Amerika’s geheime oorlog in 134 landen en dreiging door Rusland

De militaire aanwezigheid van de VS over de hele wereld is van ongekende en onvoorstelbare omvang, daarnaast is het in meer dan 100 landen militair actief. Het is daarom onbegrijpelijk dat het land zegt zich bedreigd te voelen door Rusland, dat vergeleken bij de VS in militaire omvang niet groter dan een dreumes is.

Volgens de laatste cijfers van de NAVO heeft in 2016 de VS voor 664 miljard dollar aan het militaire apparaat uitgegeven (ter vergelijking NL 8,2 miljard euro en BE 3,9 miljard). Rusland komt niet verder dan 66 miljard.

Het Pentagon heeft de wereld verdeeld in zes commando zones:
1. U.S. European Command EUCOM – Europa en Rusland
2. U.S. Pacific Command PACOM – Azië
3. U.S. Central Command CENTCOM – Midden-Oosten en deel van Noord-Afrika
4. U.S. Southern Command SOUTHCOM – Latijns Amerika
5. U.S. Northern Command NORTHCOM – VS,Canada en Mexico
6. U.S. Africa Command AFRICOM – grootste deel van Afrika

Wereldwijd zijn er honderden Amerikaanse militaire bases buiten de VS. Hiervan zijn er circa 100 met plaats en functie omschreven op de https://militarybases.com site. In België zijn er twee, in Brussel en Chievres en ook in Nederland zijn twee Amerikaanse bases (Schinnen en Brunssum), verder heeft Duitsland 17, Spanje 2 en het Verenigd Koninkrijk 6 bases binnen de landsgrenzen.

Naast de conventionele oorlogsvoering, een CIA drone campagne, diplomatie en intensieve elektronische spionage, is de VS betrokken bij een andere belangrijke en groeiende overzeese machtsuitoefening. Deze speelt zich grotendeels af in de schaduw en wordt uitgevoerd door Amerika’s beste elite troepen. De overgrote meerderheid van deze missies speelt zich af ver uit het zicht van de media.

Sinds 11 september 2001 is het Amerikaanse Special Operations Commando (SOCOM) uitgegroeid tot een onderdeel van ongekende schaal. Hun aanwezigheid in bijna 70% van alle landen op de wereld zegt voldoende over de omvang van de geheime oorlog die woedt van Latijns Amerika tot het achterland van Afghanistan, van trainingsmissies met Afrikaanse bondgenoten tot informatie operaties gelanceerd in cyberspace.

Om een idee te geven over de omvang van het SOCOM: in 2014 bestond het uit 72.000 militairen met een budget van $6.9 miljard in 2013.

SOCOM is voortgekomen uit de mislukte reddingsactie in 1980 van Amerikaanse gijzelaars in Iran en opgericht in 1987.  Het is opgebouwd uit tal van afdelingen met als taak Washingtons meest gespecialiseerde en geheime missies (inclusief moorden) uitvoeren, antiterrorist acties, onconventionele oorlogsvoering, psychologische operaties, trainen van buitenlandse troepen, en operaties om de verspreiding van massavernietigingswapens tegen te gaan.

Volgens een onderzoek door TomDispatch, met behulp van open source regeringsdocumenten en persberichten en persrapporten blijkt dat het US Special Operations Commando in 134 landen actief waren in 2013. Groene Baretten, Rangers, Navy SEALs en Delta Force commando’s, gespecialiseerde helikopter bemanningen, boot teams en burger personeel werden ingezet.

Enkele voorbeelden van acties in dat jaar, Special Operations nam deel aan trainingsoefeningen in Djibouti, Malawi en de Seychellen in de Indische Oceaan. In juni deden US Navy SEALs mee met Irakese, Jordaanse, Libanese en andere bevriende Midden Oosten legers voor onregelmatige oorlogssimulaties in Aqaba, Jordanië. De volgende maand reisden de Groene Baretten naar Trinidad and Tobago om tactische oefeningen te doen met lokale militairen. In augustus voerden Groene Baretten  explosieven training uit met Hondurese zeelieden. Volgens media rapporten deden US Special Operations forces mee met de tien leden van de Associatie van Zuidoost Aziatische Landen.

In oktober voerden Amerikaanse elite troepen commando raids uit in Libie en Somalie, zij kidnapten een terreur verdachte, terwijl SEALs minstens een militant doodde voordat zij werden verdreven. In januari van het daaropvolgende jaar voerden Groene Baretten een missie uit naast Afghaanse elite troepen in Bahlozi in Kandahar.

Obama’s drone programma voerde 563 aanvallen met drones uit gericht op Pakistan, Somalie en Yemen. Tussen 384 en 807 burgers werden gedood. Met de intensieve elektronische spionage wil de VS in feite van de wereld een veiligheidsstaat maken, gecontroleerd door Amerikaanse spionage computerprogramma’s.

Bron o.m. The Nation

Rob Vellekoop, 1 april 2017

13 Comments

 1. In plaats van gereserveerd optreden gaat dit alles gewoon door, tegenhangers die hiertegen ageren zijn welkom, dat is het enige redmiddel om ze op puur redelijk afstand te houden?

 2. De Bildenberg-groep Sloper,
  De Sloper,
  Dit zijn de mensen die dit allemaal op hun geweten hebben….Rothschild..Bruce,Cavendish,De Medici,Hanover,Habsberg,Krupp,Plantagenet,Rockefeller,Romanov,Sinclair,Warburg,Windsor.
  Uw Nederlands Koningshuis is de grond legger van deze Bildenberg-groep die vanaf 1954–55 is op gericht om de wereld naar hun idee tegaan in vullen..alleen MOETEN er nog wat oorlogjes gevoert gaan worden.
  1 wereld waar zij de dienst uit gaan maken over alles en nog wat…alleen Poetin is uit die groep gestapt..dat is ook 1 van de reden dat Poetin van het wereld toneel MOET verdwijnen…in de ogen van de alleen heerschappij(alleen heersters) is Poetin een last post..opstakel..dus de komende jaar gaat er in Rusland veel gebeuren…mensen die daar opgejut gaan worden om Poetin weg tewerken..net als indertijd met Michail Gorbatsjov en Boris Jeltsin is gebeurd…weet u het nog..Boris Jeltsin indertijd als staats man op het witte huis waar hij toen stomdronken was???
  Vroeg of laat….wo3 staat er aan tekomen…alleen is het nog afwachten wanneer het die zal geschieden!
  O..was nog ff wat vergeten…giro 555…onderandere Jemen!?!?!?
  Hier in dit landje is toch Den Haagtribunaal????…waarom worden de mensjes van Saoedi-Arabië die in West Jemen duizende mensjes plat hebben gebombardeerd voor het tribunaal gesleept?????…door niets te doen zijn de huidige overheden ook medeplichtig aan oorlogs misdaden!!…net als in Syrië(Aleppo waar westerse huurlingen zaten!!)
  Ik dank U!!!

  • Beste Elisabeth, je staat al op de lijst voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

 3. Europa is het meest vruchtbare, maar ook het meet kwetsbare continent op aarde, er zijn in Europa 250 kerncentrales die met een eenvoudige raketwerper kunnen worden vernietigd.

 4. . . . OORLOG WROET NET ZO GOED IN DE MODDER ALS IN HET HART . . . MAAKT KOTELETJES VAN SMERIG-GEZWIJN EN OOK VAN EEN TROEP GOED-SMAKKENDE-SPEELSE-LIEVE-SPEEN-VARKENS !

 5. Nou, toch typisch.

  Maar daar kan jij je medewerking niet aan verlenen natuurlijk. Ik wilde toch kijken of het erdoor zou komen. Dat had me nou echt goed bevallen. En dit valt me niet tegen hoor, er was geen verwachting dat je het zou plaatsen, er was een mogelijkheid, meer niet. Haha, ik neem het je niet kwalijk, jouw site.

  Die woorden van Paul in meldpunt machtsmisbruik liegen er anders ook niet om. Dat je dat dan wel plaatst. Of een provo aan het woord laat, die ook praat over je leven niet doelloos beëindigen met de zoveelste zelfmoord, maar daar dan toch wat meer zin aan te geven; door die idioten in Den Haag op te blazen die je leven dicteren.

  Nou Rob, jij weet in ieder geval hoe ik er over denk. Ik vraag me niet eens af wat je beweegredenen en motivatie’s zijn om het niet te plaatsen en dat vind ik wel goed zo.
  Waar ik dan wel weer nieuwsgierig naar ben, is hoe vaak je nu eigenlijk zulke reacties niet plaatst, want doordat zulke reacties niet geplaatst worden, is er natuurlijk geen zicht op hoeveel en hoe vaak er geprobeerd wordt om wel zo’n reactie te plaatsen, anders dan door de ogen van Rob. Ik hoop ergens toch dat het wel mee valt voor Rob, aangezien hij/je er zelf niet zo over denkt.

  Ik vind het wel een goed stukje. Lekker rauw en eerlijk.
  Daarnaast is het ook vooral vanuit de emotie, een relaas als reactie op de vraag; wanneer we in opstand komen.
  Bij al die excessen kwam er dan ook iemand in opstand.
  Zo zie ik dat dan wel. Rob vind duidelijk dat de zaken beter niet zo belicht kunnen worden, waarschijnlijk vind hij het niets met licht te maken hebben en het juist duister. Ik ben schemerig genoeg om daar ook wel begrip voor op te brengen.

  Ik moet wel toegeven dat ik nu heel erg geneigd ben, stap voor stap de grenzen op te zoeken. Om er dan zo precies mogelijk achter te komen wat wel en niet wordt toegestaan natuurlijk. Ik hoop dat ik dat kan laten.

 6. Tijdens mijn diensttijd ben ik nogal wat keren in aanraking gekomen met soldaten uit de VS. Ik zat destijds in Rheine bij het 223 squadron 3GGW, raketjes dus. Ja ja om die vreselijke russen tegen te houden!!!?
  Wat mij opviel was dat de gemiddelde amerikaanse soldaat, als mens geen slecht iemand maar totaal ongemotiveerd.
  Ja, vlag hier en volkslied daar maar als het einde diensttijd was, was het zuipen geblazen of de kop eraf blowen.
  Zelfs hoorde ik van een soort staking omdat de dagelijkse levering van hamburgers en coca-cola haperde. Ze moeten het moreel gezien puur hebben van de doctrine, het idee de beste mensen van de wereld te zijn uit het allerbeste land ter wereld en natuurlijk een leugenachtig geloof in Gaad,(God)
  Geloof me, van deze pansies hoef je geen kwaad te verwachten want ze kunnen het gewoon niet.
  Anders ligt het bij de specials. Maar ik weet niet of al die rambo’s het echt kunnen opnemen tegen de Spesnaz van de Russen!
  Zemoeten het net als in de tweede wereldoorlog puur hebben van het materiele overwicht maar qua motivatie hebben ze het op ALLE fronten moeten afleggen tegen de Duitse soldaat die op stukken beter was dan de gemiddelde yank.

 7. Op spontane wijze brengt Sri Mooji deze woorden vol geluk tijdens zijn wandeling in het bos. “Weet dit: wanneer je “ik” zegt, de ware betekenis van “ik” is vreugde, het is geluk, het is leven — en het is ook de getuige van het leven.”

  https://www.youtube.com/watch?v=2OHPw5DoTTg

 8. Ik snap de strategie heel goed. Als de grondstoffen op zijn, zal het drinkwater en de rest van het voedsel uit andere landen gehaald moeten worden en de lokale bevolking is niet bereid de laatste fles water zo maar af te staan. Dus verklaren ze andere landen tot vijand, zodat geweld gebruikt kan worden, de grondstoffen ongevraagd mee te nemen. Amerikanen zijn niet voor niets dik. Ze vreten zich vol zoals een gezwel kan groeien. Nu de wereldbevolking toch om het leven komt, zullen mensen elkaar in de haren vliegen over de laatste fles. Wie heeft er moreel gezien recht op de laatste fles?

 9. Ze mogen dan wel over een flink potentieel aan wapens beschikken,
  maar Rusland heeft ook een en ander en als het tot een oorlog komt blijft er van de mensheid niet veel over.
  En dan mogen die machthebbers op de achtergrond het door hun schuilkelders wel overleefd hebben, ze zitten wel op een geblakerde en zwaar vergiftigde radioactieve wereld.
  De industrie is grotendeels verdwenen en als hun voorraden op zijn kunnen ze radioactief gras gaan eten.
  Toppunt van domheid dat wij (onze overheden) die gekken nog steunen, want ze delven onze massagraven.
  Wanneer komen we in opstand tegen deze waanzin?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.