Amerikanen beïnvloeden Franse presidentsverkiezingen

Wikileaks heeft ontdekt dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA alle belangrijke politieke partijen heeft geïnfiltreerd in de zeven maanden voor de Franse presidentsverkiezingen van 2012. Hierbij zette de CIA zowel menselijke als elektronische spionnen in.

De onthullingen zitten in drie CIA orders die op 16 februari door WikiLeaks werden gepubliceerd. Met name genoemde doelen waren de Franse Socialistische Party (PS), het Nationale Front (FN) en Unie voor Volksbeweging (UMP) plus de huidige president Francois Hollande, President destijds Nicolas Sarkozy, de huidige presidentiële kandidaat Marine Le Pen, en voormalige kandidaten Martine Aubry en Dominique Strauss-Khan.

De CIA zocht uit dat president Sarkozy’s partij niet zeker was van herverkiezing. Specifieke opdrachten gingen over het verkrijgen van “Strategische Verkiezingsplannen” van het UMP; afscheidingen of allianties ontwikkelen in de UMP elite; persoonlijke UMP reacties aan Sarkozy’s campagne strategieën; discussies binnen het UMP over elke “waargenomen kwetsbaarheid om de macht te houden” na de verkiezingen; pogingen om de ideologische missie van de partij te veranderen; en discussies over Sarkozy’s steun voor de UMP en “de waarde die hij stelt aan de voortzetting van de heerschappij van de partij”.

Specifiek geïnstrueerde CIA agenten moesten Sarkozy’s overwegingen over de andere kandidaten ontdekken en ook op welke manier zij omgingen met zijn adviseurs. Sarkozy’s eerdere zelf-identificatie als “Sarkozy de Amerikaan” beschermde hem niet van Amerikaanse spionage tijdens de verkiezingen van 2012 of tijdens zijn presidentschap.

Het spionage bevel voor “Niet regerende politieke partijen en kandidaten strategische verkiezingsplannen” was gericht op Francois Hollande, Marine Le Pen en andere oppositieleden en vereisten het verkrijgen van de strategieën van de oppositiepartijen; informatie over interne partij dynamiek en opkomende leiders; pogingen om politiek beslissingen te beïnvloeden en in te voeren; steun van lokale regeringsofficials, regeringselites of zaken elites; standpunten over de VS; pogingen om andere landen te bereiken zoals Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Libië, Israël, Palestina, Syrië & Ivoorkust; en informatie over de partij- en kandidatenfinanciering.

Twee CIA spionage opdrachten van de oppositie, “Welk beleid promoten zij om de Franse economie te stimuleren voor economische groei?” en “hoe denken zij over het Duitse model met export geleide groei?” komen overeen met U.S. economische spionage opdracht uit hetzelfde jaar. Het beval het verkrijgen van details van elk komend Frans export contract of een overeenkomst met een waarde van $200 miljoen of meer.

De spionage order stelt ook belang in het verkrijgen van de opstelling van de kandidaten tegenover de economische crisis van de EU, hun positie bij de Griekse schuldencrisis; de rol van Frankrijk en Duitsland in het management van de Griekse schulden crisis; de kwetsbaarheid van de Franse regering en Franse banken bij een Grieks falen; en  “specifieke voorstellen en aanbevelingen” om met de “euro-zone crisis” om te kunnen gaan.

Deze CIA operatie liep tien maanden van 21 november 2011 tot 29 september 2012.

Het is wrang dat de Amerikanen zo’ n ophef maken over mogelijke spionage van hun verkiezingen door de Russen, terwijl zij zelf hun bondgenoten bespioneren.

Meer info: wikiLeaks.org

Rob Vellekoop, vertaling 21 februari 2017

3 Comments

  1. Stel enorme bemoeizucht van de A. ook bepaald niet op prijs, die ons al vanaf ’45 in de greep houdt?
    Het gemanipuleer met het volk dmv hun electoraat ene na de andere gouden-bergen-beloften doen het volk zogenaamd pleasen, niet wetende dat ze de das omgedaan worden?

  2. Ook onze politici beïnvloeden de verkiezingen. Ik hoor het Mark Rutte nog zeggen: “duizend Euro voor elke werkende nederlander als de VVD de grootste wordt”. Dat werd dus een eclatant succes voor de VVD die het geldgeile nederlandse volk inmiddels grof heeft weten uit te plunderen.

    Dit soort propaganda is natuurlijk niets anders dan premature verkiezings-froude. Met de komende verkiezingen gaat het electoraat weer opnieuw heel veel pech krijgen met nadenken. Goddank ben ik niet langer afhankelijk van het diep onnozele nederlandse electoraat want mijn vrouw en ik hadden gelukkig nog wat centen liggen om daarmee het zinkende schip nog vóór de ratten te kunnen verlaten.

    Zoek het maar mooi uit met jullie nieuwe minister-president Alexander “Bilderberg” Pechtold. Nederland éénmaal, andermaal….verkocht!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.