Over ‘Gutmenschen’ en slechte mensen

Ik heb geprobeerd te achterhalen wat ‘gutmenschen’ of ook wel ‘goedmensen’ zijn. Met name in het vluchtelingendebat komt deze term regelmatig voorbij. Het woord was populair in 2015 in Duitsland en is komen overwaaien. Tegenstanders gebruiken het woord voor voorstanders van vluchtelingenopvang. Zij bedoelen er het tegenovergestelde mee van wat ze bedoelen en kunnen tegenstanders daardoor op het verkeerde been zetten.

Peter Stuivenberg schrijft: “Er is in Nederland en West-Europa een strijd gaande tussen ‘goedmensen’ en ‘nationalisten’. De ‘goedmensen’ gesteund door de regering willen economische migranten met een totaal andere cultuur en religie integreren.

Oke, dat lijkt me duidelijk. ‘goedmensen’ willen voor andere mensen, waaronder vluchtelingen goed zijn. In andere tijden zou dit een nobel streven zijn, in de huidige tijd nemen de tegenstanders van ‘goedmensen’ hun juist deze goedhartigheid kwalijk. Blijkbaar zien zij zichzelf als nationalisten. Het tegenovergestelde van een goedmens is dus een nationalist. Ik dacht zelf aan een ‘slecht mens’, dat is blijkbaar mijn misverstand. We zoeken verder.

P, van lenth schrijft hierover:” Gutmenschen zijn zij die of te dom of te bedonderd zijn om over mogelijk negatieve langetermijngevolgen van ‘goed doen’ ook maar enigszins na te denken. Een ander kenmerk van Gutmenschen is dat zij kritiekloos uitgaan van ‘dè mensenrechten’ en deze heilig en universeel verklaren.”

Hmm, pittig, het lijkt wel alsof ik Trump hoor mekkeren: mensenrechten moeten we met een korreltje zout nemen. En goed doen, is volgens Van Lenth helemaal niet zo goed meer, zeker niet op de lange termijn.

Joost Niemoller zegt in zijn artikel ‘Zo slecht is de goedmens‘: “De goedmens klopt zichzelf op de borst vanwege deze overvloed aan liefde.’ ‘De Goedmens, die in naam de Liefde slechts een destructieve kracht is. En leugens verspreidt.’ “Slechts weinigen zijn in staat de Goedmens in ons te bestrijden, en om zo een Ubermensch te worden. Niet in de zin zoals de nazi’s die term gingen misbruiken, maar in de zin zoals Nietzsche die term gebruikte: De eerlijke, bevrijde, individuele mens.”

Joost wil blijkbaar helemaal niets met de goedmens te maken hebben en wil hem zelfs in zichzelf bestrijden, want pas dan, zegt hij, word je een eerlijk en bevrijd mens. Joost verwacht van eerlijke en bevrijde mensen dat ze medemensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en onze kant opkomen, laten creperen.

Sven de Graaf zegt in Doorbraak (vertaald, red.):”Als iemand openlijk schrijft over racisme, hij of zij zal gauw gezien worden als “goedmens” (Gutmensch), een uitermate correct persoon, een moralist. In het Nederlandse social media circuit over racisme en immigratie zijn de moreel correcte de incorrecte geworden.”

Typisch. Het is inderdaad opvallend dat een positieve aanduiding als goedmens een negatieve lading krijgt. Alsof het beter is om slecht te zijn dan om goed te doen. De Duitse Wikipedia geeft aan dat in de 90-er jaren politiek correct gekoppeld is aan ‘gutmensch’. Met andere woorden politiek correct handelen is incorrect aan het worden.

Zoals je ziet wordt er heel wat munitie bij elkaar geharkt om goed te praten dat vluchtelingen niet moeten worden opgevangen. Om recht te praten wat krom is of in hun terminologie, om slecht te praten wat goed is, wordt de ‘gutmensch’ op het toneel gebracht. Vrij Nederland vat het zo samen:”Als je er, kortom, naar streefde om het goed te doen. Wat allemaal nog lang niet eenvoudig was, maar hé: daarom was het ook een streven. Wie tegenwoordig hardop voor dat streven uitkomt, geldt in bepaalde kringen meteen als verdacht. Die is een ‘goedmens’, of ‘Gutmensch’.

Gelukkig voor de tegenstanders van de ‘gutmenschen’ kunnen zij nog een goed gevoel over zichzelf hebben, want je medemens helpen was vroeger menselijk en rechtvaardig, maar is nu ‘politiek correct’ geworden en daarom juist incorrect. Dus als tegenstander van de ‘gutmensch’ ben je nog geen ‘slecht mensch’.

Rob Vellekoop, gutmensch, 30 januari 2017

18 Comments

 1. Zolang je nu geen shadowban toepast zal ik hier weer eens wat common sense plaatsen.
  Dat was een kwalijke zet van je, ik hoop dat je daar nu anders in staat.

   • Serieus? ja inderdaad. Ik plaatste linkjes die alleen ik bleek te kunnen zien op de chat verder niemand vanaf een andere locatie. Dus info delen was er niet meer bij, niemand kon ze zien behalve ik. Voelde behoorlijk als verraad.
    Als jij daar niets vanaf weet, wordt het helemaal vreemd.

    • Die hele chatbox werkte op de een of andere manier niet goed, dat is ook de reden dat ik hem er heb afgehaald.

 2. Dobbernegers, gelukzoekers, migranten…

  Ik noem ze liever wat ze in werkelijkheid zijn: mensen. En dat er een paar tussen zitten die verhaal komen halen omdat hun woning inclusief hun hele familie kapot is geschoten tijdens de vele “vredesmissies” van de NATO in het midden-oosten daar zal men in de NATO-landen mee moeten leren leven.

 3. Dit laat weeral zien hoe ze mensen tegen elkaar uitspelen als bliksemafleider om niet naar de basis te moeten kijken bi

 4. . . . GOED , HOEWEL NIET GEK , IS EEN MAAT-GEVEN-DE NORM . . . , DIE VOOR-KOMT DAT MEN ZICH VERGAL-DENK-AAN-UW-GAL-LOPPEERT . . .

  • Als ‘gutmensch’ laat ik dit commentaar toe. Daar kan je eens over nadenken…

 5. zet gerust maar tussen aanhaaltekens, want deze mensen worden uit hun cultuur gehaald om met hun kennis van zaken onze economie ter wille te zijn?
  Worden deze mensen hier opgeleid om later in hun land de zaken mee op orde te brengen, dan kan ik hierin meegaan?

  • “Worden deze mensen hier opgeleid om later in hun land de zaken mee op orde te brengen, dan kan ik hierin meegaan?”

   Dat kun je ook daar doen?

 6. Heb je wel eens van het Coudenhove-Kalergiplan gehoord Rob? Dit is waar het om gaat en dit is de agenda, daarom is een de wakkere mens voorbereid op wat gaat komen.
  Natuurlijk zijn er ook goede moslims, die hier al jaren wonen en zich hebben aangepast.
  Het gaat met name om de alleenstaande jonge mannen uit met name de Afrikaanse landen die overal de boel op stelten zetten, zelfs in de AZC’s is veel geweld. Als je eens de moeite neemt om te lezen op EJBron, met artikelen uit binnen- en buitenland, dan zul je zien hoe erg het inmiddels is geworden. Sorros heeft het paard van Troje binnengehaald. Het is juist de bedoeling om chaos te creëren, er zijn inmiddels duizenden Jihadisten meegereisd tijdens de vluchtelingenstroom, die zich nu overal verborgen houden, de slapende cellen wachten op een teken…als je dit afzet in het eindtijdscenario, dan zul je begrijpen dat de moslims wachten op hun gedroomde madhi, de derde tempel zijn plannen voor om te worden herbouwd, een deal gemaakt tussen Trump en Putin, als je wel eens IsraelNews leest.
  Ik hou mijn hart vast wat er nog gaat komen!

 7. Past exact binnen de filosofische accentverandering van deze Orwelliaanse tijd.
  Onverschilligheid=sterkte, oorlog=vrede, onwetendheid=kennis en in de zin van dit artikel is goed, slecht.
  Totale desorientatie van de sociale moraal zoals je binnen het Hinoeisme kunt tegenkomen dat iemand die op straat in diepe ellende ligt weg te kwijnen, je niet moet helpen want dit is zijn karma. Door hem te helpen verstoor je zijn karmische pad waardoor hij of zij delen van het pad die je velicht hebt, opnieuw moet doen. Anti humane moraal gericht op verheerlijking en consolidatie van iedere positie beter dan de totale ellende.
  Niet alleen in de VS hebben ze gekozen voor fascisme.

  • “Niet alleen in de VS hebben ze gekozen voor fascisme”

   Volkomen juist. De kwaadaardigste vorm van fascisme is een regering die net doet alsof ze niets te maken heeft met de contrôle op banken. Is een regering die achterover leunt en zegt: “Ga zo door bankiers. Neem de macht van dit land in handen en leid het naar de financiële afgrond”.

   En dit is momenteel gaande in de hele Dollar, Euro en Pond-sector.

  • Rob,
   Ze zijn met een mass psy opp bezig. Idd goed is slecht freedom is slavery, alles wat je zegt zal tegen je gebruikt worden. Dit is de luciferiaanse of erger nog satanistische tak in het verhaal. Reversing.
   Je wil er niet aan en schoon ben jij soms niet van agenda 21 uitspraken. Al weet ik niet in hoeverre jij je ervan bewust bent dat deze agenda het niet goed voor heeft met de mensheid. Toch liggen daar wat hekele punten in het verhaal wat zich nu ontvouwt.

   Het is feit, dat stelde ik al eens eerder op je blog dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen vluchtelingen en uitgenodigde migranten. Toentertijd ook niet door jou. Men mag oprecht boos zijn als men zelf niets meer krijgt en migranten ( heb het niet over vluchtelingen die krijgen niets nl en for god sake stop bombing!) wordt de wereld belooft in de eu.
   Het Kalerghi plan is ook feit, dit zijn illuminati roots van europa.
   Wat men ziet is dat wetende alle grenzen letterlijk en figuurlijk worden vervaagd. Grenzen overschrijden, heeft gevolgen.
   Blurring the lines wordt ook gebruikt in mk ultra.
   Wat ik ook onlangs in een discussie heb geleerd over de foute vorm van advaida hier wordt de ik ,genegeerd, gebroken, om deel uit te maken van het geheel. (Wat we al zijn maar dat wordt genegeerd.) Het ik zou niet bestaan en doet alles fout. Helpen wordt gezien als wie denk je dat je bent. Enke handeling wordt gezien als manipulatie van het Ik. Zo kan je mensen gek krijgen als men dit volhoudt. Behoorlijk ziek idd.
   Verder zoekende blijkt dit een onderdeel te zijn van brainwash. Het ego afkraken tot er niets over blijft. Deze brainwash blijf beter hangen bij mensen die in zwart wit denken zitten. En wat zien we nu gebeuren in de media, wat wordt er gestimuleerd? Juist! zwart wit denken.
   Blijf gewoon met zijn allen genuanceerd lezen zoeken kijken en denken. Discussieer en help waar je kan, wat zou de wereld worden zonder? Niet alles over een kam scheren en ga op zoek naar de grotere waarheid. We zijn een maar dat wordt misbruikt door de elite, een heid mag in verscheidenheid, meningen mogen er zijn in verscheidenheid.
   Ying en Yang houden elkaar in evenwicht. Het is nog steeds geen zwarte cirkel ondanks hun pogingen tot…
   Denk nu niet door alle bewust losgelaten waanzin dat jij de witte stip in het zwarte gedeelte bent. Wees het witte gedeelte wat zwart in toom houdt daarbij rekening houdende dat de sorosjes en de luciferiaanse un etcera bewust chaos creeren om vervolgens het afgebroken bewustzijn in het volk te vervangen voor hun visie van het bestaan.
   Het oude mag verdedigd worden en hoeft niet te worden weggevaagd. Blijf Ying en yang bekijk links en rechts, maar hou de lijn duidelijk in het midden.
   Hou van elkaar, help elkaar maar laat je niet voor een politieke kar spannen. En.. laat je niet gek maken. Je hoeft nergens aan te conformeren wat niet bij je past.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.