Beleggers kunnen legaal verdienen aan wiet

Voor beleggers is het al enige tijd mogelijk te beleggen in Noord-Amerikaanse bedrijven die cannabis/ marihuana voor medisch gebruik produceren. Met ingang van 5 april is er zelfs een selectie van deze bedrijven waarbij kan worden gespeculeerd op hun gezamenlijke resultaat. Kortom beleggen in buitenlandse marihuana is een legale bezigheid, maar verbouwen, handel en distributie blijft in eigen land verboden.

In de volgende beursgenoteerde bedrijven kan je beleggen en deze zijn ook opgenomen in een zogenaamde marihuana-index (North American Medical Marijuana Index). Door deze index te volgen kan je zien hoe deze Noord-Amerikaanse wietbedrijven presteren. Naar verwachting zal de marihuana bedrijfstak in 2020 meer dan 22 miljard dollar groot zijn.

Aphria Inc., Aurora Cannabis Inc., CannaRoyalty Corp., CanniMed Therapeutics Inc., Canopy Growth Corp., Cronos Group Inc., Emblem Corp., Emerald Health Therapeutics, GW Pharmaceuticals, International Cannabis Corp., Insys Therapeutics Inc., Maple Leaf Green World Inc., Organigram Holdings Inc., Scotts Miracle-Gro, Supreme Pharmaceuticals Inc.en Zynerba Pharmaceuticals Inc.

Canada
In Canada is medische wiet gelegaliseerd onder bepaalde voorwaarden. Het verbouwen van de hennepplant is toegestaan voor zaad en vezel productie na goedkeuring door de gezondheidsautoriteiten.

Verenigde Staten
In dit land is het in bijna de helft (23) van alle staten toegestaan om medische wiet te produceren en in 4 staten ook recreatief. Voor de VS als federaal geheel blijft wiet verboden. Dit ondanks hun eigen vaststelling dat medische wiet positieve effecten heeft op de gezondheid en zelfs kanker kan bestrijden.

Nederland
Het bezit van 5 gram wiet (of minder) voor eigen gebruik is strafbaar, maar leidt niet tot vervolging. Het bezit van 5 tot 30 gram is een overtreding. Wie meer dan 30 gram in bezit heeft, begaat een misdrijf. Dat is de juridische stand van zaken. Echter er is ook een gedoogbeleid, waarbij overheden een oogje kunnen dichtknijpen en toestaan dat iemand 5 gram in bezit heeft of 5 wietplanten buiten opkweekt. Dat hoeven ze echter niet te doen, de Opiumwet geeft hen de macht.

Wat mag en wat niet mag op het gebied van cannabis is geregeld in de Opiumwet. Deze wet maakt een onderscheid tussen harddrugs en softdrugs (lijst I en lijst II). Cannabisproducten zijn softdrugs. Voor alle drugs geldt dat bezit, handel, verkoop en productie strafbaar zijn. Niet-strafbaar is het gebruik voor medische, diergeneeskundige en wetenschappelijke doeleinden.

Hennepplant
Sinds het begin van de 20e eeuw wordt de hennepplant (marihuana) gepresenteerd als een gevaar voor de volksgezondheid. Dit volledig foute beeld leeft nog steeds bij de politiek en ook in grote delen van de samenleving. De anti-propaganda tegen wiet werkt nog steeds. Ondanks dat de VS, de grote initiatiefnemer van de verbanning van hennep hierop schoorvoetend terugkomt, blijft Nederland stug volharden in het verbod.

Hennep is eeuwenlang gebruikt in de scheepsbouw, boekdruk, als kleding en medicatie vanwege zijn ontgiftende en helende werking. In 1400 droeg het gebruik van hennep bij aan de snelle groei van het boekdrukken. Het eerste boek, de Gutenberg Bijbel werd gedrukt op hennep papier. In 1600 waren de VOC schepen uitgerust met zeilen en touw van hennep, een beetje schip had circa 15 mijl aan touw en vele vierkante meters aan canvas (geweven hennep). Aan het einde van de 19e eeuw verkochten Nederlandse drogisten extracten van cannabis. Het medicijn was bekend onder de naam Extractum Cannabis Indicae. Het werd gebruikt voor toevallen, astma, krampen, slaapstoornissen en migraine.

Begin 20e eeuw lukte het multinationals om het publiek te laten geloven dat hennep een bedreiging was voor het volk.
Krantenmagnaat Hearst wilde oliezijn kranten op papier drukken en chemie concern DuPont wilde aardolie gaan verwerken. Zij zagen hennep als concurrent van hun plannen. Later volgde Big Pharma (3000 miljard grote farmaceutische industrie) die medicinale wiet beschouwt als een winstbedreiging, omdat het eenvoudig te verbouwen is en doordat mensen er werkelijk baat bij kunnen hebben. Zij lopen winst mis wanneer meer mensen beter worden.

Autoriteiten kunnen echter niet langer verbergen dat hennep de volksgezondheid kan dienen. De Amerikaanse regering heeft toegegeven dat marihuana bepaalde kankercellen kan doden en andere doet krimpen. Aldus een studie van het NIDA – National Institute on Drug Abuse (informatie over medische marihuana).

Omslag
Er lijkt een omslag te komen nu naast Canada de VS schoorvoetend medische wiet toelaten. De miljarden die met wiet verdiend kunnen worden zullen ongetwijfeld meehelpen het achterhaalde anti-wietbeleid de das om te doen. De eerste beleggers beginnen wiet als winstbron te ontdekken. Waarschijnlijk zal wiet pas echt worden vrijgegeven als de machtige farmaceutische industrie mee gaat doen in het behalen van winst met marihuana.

Rob Vellekoop, 4 april 2017

14 Comments

 1. De overheid zal ooit een nieuwe melkkoe nodig hebben om de economie draaiende te houden.
  Vroeger werd er bakken met geld verdiend met het heffen van flinke belastinggelden op Tabak en Alcohol.
  Men wil het onder eigen beheer gaan kweken is mijn idee.
  Om zogenaamd een zuiver en schoon product te garanderen, en in hun zeggen onschadelijk zal zijn.
  Je ziet nu al gemeentes die hun eigen plantages willen aanleggen om coffeeshop te gaan bevooraden die netjes belasting betalen tegenwoordig over een gedoogd (illegaal) product.
  Maar het zal mij verder een worst wezen.
  Ik ben 45 jaar, 2 kinderen van mezelf, en mijn huidige vrouw had 2 kinderen die allen reeds volwassen zijn.
  Ik ben al opa sinds begin dit jaar.
  Ik rook iedere avond een paar waterpijpen, en lig dan lekker relax voor de tv.
  Ik drink al meer dan 10 jaar geen alcohol, dit omdat ik er een gewenning aan kreeg. (ook lichamelijk)
  Mijn kinderen weten het, en hebben van huis uit meegekregen dat het beter is om het gewoon niet te doen, maar wel dat ik liever heb dat ze blowen dan drinken.
  Nee ik hou het wel bij mijn autoflowers en dat gaat prima zo in het huidige beleid.
  Ik mag er 5 hebben… danwel een oog word dichtgeknepen, en een autoflower is ook niet zo afhankelijk van veel of weinig licht.
  Het bloeit en groeit tergelijkertijd en is na 10 weken gewoon klaar.
  Opbrengst is laag 20/30 gram per plantje, goed voor een goed onsje wit zoete heerlijke cannabis maakt dat niet uit.
  En zo groeit en bloeit het hele jaar door mijn autoflowertjes, en lees ik dit soort artikelen met een dubbel gevoel.
  Ik hou niet hypocriete praktijken, en erger me soms dood aan de huidige politiek.
  Maar die zijn al jaren verziekt, en mensen zijn net schapen.
  Ik blijf wel op mijn wolk, en hou me bezig met dingen die er werkelijk om doen.

  • Hah..ha..ha , Johan Bosman 🙂
   Ik waardeer je gevoel voor Humor enorm .

   Fuckingham Palace …hoe kom je er op …Hi..Hi

   Jah…we hebben er zo onze vermoedens over.
   Hij probeerde weg te vluchten uit Reptilian Palace .

 2. Ze maken het illegaal anders zou het te goed worden deze plant heeft twee kanten paranoia en diep inzicht schaart je u naar de goede kant kun je hier duizenden levens leven in ‘een leven er ik heb ook ontdekt dat ze vieze spelletjes spelen waardoor mensen in psychiatrie belanden en dan stoten ze het op wiet ze spelen alles tegen een uit spreid uw vleugels grow

 3. Er zit nog een heel ander aspect aan het gebruik van softdrugs dat niet iedereen bekend is. Als je in Winschoten wat koopt voor eigen gebruik (Bosstraat 38) dan sta je meteen op de camera van de politie van Winschoten (die camera is geplaatst in het leegstaande pand er schuin tegenover). Normaal gesproken is de politie van Winschoten niet geïnteresseerd in je aanschaf. Tot ze van je af moeten omdat je -zoals mij is overkomen- strafbare feiten begaan door de overheid heb ontdekt. Normaal gesproken gaat de politie van Winschoten dan achter je rug om naar je werkgever om daar een heel vies verhaaltje af te steken met het bewijs van je aankoop in de hand. Want wie strafbare feiten begaan door de overheid ontdekt die moet in de eerste plaats worden geïsoleerd. Dus uit het maatschappelijke leven worden weggewerkt. Bij mij kon dat echter niet (ik was zelfstandig ondernemer) maar dat was voor de politie van Winschoten geen probleem. Ze zijn achter mijn rug naar het bestuur van mijn vliegclub (de NNZC) geweest om daar hun vieze verhaaltje af te steken. Succes!
  Kortom: ik ben nog even lid gebleven van dat clubje maar heb ondertussen mijn solo op een ander vliegveld gevlogen zijnde een vliegveld zonder NSB-ers in een ander juridisch district.

  Stemmen op misdadigers is véél gevaarlijker dan een pilsje drinken of een jointje roken als après-vol. Het spel is duidelijk: politici verbieden iets en dan komt juist vanwege dat verbod de gewenste criminaliteit als vanzelf naar boven.

  U bent gewaarschuwd!

  • Méér dan de helft van alle misdaad in ons land bestaat tegenwoordig uit het misbruik maken van bevoegdheden. Daarmee is de nederlandse overheid een grotere bedreiging voor de nederlandse samenleving geworden dan alle “gewone” misdaad in ons land bij elkaar. Onze minister van justitie weet dit als geen ander want hij is hiervan door mij méér dan eens schriftelijk op de hoogte gesteld. Maar heeft iemand de minister van justitie hier wel eens over horen spreken in het 8-uur journaal?

   (bron: wetenschappelijk onderzoek “Overheids-criminaliteit als specimen van organisatie-criminaliteit” van hoogleraar strafrecht Prof. Dr. G. van den Heuvel Universiteit van Maastricht)

   • Jij hebt inmiddels ook wel onderhand door, dat alle regeltjes opgelegd door overheid door zijn gecompliceerdheid moeilijk op te volgen zijn.
    En daardoor altijd wel op en door een of andere uitleg wel op velerlei terrein uit te leggen zijn en daardoor multi interpretabel zijn?
    Kortom linksom of rechtsom, je bent altijd wel de klos!

 4. Zolang we nog geplaagd worden door de bevolkingsgroep die het nodig vindt om vanuit een zwaarwegend eigenbelang rechts te blijven stemmen, zal er geen vooruitgang komen in deze kwestie.
  Ik weet dat vauit die hoek al dan niet in samenwerking met de gristenhonden een mantratje ontstond dat je van hashj en weed, links zou worden en dat je van je haar laten groeien, je lui zou worden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.