Oorlogsmisdaden Trump na 2,5 maand presidentschap

Volgens Marjorie Cohn, professor emeritus van de Thomas Jefferson School of Law heeft Amerikaanse President Donald Trump, na slechts twee en een halve maand van zijn presidentschap, zich nu al laten zien als oorlogsmisdadiger. Zijn regering doodt ongebruikelijk grote aantallen burgers waarmee hij zowel de Amerikaanse als internationale wetten schendt.

In Truthout beschrijft Cohn de oorlogsmisdaden van Trump:

 • inauguratie weekend: twee drone aanvallen in Jemen kostte 10 levens. Een drone raakte drie mensen op een motor, de andere zeven mensen reden in een auto. Noch Trump noch Minister van Defensie Mattis geeft toe dit te hebben goedgekeurd.
 • Een week na zijn inauguratie betreurt Trump de dood van een Navy Seal in een aanval in zuidelijk Jemen. Trump noemde niet de 30 mensen, inclusief minstens 10 vrouwen en kinderen die werden gedood door Amerikaanse bommenwerpers.
 • bijna 1000 niet-gevechtsdoden in de maand maart bij acties in Irak en Syrië (volgens Airwars). Airwars zegt dat de Amerikaanse luchtmacht de meeste ongevallen veroorzaakte tijdens aanvallen van de coalitie.
 • Amerikaanse drones bombardeerden een moskee in Aleppo, Syrië met minstens 47 burgerdoden.
 • De Amerikaanse luchtmacht bombardeerde huizen, een school en een ziekenhuis in Tabqah, Syrië, hierbij werden 20 burgers gedood.
 • Een door de VS geleide luchtaanval van de coalitie op een school dat onderdak bood aan 50 gezinnen kostte aan minstens 33 burgers in Syrië het leven.
 • Een Amerikaanse luchtaanval in Mosul, Irak, doodde meer dan 200 mensen.
 • De coalitiemacht gebruikt wit fosfor, een chemisch wapen dat brandt tot het bot, in Mosul. Het Amerikaanse Central Command heeft bevestigd verarmd uranium te gebruiken (een oorlogsmisdaad) tegen ISIS in Syrië.

Cohn licht ook toe waarom deze aanvallen als oorlogsmisdaden beschouwd worden.

De gerichte moorden zijn in strijd met artikel 51 van het handvest van de Verenigde Naties. De VS zegt het recht te hebben verdachte terroristen of hun bondgenoten te doden voordat ze in actie komen. Zij voldoen daardoor niet aan de eis dat er een noodzaak moet zijn tot zelfverdediging, direct en overweldigend aanwezig, die geen ruimte laat en geen moment voor overleg.

Drone aanvallen schenden Internationaal Recht. Deze politieke moorden zijn strafbaar als oorlogsmisdaad.

De Verenigde Staten hebben het Internationale Convenant van Burger en Politieke Rechten geratificeerd wat zegt:
“Ieder mens heeft het recht op leven. Dit recht moet worden beschermd door de wet. Niemand mag naar willekeur worden beroofd van zijn leven.” Het Convenant garandeert ook dat degenen die beschuldigd worden van een misdaad recht hebben op aangenomen onschuld en op een eerlijke rechtszaak door een onpartijdig tribunaal. Doelgericht doden is hiermee dus in strijd.

Het Statuut van Rome voor het Internationale Strafhof definieert oorlogsmisdaden onder andere als doelbewust doden, het veroorzaken van groot lijden of ernstige verwondingen, doelbewuste aanvallen op burgers of burgerdoelen, en de lancering van ongerechtvaardigde aanvallen in de wetenschap dat ze burgers zullen doden of verwonden.
Het door de VS geleide coalitie bombarderen van scholen, ziekenhuizen, woningen en moskeeën resulteert in grote aantallen burgerslachtoffers en zijn dus ook oorlogsmisdaden.

Rob Vellekoop, 7 april 2017

15 Comments

 1. Obama, Clinton en Reagan waren nog veel erger. Zij hebben Syrie, Lybie. Pakistan, Irak, Iran van rijke landen tot een puinhoop gemaakt met miljoenen doden en nog veel meer ontheemden. Het is maar goed dat de militairen in Egypte het in eigen hand hebben genomen anders waren zij ook de klos geweest van de moordzucht van de USA

 2. WAAR DE VIJAND STOPT MET SCHIETEN KUNNEN WE PAS ECHT GENIETEN VAN EEN BRIES , DIE ER DAN IN WAAIT DOOR DE BRES IN DE WALG-WAL-VAN-VER-PLET-TE-REN-DE-RAM-TEGEN-SLAGEN !

 3. Het recht toe aan beleid wordt gevolgd, zonder te vergewissen wat voor consequenties dat heeft voor de wereldvrede? Dat lompe gedrag gedrag is puur om de hele wereld te kakken te zetten, macho Donald duck?

 4. Trump over de vermeende gifgas-aanval: “Among the victims were also beautiful baby’s”

  Alwéér een nieuwe Hitler. Je zou er moe van worden.

 5. Het kapitalisme is aan het moorden geslagen. Het langzaam maar zeker naderende einde van bankiers, politici en journalisten. Het einde van misdadigers van de ergste soort. De leden van de RAF hebben te vroeg gelijk gehad. En dan “werkt” het niet. Nóg niet.

  Ik memoreer hier nog even waar de RAF uit voortgekomen is. Veel Duitse studenten zagen middelijk na het “Wirtschaftswunder” dat geen enkele politicus het Duitse volk vertegenwoordigde en dat nog steeds dezelfde zakkenwassers (veel ex-NAZI’s en SS-ers) allerlei sleutelposities bezetten. Beducht voor een terugval naar het NAZI-regiem werd toen door veel Duitse studenten tegen de Duitse regering gedemonstreerd. Dan de eerste staatsmoord op student Benno Ohnesorg. Er werd nóg een student in het hoofd geschoten: studentenleider Rudi Dutschke. Toen vond een afsplitsing van die studenten het tijd om zichzelf te gaan bewapenen tegen hun levensgevaarlijke onderdrukker. En zo ontstond de RAF. Vrijheidsstrijders, angstig weggezet als terroristen.

  Vrijheidsstrijders die tegenwoordig trouwens de handen vol zouden hebben aan alle EU-landen die zich het Duitse economische uitplunder-model hebben laten opdringen door Frau Dr. Merkel.

 6. Ik stem niet op het politieke tuig en bezit hun smerige geld ook niet. Door dit laatste aspect heeft de Amerikaanse aanval mij afgelopen nacht een douceurtje van 300 Euro opgeleverd. Nu is de winst van de één altijd het verlies van een ander leert ons een oude wet uit de economie: mijn douceurtje is afkomstig van een paar beleggers die het dun door de broek begint te lopen en uit de aandelenmarkt stappen. Ze vluchten dan meestal weg in het papier-goud (dat wordt t.z.t. waardeloos) waardoor de prijs van fysiek goud een stijging ondergaat. Dus hoe meer oorlog in deze zieke wereld die ik niet wil, hoe meer ik verdien aan de broek-poepende beleggers.

  • Er zijn twee soorten werklozen: de arme werklozen zoals we ze aantreffen in de sloppenwijken van onze steden en de rijke werklozen, de grote beleggers die we aantreffen op de beurzen en in de casino’s van Monte Carlo en Nice.

 7. het wordt steeds duidelijker, dat de macht maar wat aan het ‘kloten’ is en met mensenlevens speelt
  globalisme in de ijskast en alle plannen hiertoe bevriezen, daarnaast beleid binnenland op orde brengen?

 8. Aan de andere kant,… zou je in dat stinkland willen wonen of aanwezig willen zijn op het moment dat de vergelding gaat plaatsvinden?
  En die gaat plaatsvinden want ik heb dan misschien geen glazen bol om in de toekomst te kijken maar de geschiedenis leert mij dat geen macht zo groot of een regime zo omvangrijk en machtig, ALLES komt een keer ten val!
  Dat land heeft sinds haar ontstaan zo’n enorm slecht karma opgebouwd mede ‘dankzij’ de puriteien, vrijmetselaars en later de zionisten dat er een regulerend mechanisme op een vreselijke manier gaat afrekenen met dit broedsel.
  (wedden dat het nakakelen van die vieze taal ineens niet meer zo kek is)

 9. Waarom worden ze dan niet aangeklaagd?
  Door bvb Rusland of China?
  Bewijzen genoeg lijkt me….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.