Voor oliemaatschappijen en banken gelden andere regels

Uit twee opvallende gebeurtenissen blijkt dat oliemaatschappijen en banken rechterlijke uitspraken aan hun laars lappen of EU-richtlijnen gewoon oprekken. Wie doet ze wat? Ze komen hier ongestraft mee weg. Geen Kamerlid die hiernaar kraait!

In november 2015 besluit de Raad van State de gaswinning rond Loppersum volledig stil te leggen. De NAM legt echter  ‘volledig’ anders uit dan ieder verwacht. De waakvlam moet blijven branden volgens de NAM, anders zijn de opstartkosten te hoog. Vandaar dat in 2016 de NAM 1 miljard kubieke meter gas won. De opbrengst voor de NAM van gas ligt rond de 30 cent. Tel uit je winst! De burgemeester heeft ondertussen van de olieclub een verklaring gevraagd.

Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is voor 50% eigendom van Shell en voor 50% van ExxonMobil. De NAM is eigenaar van het gas. (dus NIET de Nederlandse Staat) Bron: Kamerstukken.

De boetrente die banken hun klanten in rekening brengen bij vervroegde aflossing van hun hypotheek mag sinds 14 juli 2016 – met de inwerkingtreding van nieuwe Europese regelgeving (MCD) – niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders daardoor hebben. Ook moeten aanbieders hun klanten duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend.

De AFM gaat nu kijken of de banken zich aan de regels hebben gehouden vanaf 14 juli 2016.
De Autoriteit Financiële Markten schrijft:”Als blijkt dat de klant een te hoge vergoeding heeft betaald, moet het verschil worden terugbetaald.”

Hallo? De banken overtreden volgens het onderzoek van Radar TV massaal de regels, alle hypotheekaanbieders hebben in het verleden de boeterente verkeerd berekend. Nergens wordt gesproken over een straf of boete voor overtreding van deze regels, terwijl particulieren bij overtreding van regeltjes meestal met enorme sancties geconfronteerd worden, nadat ze van fraude zijn beschuldigd.

Nee hoor, de banken moeten gewoon even kijken of ze het goed gedaan hebben (alsof ze dat niet weten) en het verschil terugbetalen. Punt. Daarmee is de kous af.

Sterker nog de uitgangspunten zijn niet van toepassing op vergoedingen die zijn betaald voor 14 juli 2016. Gelukkig is er een belangenclub (blijkbaar keihard nodig, de politiek laat volkomen verstek gaan!) die ook te veel betaalde boeterentes van voor 14-7-2016 gaat terugeisen.

Oversluitclaim stelt op de website:”Banken berekenen al tientallen jaren op een incorrecte manier de oversluitboete, uiteraard in hun voordeel! Het is volgens de wet verboden om winst te maken op de oversluitboete. Oversluitclaim toont aan dat de gemiddelde boete €3.020 te hoog is!” Zij stappen naar de rechter voor een schadevergoeding van de betaalde oversluitboetes.

Blijkbaar zijn in onze sterk geprivatiseerde en door grote ondernemingen ‘gepiratiseerde’ samenleving belangenclubs nodig om de consument/burger te beschermen tegen de macht van deze bedrijven. De politiek laat de zaak ‘over aan de vrije markt’.

Rob Vellekoop, 22 maart 2017

15 Comments

 1. Geloof je nog steeds dat je kan schoonmaken als loopjochie van de puppet masters?

  • Geloof jij dat je nog steeds rustig kan afwachten totdat de hemel naar beneden valt?

   • Je hebt blijkbaar al een studie ‘politicus’ gevolgd aangezien een wedervraag geen antwoord is op mijn vraag.
    Om jouw vraag te beantwoorden: een aanname die gebaseerd is op niets.

    • Beste Nico, waarom wil je me toch zo graag overtuigen van jouw gelijk? Kunnen we gewoon niet proberen als twee meningen naast en met elkaar te leven?

 2. Die zijn druk bezig de ogen van de burgers aan het dichtmetselen?
  In het land der blinden is een oog koning?

 3. Zo gaat dat als er steeds opnieuw een kabinet wordt gevormd dat niets anders is dan een dictatoriale bezettingsmacht van criminele bankiers. En laten we eerlijk zijn: de nederlanders willen het allemaal niet anders. De verkiezingsuitslag toont ondubbelzinnig aan dat de nederlandse bevolking zeer geporteerd is van het kapitaal-fascisme. De NAM moet nog veel meer gas gaan winnen in Groningen en de banken moeten vooral dóórgaan met plunderen terwijl ALLE politici achterover leunen en hun middelvinger opsteken naar het diep onnozele falderappes. Iedereen had al lang kunnen weten wat stemmen is: zaken doen met terroristen en kiezen uit vele soorten poep.

  Nèt goed dus!

 4. de massa accepteert het toch en zwaait ieder jaar met vlaggetjes naar die oplichters……..Al dat geklaag. DOE IETS. BOYCOT SHELL MASSAAL, GA WEG BIJ DIE BANKEN of haal iedere maand AL je geld van je rekening. BETAAL ALLEEN CONTANT, stop met het doen van AANGIFTE van je inkomen. AANGIFTE doe je enkel van diefstal en DAT moet je doen, want het is DIEFSTAL. De belastingdienst is een ANBI ( Algemeen Nut Beogende Instelling) en daaraan kan alleen VRIJWILLIG worden gedoneerd…….

  • Je bent toevallig net zo oud als ik Jeanine en je woont in Portugal. Jaarlijks verlaten zo’n 140.000 pientere mensen Nederland. Mijn vrouw en ik hebben eerst onze woning in Nederland met flink verlies van de hand gedaan en meteen de hypotheek betaald. Van wat er toen nog over was hebben we een riante woning in het buitenland gekocht zonder hypotheek en het nog resterende geld hebben we van de bank gehaald en omgezet in waardevast geld. We doen nu geen zaken meer met een bank, zitten lekker in het zonnetje èn -ook heel belangrijk!- we hoeven die criminele rot-koppen van onze politici niet meer te zien. Je moet altijd opnieuw kunnen beginnen in je leven. Ik heb veel gezeild (dat begon ooit met een ton met dwarszeil in een sloot en eindigde in langere reizen over zee naar andere landen) en daar heb ik iets heel belangrijks van geleerd: actief reageren pakt ALTIJD beter uit dan afwachten tot het beter wordt.
   Leve de vrijheid!

 5. Het Nederlands Koningshuis is met 20 procent grootaandeelhouder van Shell.
  1 miljard maal 30 cent is 300 miljoen euro. 50 procent Shell is 150 miljoen en 20 procent van 150 miljoen is 30 miljoen. ( dit is de winst van de waakvlam ). Kan Maxima weer een nieuw handtasje van 35.000 euro kopen. Is handig om de micro-kredieten in te stoppen. ( 2012 had de shell een bruto-opbrengst ruim 500 miljard). Dus Nederlanders verwezenlijk de Amerikaanse Dream. Vroeg naar bed gaan, lang uitslapen en de rest van de dag naar de monitor staren.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.