Twitteraar krijgt celstraf voor grap over politicus

Afgelopen week heeft het Spaanse strafhof een jonge vrouw veroordeeld tot gevangenisstraf voor het posten van satirische grapjes op Twitter over de moord in 1973 op de rechterhand van dictator Franco.

De 21-jarige Cassandra Vera is schuldig bevonden aan het verheerlijken van terrorisme en het vernederen van de slachtoffers van terrorisme. Ze is veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf, maar waarschijnlijk komt ze helemaal niet in de gevangenis omdat ze is veroordeeld voor niet-gewelddadige misdaden/overtredingen met een straf van minder dan 2 jaar. Overigens kan ze haar wens om docent te worden door de veroordeling vergeten.

Cassandra publiceerde 13 tweets tussen 2013 en 2016 over de moord op Admiraal Luis Carrero Blanco. Blanco was de premier van dictator Franco. Hij kwam om het leven door een aanslag met een autobom in Madrid op 20 december 1973 door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De bom catapulteerde een gepantserde auto met daarin Carrero Blanco over het dak van een kerk heen, waar hij de mis had bijgewoond. Iedere dag zou er een showproces tegen tien bouwarbeiders plaatsvinden, maar in plaats daarvan was deze aanslag de inleiding tot het einde van de dictatuur van Franco. Francisco Franco was president en generaal. Hij regeerde van 1939 tot zijn dood in 1975 als dictator over Spanje.

Cassandra schreef in een van de veroordeelde tweets: “ETA combineerde het beleid tegen het gebruik van officiële vehikels met een ruimtevaartprogramma. Een andere luidde:“Ging Carrero Blanco ook terug de toekomst in met zijn auto?”

De rechtszaak roept heel wat vragen op over de vrijheid van meningsuiting in Spanje en Vera heeft veel steun gekregen. Zo vergezelde de leider van het linkse Podemos, Pablo Iglesias, haar naar het gerechtshof.

Zelfs de kleindochter van Carrero Blanco was het ermee oneens om Vera voor het gerecht te dagen. In een brief aan het dagblad El Pais in januari schrijft ze dat de grappen weliswaar getuigen van een slechte smaak, maar dat ze geen zaak waard zijn. “Ik ben bang voor een maatschappij waar vrijheid van meningsuiting kan leiden tot gevangenisstraffen.”

Deze wet uit 2000 stelt bespotting van terreurslachtoffers strafbaar. Destijds werden in Baskenland terroristen geëerd. Een paar jaar later werd de wet nog wat aangescherpt door het gevaar van het jihadisme. Ondertussen lopen meer dan zeventig zaken tegen mensen die zich op Facebook of Twitter negatief over terreurslachtoffers hebben uitgelaten.

De student geschiedenis zegt dat ze met ironie en humor tegen een wet heeft willen protesteren, waarmee de conservatieve regering spontane demonstraties heeft willen bezweren.

Niet alleen Facebook en Twitter tasten langzaam maar zeker steeds meer de vrijheid van meningsuiting op het internet aan, maar ook regeringen zoals die van Spanje zijn hiermee druk bezig.

Rob Vellekoop, 2 april 2017

3 Comments

  1. OLE , EN HUP-LA-KEE , STERVEN DOOR DE SLINGER-GRAGE-KOP VAN EEN FERME WILDE STIER IS VERVAARLIJK-SPEKTAKULAIR EN LEIDT TOT EEN GRUWELIJK-OPGESCHUD-LEVENS-EINDE . . . !

  2. Begint het bij de niewemedianieuws ook niet de dagen dat twitter en facebook juist gebruikt worden de toestand te handhaven zoals deze gecreëerd is?
    Een nationaal mogelijk europees-book moet ingevoerd worden

  3. Geen rekening houdend met het feit dat zo’n bericht vaak een spontane emotionele reactie is?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.