Erdogan geeft Rutte een verkiezingscadeau

Erdogan had geen beter moment voor Rutte kunnen uitkiezen, door op zaterdagavond vier dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, een van zijn ministers naar Nederland te sturen om zijn referendum te promoten die Rutte ‘uit veiligheidsoverwegingen’ moest weigeren.

Wilders troeft Rutte al heel lang af met ferme taal, die Rutte alleen met flinke daden kan overtreffen. Afgelopen zaterdagavond was het dan eindelijk zover. De gekende slapheid en gebrek aan daadkracht die de premier kenmerken, kon hij nu van zich afgooien. Hij liet de Turkse Minister van Familiezaken, die nota bene een toespraak in het Rotterdamse consulaat wilde geven, tegenhouden en Nederland via de Duitse grens uitwijzen. Ook kende hij de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, die per vliegtuig ons land wilde bezoeken, geen landingsrechten toe. Rutte liet eindelijk zijn tanden zien, waar hij normaal gesproken mild en vooral zachtaardig te werk gaat. Hij liet zich verleiden door Wilders in een krachttoer die niet bij Nederland past. Wij kunnen polderen, maar dan wel tandeloos.

President Erdogan kon op zijn beurt scoren door zijn landgenoten te wijzen op het ‘fascistische’ karakter van Nederland en hun gebrek aan democratisch gehalte. Het enige wat de president vroeg was of zijn ministers op tour mochten door Nederland om het aanstaande Turkse referendum aan te bevelen en het goed te keuren, zodat hij zijn presidentiële macht kon uitbreiden.

Het was Wilders al eens overkomen, dat hij de toegang tot een land (Groot-Brittannië) was geweigerd. Op zich was deze zet niet zo opvallend, maar voor Ruttes verkiezingscampagne kwam het als een geschenk uit de liberale hemel. De zwevende kiezers kan hij nu overtuigen van zijn daadkracht. Daar kan Wilders niet tegenop. En hij heeft nog vier dagen om de vruchten hiervan te plukken, juist in de periode dat de twijfelende kiezer een keuze moet maken.

Ondertussen zijn er Turkse Nederlanders en Nederlanders die zich laten opjutten in een onzinnige vaderlandstrots. Zij laten zich in de luren leggen door hun president en premier, die dol op politieke spelletjes zijn. De beide heren zullen er geen nacht korter door slapen, terwijl medelanders zich opwinden over het optreden in Rotterdam.

Erdogan houdt een referendum voor een grondwetsaanpassing, waarmee hij veel meer macht kan krijgen. De aanpassing wordt verkocht aan de keizers door Premier Binali Yildirim dat het nieuwe systeem een eind zal maken aan terrorisme.

In Nederland wonen bijna 500.000 Turkse Nederlanders. Zij met een Turks paspoort mogen meestemmen voor het referendum. Turkse bewindspersonen willen daarom in Nederland campagne voeren. Dat wil Nederland niet, omdat de Nederlandse regering vindt dat de wijziging van de grondwet Turkije de verkeerde richting uit duwt.

Rob Vellekoop, 12 maart 2017

5 Comments

  1. Zou dit nou net op toevalligheid berusten, ik vrees van niet gezien andere lopende zaken als oa Oekraine?

  2. Het is eerder omgekeerd: Rutte overtuigt helemaal niet. Door zo te handelen, en door slappe verhaaltjes te vertellen op de VVD site (analisten uw thee wordt koud!) maakt hij het voor zichzelf nog twee maal zo erg. Een falende premier die het niet kan en die slappe verhalen vertelt over muziekvoorkeur omdat hij het niet weet te presenteren. Dat we dan “optimistisch” moeten zijn. Een echte schijnvertoning die helemaal niet in zijn voordeel werkt. Eerder zijn nadeel. Want dan gaan mensen zien wat voor nare vent die Rutte werkelijk is, als hij mensen tegen houdt, en mensen het land uit gooit. Totaal bizar natuurlijk in een “democratisch land waar de mening van iedereen gehoord moet kunnen worden”. Voor zover die mening de elite dan aan staat natuurlijk. Op koude thee en gewelddadige fascisten zit niemand te wachten. Om vervolgens lof te steken met alle inzet die de overheid doet voor “de vrijheid van meningsuiting”. Het is binnen een fascistische dictatuur dat mensen onderdrukt worden want wie vrij is zal er nooit voor kiezen akelige ambtenaren te laten woekeren en te laten dicteren. Een goed lopende economie kent geen ambtenaren. Slechts harde werkers die geen bestuurslagen of overheidsregeltjes nodig hebben. Politie is ook fascistisch; afpersing kan slechts met geweld. Heeft iemand trouwens nog een vacature “chef busdiensten” bij de PKK?

  3. Nederland heeft niet eens een grondwet, verkwanselt in mei 1940, toen het KH en hun ministers vluchtten naar Engeland…..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.