen voor hun vaak interessante comments uiteindelijk weg. Aan werkloze NSB-ers die hier alleen maar hun drol komen deponeren heb ik in ieder geval geen behoefte.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.