Grieken succesvol in verzet tegen executieveilingen huizen

Dankzij intensieve acties van kleine groepen actievoerders zijn het afgelopen jaar in Griekenland bijna de helft minder executieveilingen van woningen geweest dan het jaar ervoor. De acties richten zich direct op de notarissen wiens werk volledig onmogelijk gemaakt wordt. Helaas heeft de regering een tegenactie bedacht.

Ongeveer de helft van de een miljoen Grieken die leningen zijn aangegaan, hebben moeite met het voldoen van de maandelijkse betalingen volgens een schatting van Centrale Bank van Griekenland.

De actievoerders komen met tientallen naar de rechtbank om de notarissen uit te joelen en zo hun werk onmogelijk te maken. Volgens de wet vinden moeten deze veilingen plaatsvinden in plaatselijke rechtbanken door het land elke woensdag tussen 16 en 17 uur. Ook de activisten houden zich aan dit schema.

De notarissen eisten van de regering bescherming, maar krijgen dit niet en weigeren daarom nog langer deze veilingen te doen. Hierdoor was de regering verplicht om e-veilingen mogelijk te maken.

De Griekse banken moeten voor 2020 een op de drie slechte leningen gesaneerd hebben, wat neerkomt op een totale vermindering van de slechte leningen met 30 miljard euro.

In een interview van het blad Xinhua zeggen de gebroeders Elias en Leonidas Papadopoulos, oprichters van de actiegroep  “Den Plirono” (ik zal niet betalen), dat het recht op huisvesting een fundamenteel mensenrecht is beschermd door internationale conventies en de Griekse grondwet. Zij zijn vastbesloten om de executieveilingen tegen te houden, ondanks de truc van de regering om per 1 maart over te stappen op e-veilingen. Hun strategie is om demonstraties buiten banken en notariskantoren te gaan houden. Zij zeggen dat ze zich niet alleen verzetten tegen de huisuitzettingen, maar ook acties voeren om de 350.000 huishoudens in Griekenland die afgesloten zijn van elektriciteit, weer te laten aansluiten.

“De waarheid is dat misschien wel het enige toevluchtsoord van een Griek vandaag zijn huis is. Hij is zijn salaris kwijt, zijn werk, arbeid en mensenrechten, hij is slachtoffer van het schuldenbeleid en zijn laatste schuilplaats van dit moment is een dak boven zijn hoofd.”

E-veilingen

Ondertussen probeert de Griekse regering zijn verplichtingen die samenhangen met het leenprogramma na te komen. Een van de eisen is het mogelijk maken van de publieke verkoop van woningen online. De regering heeft een wet ingevoerd die dit per 1 maart 2017 mogelijk maakt.

Deze veilingen van woningen zijn bedoeld om slechte leningen te regelen om Griekse banken weer gezond te maken. Opdit moment staat er ongeveer voor 110 miljard euro uit, dat is 50% van het totale bedrag aan bankleningen. Onder druk van de trojka (IMF, ECB en eurogroep) heeft de Griekse regering maatregelen genomen in 2016 waardoor de verkoop van slechte hypotheken en kleine zakelijke leningen aan internationale fondsen werd toegestaan. (zie DW)

“De banken gaan niet herkapitaliseren door veilingen,” vertelt Papadopoulos. “We weten dat de banken zombies zijn die onder geen enkele omstandigheid hun rol vervullen (als geldschieter) in plaats daarvan zuigen ze het bloed van het Griekse volk… Zij worden gebruikt als middel voor de gewelddadige herdistributie van landbouwgrond, kleine ondernemingen en woningen aan internationale kartels die de leiding zullen nemen over de echte economie van de Griekse schulden crisis.”

Rob Vellekoop, 22 februari 2017

3 Comments

  1. En wederom wordt aangetoond dat mensen beter af zijn als ze tegen de regels (wetgeving) in gaan. Ik durf zelfs te stellen dat in de afgelopen 150 jaar meer mensenrechten zijn geschonden door handhavers van wetgeving (leger / rechters / politie) als door mensen die wetgeving / mensenrechten aan de laars lappen (criminelen).

  2. Nederlanders zijn niet succesvol als ze zich verzetten. Ieder dier en ook de mens heeft het recht om zich te verzetten tegen misdaden. Ook als die misdaden worden gepleegd door politici, rechters, officieren van justitie, advocaten, psychologen en de politie.

    • Geeft wat te denken over het gevecht, dat Ad de Rooij tegen de Nederlandse staat al decennia voert?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.