Zijn wij nou gek? Onwetendheid duwt Europa weg van Rusland

Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar zoekt in haar boek ‘Zijn zij nou gek of zijn wij het? Ruslands actuele geschiedenis en de westerse verslaggeving hiervan‘ naar een antwoord op de vraag hoe het komt dat er een crisis in de relatie tussen Rusland en het Westen is. Zij leeft zowel in Rusland als in Nederland en met verbijstering ziet zij hoe stemming gekweekt wordt door de media en hoe ongezond dit is voor verdere samenwerking op ons Europese continent:

“Een belangrijke reden voor het westerse onbegrip ten opzicht van Rusland anno 2017 is dat wij te weinig kennis hebben van die voor de Russen traumatische ‘wildwestperiode’, met alle schrijnende toestanden van dien. Dit gebrek aan (historische) kennis weerhoudt ons er echter niet van om volop met ons oordeel klaar te staan, over alle zaken die in Rusland nog niet zijn geregeld zoals wij vinden dat het ‘hoort’.”

De westerse democratie en Rusland zijn voorlopig nog heel ver van elkaar verwijderd. Toch is Rusland geen dictatuur. Het overgrote deel van de bevolking vindt dat ze vrijuit mogen zeggen wat ze willen.

In de afgelopen jaren heeft zij een studie gemaakt over de berichtgeving in Nederland en de rest van het westen over Rusland. Ze schrijft te zijn geschokt doordat wij feiten verdraaien, belangrijke zaken weglaten en met een westerse pet op alles beoordelen. Het ergst is de absolute stemmingmakerij en het ontbreken van nuancering en objectiviteit in de Nederlandse media. Ook ontbreekt voldoende kennis, bijvoorbeeld over de maffiadictatuur in de voormalige Sowjet-Republieken van de jaren 90 met totale chaos, armoede en wetteloosheid.

Onder Putin is een geleide democratie ingevoerd. In de ‘wildwestjaren’ hebben de Russen genoeg democratie gehad. Veel Russen vinden een democratisch systeem dan ook voorlopig niet geschikt voor hun land. In de Russische volksaard is diep geworteld dat je de tsaar of president de schuld kunt geven van je misère en dat je hem dankbaar kunt zijn in goede tijden. Zo normaal als wij het vinden om over politie en verkiezingsprogramma’s te praten, zo vreemd is dat voor de meeste Russen.

Voor de Russen is het net zo logisch dat de Krim bij Rusland hoort, als voor ons dat Oost- en West-Duitsland bij elkaar horen. Gorbatsjov heeft op tv herhaald hoe Rusland meerdere malen niet gehoord werd in het Joegoslavië-drama in de jaren ’90 en hoe makkelijk het Westen Kosovo erkende als onafhankelijke staat, terwijl dit bij Servië hoorde. Hij meldde meerdere malen op de Russische televisie hoe teleurgesteld hij is over het westerse handelen en dat het bitter weinig heeft gedaan de afgelopen 25 jaar om zich te verdiepen in Ruslands standpunten. Hij wees erop dat de bewoners van de Krim met het referendum, duidelijk hebben aangegeven dat zij bij Rusland willen horen. het Russische nieuws steeds meer anti-Amerikaans wordt, net als in het westen de verslaggeving steeds meer anti-Russisch en eenzijdiger. Een gevaarlijke ontwikkeling.

“Als we steeds minder van elkaars achtergronden weten en de ander vooral als bedreiging zien, wordt het moeilijk om tot elkaar te komen, terwijl dat nu juist zo hard nodig is. Ik zie hoe de Russen in de afgelopen periode nationalistischer en patriottischer zijn geworden. In het westen denken we vaak dat dit veroorzaakt is door de regering Poetin en door censuur en propaganda in de Russische media. We hebben Rusland op het internationale toneel de afgelopen jaren regelmatig gepasseerd en vernederd.”

Marie-Thérèse ter Haar heeft de Rusland & Oost-Europa Academie opgericht. Haar missie is een brug te slaan tussen West- en Oost-Europa.

Zij studeerde Russisch en Ruslandkunde en woonde in Rusland. Tegenwoordig is zij daar ongeveer vijf maanden per jaar. Over haar ervaringen in en visie op het land heeft ze drie boeken geschreven: ‘Ruslands erfdeel’, ‘Rusland in de 21e eeuw’ en ‘Zijn zij nou gek of zijn wij het? Ruslands actuele geschiedenis en de westerse verslaggeving hiervan’.

De Ruslandacademie verzorgt lezingencursussenthemaweekendenculturele evenementen en filmvoorstellingen voor iedereen die geïnteresseerd is in Rusland of Oost-Europa. Ook is er een indrukwekkend reisprogramma.

Rob Vellekoop, 21 maart 2017

10 Comments

 1. De Amerikaanse economie kan tegenwoordig niet meer zonder oorlog. Aangezien de gemakkelijke “vijanden” op zijn hebben ze een probleem. Het liefst zouden ze natuurlijk Syrië, Iran en Noord Korea binnenvallen maar dat loopt uit op een gewapend conflict met China en Rusland. Amerika is nog niet wanhopig genoeg om een nucleair conflict te riskeren. Wat ze dus doen is de boel flink opfokken zonder direct een gewapend conflict te beginnen. Zie Oekraïne, Syrië, Iran en Noord Korea. Het gevolg: een koude oorlog met zowel China als Rusland. Als vasallen van Amerika moeten wij wel meedoen en daarom al die zwartmakerij.

 2. De omzeepbel word alsmaar groter democratie sociaal vrede gelijkheid welvaart normaal heel positief werkt niet omdat ze vol leugens zitten wat alles vergiftigt er blijft enkel een schijn van goedheid en daar zouden we posetief over moeten zijn om te lachen grieven worden niet gehoord omdat ze negatief staan maar dikwijls de waarheid verhullen dit willen vele niet toegeven omdat geloven weten wordt en het masker valt

 3. sinds ik zélf op onderzoek uit ben gegaan, ben ik er achter gekomen dat we door de MSM volledig worden voorgelogen over ALLES, ook over Rusland. De journalisten die zich hier aan schuldig maken, brengen ons ALLER levens, ook die van hun en onze kinderen en kleinkinderen, in gevaar…En dát voor géld. Waar kun je dit boek kopen want ik woon in Portugal.

 4. En nog geloven dat vvd nog 33 zetels heeft gehaald ondanks nalaten nee referendum?

 5. Nog niet zo heel lang geleden was er een merkwaardig domme slogan die het bijzonder goed deed bij het nederlandse volk: “Liever een raket in de tuin dan een rus in de keuken”. De topper “Janus, Janus, pak me nog een keer” van zangeres Ria Valk -altijd heftig kauwend op een stuk kauwgum- deed het in die tijd ook heel goed. Rembrand van Rijn was al bij leven beroemd. Ook toen was er een hartverheffende topper: “Rembrand, Rembrand, kiele kiele kiele. Rembrand, Rembrand, hopsasa”.

  We zijn geen steek verder gekomen. Met dank aan de kleine man.

 6. Ik neem zonder meer aan dat het voortdurend “bashen” van rusland een doel moet dienen dat in het duister moet blijven daar het geen daglicht verdraagt. Want politici lullen en liegen veel maar zeggen niets. Vertegenwoordigen het volk niet maar de banken. We horen of zien opvallend weinig over de enorme wapentransporten van de NATO die -binnenkomend via het noord-duitse Bremerhafen- over de gehele oostelijke grens met rusland worden verdeeld. Ook de “flitsmacht” van Mark Rutte, zo’n 1000 nederlandse soldaten waarvan iedereen weet dat ze op de vlucht slaan als het gevaarlijk wordt, is daar gestationeerd.
  Natuurlijk kan het allemaal “slechts” gaan om een nieuwe koude oorlog -het ons allen bekende systeem waarbij er jarenlang heel veel geld van de belastingbetalers naar het bedrijfsleven vloeit- maar erg gerust ben ik er niet op. Slechts één kleine provocatie….

  Als we de geschiedenis er op naslaan dan valt op dat de Duitse economie (duitsland is momenteel weer “Exportweltmeister”) steeds op tijd vernietigd moet worden. Bovendien: wie belasting betaald die is/wordt automatisch medeplichtig aan moord. Echt: ALTIJD.

  Maar…misschien ben ik wel een beetje té ergdenkend. Ik hoop het!

 7. Ik sta er totaal niet achter dat we Rusland alsmaar zwart maken. We hadden een goede relatie met hun maar dat zal niet in goede aarde zijn gevallen bij de Amerikaanse machtshebbers. Met al die stemmingmakerij word ons oorlogsbudget weer opgevoerd voor de multinationals van de wapenindustrie. En wij kunnen letterlijk als burger bloeden. Wij in financieel opzicht en sommige letterlijk met hun leven. En dan zijn er van die kwartjes die al dat gezeur over millieu serieus nemen. Laat me niet lachen. Droevige wereld waarin wij nu leven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.