Banken hevelen 25 miljard over naar belastingparadijzen

Volgens een onderzoek van Oxfam hevelen Europa’s twintig grootste banken 25 miljard euro over naar belastingparadijzen. Banken verschuiven kunstmatig hun winsten naar landen met lage of nul procent belastingtarieven, waarmee ze de landen waarin ze actief zijn benadelen.
Volgens het rapport ‘Opening the Vaults geven de twintig grootste banken van Europa 25% van hun winst aan in belastingparadijzen in 2015. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door de nieuwe EU regels over transparantie voor banken.

Enkele uitkomsten

 • Belastingparadijzen halen 26% van de winsten gemaakt door de 20 grootste Europese banken binnen – dit is ongeveer 25 miljard euro
 • Van elke €100 in een belastingparadijs houden banken €42 winst over, vergeleken met een gemiddelde van €19 daarbuiten.
 • Bank employees in belastingparadijzen brengen vier keer zoveel op als een doorsnee collega: zij genereren gemiddeld €171.000 per jaar ten opzichte van €45,000 per jaar voor een gemiddelde collega.
 • Enkele banken rapporteren winsten in belastingparadijzen en verliezen elders. De Deutsche Bank bijvoorbeeld registreerde lage winsten of verliezen in 2015, maar behaalde tegelijkertijd 2 miljard euro winst in belastingparadijzen.
 • Luxemburg en Ierland zijn de meest gunstige paradijzen, met een aandeel van 29 procent van de winsten die banken in belastingparadijzen onder brachten in 2015. De 20 grootste banken gaven €4,9 miljard winst aan in  Luxemburg in 2015 – dit was meer dan zij in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland gezamenlijk rapporteerden.
 • Banken betalen vaak weinig of geen belasting over de winst in belastingparadijzen. In Ierland betaalden Europese banken niet meer dan 6 procent.

Welke belastingparadijzen worden bedoeld?
Belastingparadijzen zijn gebieden die bedrijven toestaan winsten te maken tegen lage of geen belastingen. Zij geven fiscale voordelen aan niet-inwonende individuen of wettelijke lichamen. Vaak bieden zij aan degenen die gebruikmaken van hun diensten een zekere mate van geheimhouding. Enkele voorbeelden van belastingparadijzen in Europa zijn Ierland, Nederland, België, Jersey/Guernsey, Monaco en Malta.

Oxfam stelt dat veel landen om de tuin geleid worden, terwijl ze het geld hard nodig hebben om armoede en ongelijkheid te bestrijden. Banken maken niet alleen zelf gebruik van de voordelen va belastingparadijzen, maar faciliteren ook andere bedrijven of individuen.

Welke zijn de 20 banken?
De 20 onderzochte Europese banken zijn HSBC, Barclays, RBS, Lloyds en Standard Charter (VK); BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, en Crédit Mutuel-CIC (Frankrijk); Deutsche Bank, Commerzbank AG, en IPEX (Duitsland); ING Group en Rabobank (Nederland); UniCredit en Intesa Sanpaolo (Italie), Santander en BBVA (Spanje) en Nordea (Zweden).

Nederland
Nederland geeft 4 miljard aan bedrijven en laat 1,5 miljard ‘ontwijken’ via buitenlandse brievenbussen (dus als belastingparadijs) aldus het Oxfam Novib-rapport ‘Nederland belastingparadijs’. Volgens onderzoek van de Europese Commissie biedt Nederland internationale bedrijven het rijkste aanbod aan mogelijkheden om belastingen te ontwijken. Alleen België en Cyprus benaderen die dubieuze toppositie. Nederland is kampioen onder de belastingparadijzen.
Nederland is het land van de ongekende mogelijkheden voor multinationals. Zij worden uitgenodigd hier fictief hun adres te hebben met een postbusvennootschap waarvan er naar schatting van SOMO 12.000 zijn en daardoor kunnen ze profiteren van belastingvoordelen.

Rob Vellekoop, 29 maart 2017

17 Comments

 1. Het financiële beleid van onze “volksvertegenwoordigers” is eenvoudig:

  “Wij doen net alsof we niets te maken hebben met de controle op banken.”

  En voor die bedenkelijke inspanning laat het hele gore zootje -ja, óók Roemer en Wilders!- zich riant betalen. Ook hier zien we het: de onderdrukking geschiedt mèt en dóór het geld. Ik hoef de mensen hier natuurlijk niet te vertellen hoe ik deze hufters die allemaal de politiek in zijn gegaan “omdat daar heel wat te verbeteren viel” tot op de bodem van mijn ziel haat. Dat er nog steeds mensen zijn die gaan stemmen op dat criminele tuig tart mijn verbeelding. Dat handjevol hufters in Den Haag is niet eens onze grootste vijand. Onze grootste vijand is de diepe onnozelheid van het nederlandse falderappes. De recente verkiezingsuitslag is het bewijs van die diepe onnozelheid.

 2. Helder idee van Advokaat/ Jurist Sven Ake Hulleman;
  Omdat veel Nederlanders het huidige financiële beleid van hun politici beu zijn, is het nodig om voor de interne markt de gulden weer in te voeren. Het is niet per se de bedoeling om de euro te vervangen, want de samenwerking met andere Europese landen is zeer belangrijk. Het probleem van de euro is dat het een rentedragend schuldpapier is.

  Onze gulden moet een rentevrij waaaaaardepapier zijn om onze interne economie weer aan te trekken. Heel nadrukkelijk wordt de gulden een interne munt, die de hoge waardetoevoeging van de Nederlanders kan dragen, terwijl de gulden daarnaast een externe munt (de euro) en de internationale handel kan ondersteunen.

  Het zou mooi zijn als die euro uiteindelijk ook een rentevrij waardepapier kan worden.
  Guldens zullen alleen contant zijn. Het zijn waardepapieren op naam, en niet anonieme waardepapieren aan toonder.

  https://www.youtube.com/watch?v=fA4spdwtBS8

  • Fysiek goud is ook een prima optie. Goud is eerlijk, het is waardevast, kan niet worden bijgedrukt en kent geen rente. Je kunt er ook niet mee speculeren, het kan slechts dienen als anker voor uit arbeid verkregen vermogen. Het is in alle coupures te koop en daarmee ook geschikt voor de kleine spaarders. Wie vandaag de dag geld op de bank heeft staan wordt langzaam onteigend: het rentepercentage op de spaarrekening is immers lager dan de procentuele prijsstijgingen van de eerste levensbehoeften. Goud is ook de doodsvijand van bankiers, politici en hun smerige geld: als iedereen goud zou hebben in plaats van geld dan zouden bankiers en politici moeten werken voor de kost en dat zou voor de meesten van hen een uiterst onaangename verrassing zijn. Want gezond geld kan helemaal geen bankiers en politici als tussenhandelaren gebruiken. Maar de stompe horde vertrouwd het gele metaal niet. Nee, liever een mooi briefje zonder onderliggende waarde en dat dus niets meer waard is dan het papier en de inkt. Geld is -net als politiek en onze lieve heer- een geloof.

  • Sven Ake Hulleman 3 April 2017

   Geachte NVB,
   medewerkers ING, ABN-Amro, Rabobank en SNS Bank N.V.,

   Bijgaand treft u de brief aan waarin wij u nogmaals aansprakelijk stellen voor het veroorzaken van de vele restschulden bij de individuele ‘klanten’ van de hypotheekverstrekkers.

   Uw model van securitisatie een winstvermeerdering tussen 1996 en 2008 heeft geleid tot misleiding van velen. Zij meenden als klant bij u binnen te komen. Echter zij, en hun handtekeningen waren voor u een ‘grondstof’ voor uw nieuwe producten.
   Middels uw off-book transactions wist u wet en regelgeving te omzeilen en heeft u feitelijk een zeepbel opgebouwd. De schade die u bij honderdduizenden mensen heeft veroorzaakt, meent u op hen te mogen verhalen. U heeft het contractrecht op een dusdanige wijze gehanteerd dat wij niet anders kunnen concluderen dat u misbruik van recht pleegt. Uw eigen faillissementen heeft u weten af te wentelen op de samenleving, en u probeert de door u gebouwde zeepbel te laten vullen door de duizenden individuele burgers. Slechts en alleen voor uw eigen winstoogmerk. Uw advocaten geven nimmer antwoord op de in bijgaande brief geciteerde rapporten van Tweede Kamer, De Nederlandsche Bank en de Europese Commissie.
   Zelfs als u hiermee blijft wegkomen, bent en blijft u moreel verantwoordelijk voor het veroorzaken van al deze ellende voor zowel de individuele klanten, als de Nederlandse samenleving en economie als geheel.

   Wij verzoeken u telkenmale om antwoord te geven op de gestelde vragen. Tot op heden heeft u zich echter nimmer uitgelaten over de stellingen. U acht uw macro-economische verantwoordelijkheid niet relevant voor alle individuele schades. Hierover verschillen wij van mening.

   Wij hopen van harte dat de leden van de NVB beslissen om hun verantwoordelijkheid toch te nemen, en restschulden, zoals de financiële sector die heeft veroorzaakt, kwijt te schelden. Zowel u, als de Nederlandse samenleving zouden daar bij gebaat zijn.

   Mocht u hiertoe wensen over te gaan, en uw aansprakelijkheid erkennen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met mr. F.E. Boonstra op fe.boonstra@advoconsult.nl

   met vriendelijke groeten,

   mr. S.P.X. Hulleman

 3. Burger is gewoonweg monddood gemaakt, lachwekkend dat de bankiers door het stof moeten na 2007, ze vragen er gewoon om weer de zeepbelbubbel van 2007 te herhalen omdat de regeringen overal ter wereld de kop in het zand steken?
  Moeten gewoon een maatstaf als geld goudstanddaard weer invoeren, anders gaan partijen als bankiers hier danig misbruik van maken en zijn dardoor lachende derde?

 4. Krijg al sterk de indruk dat met al je gespaard geld niks of heel weinig te vertellen hebt, want elke keer weten ze, de nwo, je schaakmat te zetten, zelfs ze willen een financieel fiscaal rapport getekend hebben, waarvoor je toch gaat nadenken? , want je hebt heel je leven geld op deze bank? Of zij mogen daarmee op de wereldmarkt gaan gokken met jouw toestemming? Gekker kunnen ze het niet maken?
  Als ze alles verspeeld hebben, daar ga je dan?

 5. het is een véélvoud van 4 miljard, rob. Het gaat zéker om meer dan 40 miljard. Als de mensen eens de moeite zouden doen om te onderzoeken wie er allemaal met een “brievenbusfirma” op de Zuid-as in Amsterdam zitten : de ROLLING STONES, BOB GELDOFF ( je weet wel , die WELdoener) U2 en heel veel andere zgn POPmuzikanten die JOU je blauw laten betalen voor een ticket…WORDT TOCH EENS WAKKER, mensheid en zeg : STOP, IK wil het niet meer……

  • Mensen met een beetje levenservaring weten wel dat er juist met diegenen die zich opwerpen als “weldoeners” meestal iets heel erg mis is!

 6. Rutte is openlijk een miezerige lafaard maar Emiel Roemer is dat stiekem. Daarom heb ik nog meer de pest aan “socialist” Roemer dan aan Rutte. Zo’n 20 jaar geleden heb ik voor het laatst gestemd. En dat was op de SP. Maar mij bekroop steeds meer het onbehagelijke gevoel dat ik mezelf verschrikkelijk voor de gek zat te houden. Ik heb toen zowel Jan Marijnissen als Emiel Roemer schriftelijk verzocht de vraag in het parlement aan de orde te stellen wat de nederlandse regering het recht geeft om de belastingbetalers uit te plunderen teneinde een bende gokverslaafde criminele bankiers financieel overeind te houden.

  De lezer raadt het al: ik kreeg niet eens een berichtje terug van die miezerige lafaards.

 7. Sinds 1971 moest ons “wettig” -we mogen vooral geen ander gebruiken!- betaalmiddel het verder stellen zonder onderliggende goud-waarde. En goud is het enige echte geld in de wereld. En het doet wat vreemd aan dat we allemaal boodschappen kunnen doen en die mogen betalen met mooie briefjes die niets meer waard zijn dan wat papier en inkt. Geld is niet alleen het slijk der aarde (de onderdrukking van de mensheid wordt uitgevoerd mèt en dóór het geld!) maar ook een geloof.

  Kijk, als ze bij de voedselbank in Amsterdam een “nieuwe” (een goed werkend tweedehandsje) diepvrieskist nodig hebben dan heeft onze overheid méér dan een half jaar nodig om die mensen met weinig uit de brand te helpen. Maar als Brussel belt om 10 miljard dan maakt onze overheid zo’n onbeschaamd hoog bedrag keurig binnen 7 dagen over (ESM-verdrag).

  Het gebeurd allemaal mèt en dóór het geld!

   • Heb er met ingehouden adem naar zitten kijken. Zo te zien hangen de druppels aan draden hangen en wordt elke draad aangedreven door een stappenmotor waarna je op het hele veld een computerprogramma los kunt laten. Digitale techniek die haast organische beweging laat zien…..ik heb altijd een zwak gehad voor het grensgebied tussen techniek en kunst. Prachtig dit!

 8. Alleen mogelijk, omdat de grootste aandeelhouders van deze banken/bedrijven globaal werken, en (via politiek/lobbyen) zelf de regels/wetten per gebied/land maken. (hetzelfde kleine clubje wat ook armoede globaal faciliteert, aangezien dit ook veel macht/geld oplevert, en deels de bevolking opruimt).

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.