PvdA-ministerie blokkeert basisinkomen Terneuzen

De gemeenteraad van Terneuzen heeft niet ingestemd met het voorstel om een basisinkomen in te voeren voor een kleine groep langdurig werklozen, omdat de zaak geblokkeerd wordt door de PvdA-minister van Sociale Zaken Asscher. Terneuzen bedacht een list om toch het basisinkomen te kunnen invoeren buiten de Participatiewet om.

Het uitgangspunt voor het basisinkomen (experiment) is dat mensen die in armoede leven ongezondere levensomstandigheden hebben en dat wil de gemeente aantonen als het aan PvdA-wethouder Liefting ligt. Hij is nu teruggefloten door zijn PvdA-lijsttrekker en minister Asscher.

PvdA-staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is tegen elke vorm van basisinkomen, omdat zij vindt dat iedereen zonder voorwaarden een bepaald bedrag krijgt. Asscher vindt het niet realistisch en economisch haalbaar, omdat hij daardoor inkomensondersteuning aan specifieke groepen niet meer als instrument kan inzetten. Met andere woorden de PvdA-er verliest daardoor macht over de burgers en dat wil hij niet.

Terneuzen is niet de enige gemeente die met het basisinkomen wil experimenteren: Wageningen, Tilburg, Nijmegen, Utrecht en Groningen hebben eerder vergelijkbare plannen aangekondigd. Maar de plannen zijn moeilijk te verenigen met de Participatiewet, die erop gericht is bijstandsgerechtigden zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.

Mensen met een uitkering zijn bijvoorbeeld verplicht om een aangeboden baan ‘te accepteren en te behouden’, ook als ze daarvoor maximaal 3 uur per dag moeten reizen, of om thee te schenken aan bejaarden, straten te vegen of andere tegenprestaties te leveren als hun gemeente daarom vraagt. Dit alles staat haaks op het idee van een basisinkomen, dat onvoorwaardelijk is.

Klijnsma (Sociale Zaken) heeft de bijstandsregels afgelopen herfst iets versoepeld om het gemeenten mogelijk te maken te experimenteren. Daardoor is het voor mensen met een uitkering bijvoorbeeld mogelijk om bij te verdienen boven op hun bijstand, zonder dat de gemeente hun uitkering kort.

Maar Terneuzen bedacht een list: wat als ze het experiment buiten de Participatiewet zouden houden? Dan hoeven ze geen verantwoording af te leggen aan Den Haag.

‘We hebben er een jurist naar laten kijken en die zei: je mag het geld als gemeente ook gewoon weggeven, als gift’, zegt Cees Liefting, wethouder van Sociale Zaken namens de PvdA in Terneuzen. ‘Dus we geven iemand een basisinkomen en in ruil daarvoor krijgt diegene geen bijstandsuitkering meer, waardoor hij of zij ook niet meer in aanmerking komt voor de Participatiewet.’

Terneuzenaars die voor het basisinkomen in aanmerking willen komen, mogen niet ouder zijn dan 63 jaar en geen kinderen hebben. Terneuzen richt zich met het basisinkomen uitsluitend op mensen die al drie jaar of langer in de bijstand zitten. De 55 duizend inwoners tellende gemeente heeft 1.136 bijstandsgerechtigden, waarvan er grofweg 400 tot het ‘granieten bestand’ behoren, vertelt Liefting. ‘Dit zijn mensen die eigenlijk niet meer in beweging zijn te krijgen. Ze hebben het zoeken naar een baan opgegeven. Voor deze groep mensen werkt ons huidige systeem niet meer: strafmaatregelen kunnen tijdens de eerste twee jaar in de bijstand nog wel effectief zijn, maar daarna niet meer. Sterker nog, ze zorgen dan alleen nog maar voor stress.

Daarom hebben we als gemeenschap de menselijke plicht om nieuw gereedschap te uit te vinden waarmee we mensen uit hun uitzichtloze situatie kunnen halen. Vandaar dit experiment.’

Liefting had nog goede hoop dat zijn experiment donderdag door de gemeenteraad van Terneuzen zou komen.

“Als het werkt, ben ik er sowieso voorstander van, in het hele land”, zegt Mario op de Facebookpagina van NOS. “Wat je tegenwoordig allemaal moet doen om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering is zo stressvol en onnodig. Iedere Nederlander heeft daar gewoon recht op en we hoeven die mensen niet te behandelen als criminelen.”

Sandra is het met hem eens. “Terneuzen neemt hier een grote psychische last weg van mensen hun schouders. Bijstand is een grote bak ellende. Ik duim echt voor een goede uitkomst en dat mijn stad ook eens in gaat zien dat het de gemeente heel veel geld kost om mensen in de bijstand te houden.”

Rob Vellekoop, 27 januari 2017

11 Comments

 1. WErk …is er in vele maten en soorten ; vrijwilligers werk is ook werk . Kinderen opvoeden is werk . Alleen de VVD/PvdAsscher ziet dat allemaal niet als werk PvdArbeid ook niet ? Althans Asscher niet . Denken alleen in geld & winst . Ik vind dat mensen die jarenlang vrijwilligerswerk hebben gedaan en dat middels contract kunnen aantonen; recht hebben op een volledig basisinkomen . En ook op bepaalde leeftijd boven 57+ met vervroegd pensioen kunnen of in de WIA . Ze werken tenslotte voor hun gemeente .Participatiewet hoort niet van toepassing op een groep die werk heeft verricht voor de gemeente . Of is Nederland het land van de verkapte slavernij aan het worden ? Laat daar eens een advocaat naar kijken ; maar ja die vraagt €300 per uur . Zullen we de gemeente vragen dat aan de vrijwilligers te betalen ? Inplaats van nu ; alles gratis gratis rechteloos werken ? ( Ik heb het hier niet over getrouwde stelletjes waarvan een vd partners liefdadigheids werk doet type vrijwilligers werk en de ander een goed inkomen; betaalde baan . Maar heb het over bijvoorbeeld een alleenstaande met kinderen die daarnaast ook nog worden gedwongen vrijwilligerswerk te doen, jarenlang .

 2. Sociale diensten zijn er ook niet om mensen in hun inkomen te voorzien; ze proberen mensen hun geld af te pakken zodat de wethouder ’t kan storten op de rekening van de bekende bankier. Het is een waanidee dat sociale diensten iets voor de burgers gaan doen. Veel experimenten die vanuit goede bedoelingen gestart zijn – er zijn nog goede ambtenaren – worden dan door het ministerie tegengehouden. Het gaat deze mensen maar om één ding: de strop net zo hard aantrekken tot mensen in actie moeten komen en geweld aan moeten wenden zich te verdedigen, en dan zullen de knechten van de sociale dienst uit worden gerust met tasers, de bijstandsklanten nog tussen de schuifdeuren te bestoken. Ambtenaren werken niet voor ons. Ze werken voor de bankiers. Lastige mensen met de verkeerde mening hebben de knuppel van de politie al zo vaak gevoeld dat mensen er nog een pervers genot uit halen. Experimenten zijn linkse hobby’s omdat we al lang weten dat armoede mensen verstijft waardoor ze veel minder productief worden. Met een goede uitkering en goed eten in de maag bereiken mensen veel meer, en worden steeds slimmer. Klijnsma kent repressie omdat mensen anders “te slim worden”.

 3. Ik vermoed dat de meesten hier wel weten wie de politiek in de USA bepalen/controleren. Gaan we hier in Nederland dezelfde kant op of was dat altijd al zo. Ik herinner me nog een boek met als titel Nederland de grootste vriend van Israel of iets van die strekking. Ik herinner me ook nog het nederlandse blokkeren van het erkennen van de palestijnse staat en het onvoorwaardelijk achter Israel staan tt van de aanval op de Gazastrook, ongeacht gepleegde oorlogsmisdaden. Terneuzen betreft een onderzoek of mensen in de bijstand gezonder worden, dus weer kans maken om te gaan solliciteren, als ze een basisinkomen zouden krijgen en verlost zouden zijn van de stress van zinloos solliciteren en het hebben van een bijstandsuitkering met alle controles en heronderzoeken. Zelf lijd ik aan CPTSS/DID. Op het laatst werd ik door die heronderzoeken, waarbij je aan iedere onnozele ongeinformeerde idioot kan uitleggen wat CPTSS/DID inhoudt en waardoor het veroorzaakt werd, zo traumatisch getriggered, dat ik het gebouw niet meer inkon voor zo’n heronderzoek en mijn dochter naar binnen liet gaan, om zelf buiten te staan voor het geval de medewerker nog iets van me wilde weten. Het hebben van een bijstandsuitkering, terwijl ik een vrijstelling had wb solliciteren, heeft mijn ziekte/stoornis zeer verslechterd. Na het innemen van een massale hoeveelheid supplementen, lukte het mij op mijn 50e zonder hulp zelf aan een baan te komen als Regio taxichauffeur. Om die 4 jaar later op te moeten geven door het illegale roken van collegas in de roulerende voertuigen. Op het laatst leed ik door passief meeroken aan symptomen zoals die gelden voor Alzheimerpatienten en was ik mijn volledige stratenkennis, die vrijwel perfect was in de regio, in 1 klap kwijt.

 4. Hallo,

  het is natuurlijk leuk zo n basisinkomen experiment maar het staat inderdaad haaks op de participatiewet.

  Ik zie het basisinkomen niet komen zonder revolutionair micro tax transactie belastingsysteem zoals men in Zwitserland aan het onderzoeken is.(microtax punt ch)

  Zolang je namelijk inkomstenbelasting blijft heffen, blijf je mensen “voor de andere mens laten werken”, waardoor ze natuurlijk ook willen dat de uitkeringsgerechtigde aan het (moeten) werk gaat.

  Een belasting op de geldstroom ipv op werk en/of producten vergt een hele andere insteek, waarvan ik niet geloof dat veel politici er weet van hebben.

 5. Vervreemding, gedwongen participatie en het nieuwe fascisme- Kom in actie!

  Echte vernieuwingen in het onderwijs of op het gebied van arbeid is kennelijk niet meer uit Den Haag te verwachten. Komt er iets creatiefs van een verlichte geest uit de gemeentelijke politiek, zoals deze proef met het basisinkomen bijvoorbeeld, dan wordt het uit angst met wat vage argumenten door de Haagse politici neergesabeld. Het (eco)basisinkomen, mits niet volgens de technocratische voorwaarden uitgevoerd, is een enorme kans op meer ontspanning in de samenleving. Waarom zo’n proef saboteren?

  Participatie
  Waarom ook steeds weer het ‘het volk’ de zoete maar o zo giftige lolly van economische groei en meer banen voorhouden? Ook vakbonden en zelfs GroenLinks, hoezo economisme, blijven hangen in het beloven van meer banen. Oftewel hoe houden we het stemvolk dom en vooral, o.a. met bepaalde wetten, onder controle. De Participatiewet is zo’n instrument van controle en vervreemding. Het is een wet gericht op gedwongen participatie. De wet is niet alleen gericht op controle over de financiën van de participant maar ook op het beperken van bewegingsvrijheid en ontluikende creativiteit. Het afhankelijk maken van de controlerende staat, het inperken van vrijheid van leven en van geestelijke en lichamelijke autonomie is kennelijk het normen en waarden patroon waaraan we onze Nederlandse identiteit, wat dat dan ook maar mag wezen (molens en klompen?) moeten spiegelen.

  Neo-liberaliasme
  Maar goed we wisten al dat het neoliberalisme onder aanvoering van Mark Rutte, Halbe Zijlstra en hun PvdA – en andere bedienden bedoeld is voor het stemvolk in de comfortzone. En dat terwijl in de politieke kramp van meer dan 400 jaar ‘VOC-vooruitgang’ gebukt onder een steeds dwingender technocratische systeem en ondersteunende bureaucratie, de Aarde in rap tempo doet veranderen in een wereldwijd psychiatrisch ziekenhuis. Zie de Verenigde Staten. Zie Rusland. Zie Turkije en zie nu ook Nederland.

  Het nieuwe fascisme
  Zie ook de grote ruimte die ontstaat voor het steeds meer aanwezige nieuwe fascisme , voor de PVV en haar wegbereiders. Vervang in de retoriek van volksmenner Wilders de Joden, Sinti, Roma en homofielen door Marokkanen, islamieten, anti-fascisten en andersdenkenden en we zijn weer op het zelfde niveau als in de jaren ’30 van de vorige eeuw; in de tijd van de destijds o zo democratisch gekozen Adolf H. Bovendien voor wie nog wel in Wilders en zijn eigendom de PVV geloven, zo sociaal is die ‘democratische’ partij niet gezien hun feitelijk stemgedrag in de Tweede Kamer. Uiteindelijk sluit hij als het allemaal niet genoeg is ook jou uit.

  Collectieve karakterzwakte
  Mensen dom en angstig maken en dat zo willen houden is een gevaarlijke strategie. Vervreemding, collectieve karakterzwakte, rancune en haat dringen dan ook nu al steeds gemakkelijker door in steeds meer steden maar ook op het platteland.

  Hoe lang schikken de mensen zich nog in gedwongen participatie volgens de normen en waarden die kennelijk alleen door Mark Rutte en zijn bedienden wordt bepaald?

  Kom in actie. Alleen mekkeren heeft weinig zin.
  Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme.
  Geef angst en haat geen stem.

 6. Dan neem ik aan dat we per direct ook stoppen met de uitkeringen voor alle Gelukzoekers in dit land? Deze mensen doen helemaal geen tegenpresatie en deze uitkering(en) liggen opgeteld tot wel 3x het niveau van een WWB uitkering!

  Oh nee, in dit land meten we altijd met meerdere maten! De blanke NL WWB’er die MOET verplicht -vrijwiliggerswerk- doen zo niet is ie de pineut…
  Maar onze Afrikaanse vakantieganger met nieuwe Smartphone en Zonnebril kan dagelijks met zijn maten hier in de plaatselijke supermarkt een stapel halve liters wegtikken…

  KUTLAND!

  • Dit geloof je toch zelf niet, he? Error404.
   NB. Ik ken veel mensen met een WWB uitkering die toch andere kleurtjes hebben dan ‘blank’. Trouwens wat doet het kleurtje ertoe?

  • Triest om in deze groep zo’n racistische opmerking tegenkomen. Wandel is een paar meter in de schoenen van een asielzoeker die niet mag werken en soms meer dan 10 jaar zit te wachten of hij ooit een status krijgt en niet meer naar zijn eigen land terugkan of terug mag. En misschien eens reflecteren welke banken, nederlandse firmas allemaal in de militaire wapenindustrie investeren en welke westerse bedrijven exporteren naar Afrika en daar de handel kapot maken. Nederland heet een maatschappij gebaseerd op intelligentie/scholing te zijn. Hoe kan het in godsnaam dat we deze shit niet op kunnen lossen ter plaatse en stoppen met accepteren dat rijken rijker worden van een zieke militaire wapenwedloop, die altijd mensen in arme landen vernietigd. Alhoewel Syrie behoorlijk welvarend was voordat de US/Israel fusie besloot het land te vernietigen, waarschijnlijk om aan Bibi’s belofte De realisatie van het Groter israel te voldoen.

 7. Ze zien de storm al hangen net voor de verkiezingen?
  Maak je maar niks wijs, ze houden de top vrij om ze, elite, in een belastingvrij klimaat te laten opereren, althans dat is gebleken dat 4 jaar ascher niks hieraan gedaan heeft en net voor de verkiezingen daar wel opeens gewag van maakt?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.