Vreedzame revolutie in plaats van stemmen op 15 maart?

De Amerikaanse denker Henry Thoreau moedigt een vreedzame revolutie aan waarbij mensen hun belastingaanslagen niet meer betalen. Want zegt hij, dit is geen gewelddadige en bloedige maatregel. Wel betalen betekent de Staat de mogelijkheid geven geweld te plegen en onschuldig bloed te vergieten. Tegen de ambtenaar zou hij zeggen: ‘Als je echt iets wilt doen, neem dan ontslag.’ Want wanneer de ambtenaar trouw heeft geweigerd en zijn functie heeft neergelegd, dan is de revolutie bereikt.

Thoreau vindt dat de autoriteit van een regering de toestemming nodig heeft van de geregeerden. De regering kan alleen over hun en hun eigendommen zeggenschap hebben nadat zij dat toestaan. Henry Thoreau mist de volgende stap naar waarachtig respect voor het individu. Het is weliswaar verbeterd, vindt hij, van absoluut naar beperkt koningschap en van beperkt koningschap naar democratie. Hij denkt echter dat de Staat nog een stap moet zetten in de erkenning van de rechten van de mens. Er zal pas een echt vrije en verlichte Staat zijn nadat de Staat erkent dat het individu een hogere en onafhankelijke macht is waarvan alle staatsmacht en autoriteit is afgeleid en het individu overeenkomstig behandelt. Dan is de Staat rechtvaardig tegen elk mens, ook als deze zich afzijdig houdt en zich niet met de Staat bemoeit.

Als je deze denktrant doorzet zou je kunnen zeggen dat stemmen tijdens de komende verkiezingen steun betuigen is aan alles wat je de Staat verwijt. Je gaat feitelijk akkoord met de bommen op Irak en Syrië, de onderdrukking van andersdenkenden zoals bijvoorbeeld de anti-fascisten, de dwangarbeid van mensen met een uitkering, het politiegeweld van bijvoorbeeld de Haagse politie, de doofpotten van de VVD.

Ook als je tegen stemt of blanco stemt doe je mee. Je stemt dan in met de Staat zoals door Thoreau beschreven, een orgaan dat geen of onvoldoende respect heeft voor het individu en zijn wensen.

Thoreau zou absoluut niet gaan stemmen. Hij eiste de vrijheid op voor het individu om wel of niet mee te doen, de vrijheid om zich zelfs afzijdig te houden. Thoreau kwam hiervoor in actie: hij betaalde geen belasting.

Dat betekent dat niet stemmen niet genoeg is. Hieraan moet je de consequentie verbinden dat je geen belasting meer betaalt. Met andere woorden niet stemmen als protest tegen de Staat is absoluut onvoldoende. Het is als voetballen zonder bal en autorijden zonder benzine. Geen politicus zal zich iets van de niet stemmer aantrekken. De Staat gaat gewoon door met het machtsspel.

Maar moeten wij ons dan door deurwaarders uit onze huizen laten zetten, omdat de belastingdienst niet betaald is? Is dat het dilemma waarvoor we staan? Wachten we op elkaar?

Henry David Thoreau was een introverte man, die wandelde door de bossen van het kleine dorpje Concord in Massachusetts. Hij legde in zijn dagboek de dagelijkse groei van de planten vast en de trek van de vogels. Hij beïnvloedde politieke bekendheden als Mohandas Gandhi en Martin Luther King Jr.
Dit deed hij met zijn essay waarnaar in het algemeen verwezen wordt als “Civil Disobedience“.

“Civil Disobedience” is een analyse van de relatie van het individu met de staat. Het is Thoreaus persoonlijke antwoord op zijn celstraf omdat hij de wet overtrad. Doordat hij slavernij haatte en omdat de belastingopbrengsten bijdroegen aan de steun hiervan besloot hij om een belastingrebel te worden. Destijds was er geen inkomstenbelasting en hij bezat ook niet genoeg land voor een eigendomsbelasting, maar een zogenaamde ‘poll tax’ moest hij wel betalen. Door zijn weigering om te betalen werd hij in 1846 opgesloten in de gevangenis. Hij moest daar blijven totdat de boete betaald was, maar ook dit weigerde hij. Zonder zijn kennis of instemming betaalden enkele kennissen de schuld en werd hij al na een nacht vrijgelaten.

Henry Thoreau had geen beroep, hij trouwde nooit, leefde op zichzelf, ging nooit naar de kerk, stemde nooit, weigerde belasting te betalen aan de Staat, at geen vlees, dronk geen wijn, gebruikte geen tabak noch val noch geweer, hij koos voor zichzelf.

Rob Vellekoop, 26 januari 2017

19 Comments

 1. De Bildeberg-groep Sloper,
  De Sloper,
  Deze naam zegt u als het goed is algenoeg….De Bildeberg-groep…..ff google…wie zijn/is hier van de grondlegger(s)????
  Vanaf 1954…55..hebben die lui hun zakken lopen vullen van de minkukels der Nederlanden…ja Uw ouders….ja ..Uw opa en oma’s die zijn tig jaren lang opgelicht—uitgebuit–voor de gek gehouden…en een worst voor de mond gehouden………wie hebben hier NA de tweede wereldoorlog dit maffia landje op gebouwt met de blote hand…..dat waren wel de MINKUKELS!!!!
  die op de dag las vandaag nog steeds als een stuk onbenul behandelt worden door die lui.
  Binnen kort is het in Tilburg een heel GROOT feest….kom er ook heen maar neem wel een WC pot mee…wedstrijd wc potten gooien…zo veel mogen en van z’n grootst mogelijke afstand!
  Hoe meer mensen weten dat die lui na de wo2 hun zakken hebben lopen vullen en wat die lui echt zijn is het tijd voor een grootschalige volks opstand….het volk MOET het geld wat die lui gestolen hebben terug krijgen…..pak alleen maar …..dat…kwartje van KOK….waar zijn na al die jaren die kwartjes gebleven?????….ga dat eers maar eens terug eisen…het zelfde gelt voor dat langer door werken…is een eerste klas beroving van UW vrijheid….wat geeft hun het recht om voor U zomaar te bepalen dat U een aantal jaren door moet werken zoder dat aan U te hebben gevraagt….welk recht geeft het hun dat??????….puur kapitalitisch gewin!!!!…en die lui bezitten al triljoenen aan geld…waar gaat UW pensioen geld naar toe?????…..de Goldman Sachs…en vandaar uit????….dat mag U blijkbaar niet weten!!!maar het is wel UW pensioen geld!!!
  Is/zijn UW kinderen op hun 18de jaar ook binnen net als dat kindje van WA???….die roept straks …ik ben al binnen…ik hoef niet eens te gaan beginnen en ik ga lekker jullie geld pinnen!!!!…..nee UW kindje staat straks stijf van de schulden als die klaar is met zijn studie!!!
  Mensen kom op voor UW rechten en STOP die kapitalische lui cq de graaiers.
  Hoe hoger in de maatschappij hoe vuiler en corupter dat men is…net als die VUILE oorlog in het midden-oosten vanaf de eeuw-wisseling!
  Ik dank U!!

 2. Quote pabloelcampecino 01/03/2016 AT 14:29 :

  Waar veel medelanders uit polder zich niet bewust van zijn, is dat de Raad van State het machtigste orgaan is van het NLs parlement. Men zegt (liegt) dat de Raad van State slechts het adviesorgaan voor regering en parlement is. Echter dat is niet de volledige waarheid, want nadat de 2de en 1ste kamer een wet en/of besluit hebben aangenomen, dan wordt die wet en/of besluit vervolgens voorgelegd en aan de Raad van State en die heeft het laatste woord in deze…. En de polder dictator WA is sinds hij koning geworden is van de Lage Landen a/d Noordzee tevens de voorzitter van de Raad van State (RvS). Polder dictator WA heeft al sinds zijn achttiende zitting in de raad. Het is wettelijk vastgelegd dat het staatshoofd voorzitter is en de troonopvolg(st)er op zijn of haar achttiende zitting krijgt. Zie de 2 onderstaande artikels:

  Willem-Alexander wordt ook voorzitter RvS
  http://www.nu.nl/politiek/3015552/willem-alexander-wordt-voorzitter-rvs.html

  En zijn vrouw Maxima heeft ook zitting in de Raad van State sinds 2004

  Prinses Máxima krijgt zitting in Raad van State
  http://www.nu.nl/algemeen/428094/prinses-maxima-krijgt-zitting-in-raad-van-state.html

  Tevens is de Raad van State de hoogste bestuursrechter van het land. Daarom mag deze niet door het volk aangewezen en ook niet gekozen Raad rechterlijke uitspraken vernietigen. En besluiten die door ministers zijn genomen, die mag deze dictatoriale Raad ook vernietigen en dat zelfs vermeld in de Main Stream Media:

  Raad van State vernietigt uitspraak rechtbank over Zwarte Piet
  http://www.nu.nl/binnenland/3926244/raad-van-state-vernietigt-uitspraak-rechtbank-zwarte-piet.html

  Raad van State vernietigt gasbesluit minister Kamp

  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/18/gaswinning-in-groningen-voorlopig-beperkt

  Maar ja door alle (valse) propaganda heeft de gemiddelde bewoner van de lage Landen a/d Noordzee zelf niet door dat zij in een dictatuur leven. Ach daarom is Holanda een koninkrijk en geen Republiek.

  Unquote

 3. Qoute Jeanine Hoefnagels:
  ,,… Ik ben in 2014 gestopt en dat heeft consequenties, maar die heb ik er voor over…”
  ,,.. De belastingdienst is trouwens een ANBI, een Algemeen Nut Beogende Instelling,..”’

  Hoi Jeanine,
  Mijn vraag is hoe?
  En wat zijn die consequenties?
  En is dat in principe voor iedereen mogelijk of heb je eigenschappen aan je specifieke individu’tje die dat mogelijk maken?
  Zoals bijvoorbeeld paars bloed, halfblauw dus, of geboren in een buitenland van nederlandse ouders of misschien ben je wel op internationale wateren geboren op een boot waarvan je vader de kapitein is, weet je wel, zulke dingen.
  En ik heb natuurlijk nog veel meer vragen,
  maar ik zal ze niet gelijk allemaal stellen.

  🙂

 4. Als nu het stemvee al zijn bedenkingen heeft omdat er helemaal geen draagvlak van zijn idee is?

 5. Nu wijs je enigzins in de goede richting. De illusie dat het vreedzaam zal worden kan je waarschijnlijk vergeten aangezien de knokploeg van de staat hardhandig zal optreden en hoe meer zich verzetten hoe harder de sancties zullen worden om te voorkomen dat er een omslagpunt bereikt wordt. Niet voor niets is staatsonderwijs verplicht, om het volk goed te indoctrineren want er is wel degelijk 1 iets waar de meesters (politici / bankiers en ander gespuis) bang voor zijn, het besef onder het volk dat het gespuis overbodig is en dat besef wordt op staatsonderwijs compleet geelimineerd door tactische indoctrinatie van onze kinderen.
  Je zit in ieder geval stukken warmer dan met je vorige bericht om een oplossing te vinden die de mensheid bevrijdt van enige millennia aan slavernij.

  • Precies Nico de illusie van vreedzaam verzet moet maar eens verbroken worden.

   Tenslottte:
   If you want peace,
   prepare for war

  • En bij dit comment van Nico sluit ik me helemaal aan. Het huidige beleid zal “met alle mogelijke middelen” (gewoonlijk bedoelen psychopaten daarmee: ook gewapenderhand) worden voortgezet en dat is ook vastgelegd in het ESM-verdrag dat in Nederland is aangenomen door D66, Groenlinks, CDA, PvdA en de VVD tijdens een “zwak” (want demissionair) moment van het kabinet.

   Daarom zal dit beleid uiteindelijk op vechten uitdraaien. Zes Duitse wetenschappers hebben hun uiterste gedaan de aanname van het ESM-verdrag via het Bundes Verfassungsgericht in Karlsruhe te voorkomen. Het heeft hen niet mogen baten.

   Het wordt dus vechten. Onze overheid weet dit al veel langer en heeft -alvast preluderend op komende ijzeren tijden- in 2008 middels de aanname van het Verdrag van Lissabon ook de doodstraf weer teruggehaald in Nederland. Met ruime kamermeerderheid!

   Ik bedoel maar…..

 6. We moeten ons realiseren dat we door het betalen van belastingen schuldig maken aan strafbare feiten. Want met dat belastinggeld worden ook mensen vermoord. En niet eens omdat ze onze vijanden zijn (hoewel we dat wèl moeten geloven) maar omdat er in hun landen wat te halen valt. In Syrië, Afghanistan, Libië….

  Minister Hennis weet alles van die moordpartijen en daarom doet ze het bovenste omgekrulde uiteinde van haar darm daar liever niet over open.

  Dat dit soort figuren die zich schuldig maken aan grensoverschrijdende zware criminaliteit een land regeren is nauwlijks te bevatten. Bizar!

 7. Een groep vooraanstaande Duitse economen (“Wissensmanufaktur”) adviseren om niet meer te gaan stemmen. Het Nederlandse en Duitse politieke beleid zijn in de afgelopen jaren steeds verder aan elkaar gelijkgeschakeld. Duitse economen zijn nog steeds de beste ter wereld en daarom laat ik deze uitleg van Andreas Popp van Wissensmanufaktur hier graag even zien:

  https://www.youtube.com/watch?v=nNuSwF-D0G4

  • Let op: door een montagefout loopt de volledige video tot 7:10

 8. Je kan beter gaan stemmen. Er is een alternatief, ook al ben je het er niet helemaal mee eens. De enige partij,lees de enige partij,die werkelijk iets doet is de sp. Zij doen dat doormiddel van rechtzaken voor verschillende groepen die moeilijkheden hebben met de huidige macht. Zij steunen minderheden die hulp nodig hebben. De andere politieke partijen doen niets. Alleen maar mooie praatjes ,maar als het op oplossingen aankomt doen ze niets. Dus stem de enige partij die het goed voorheeft met ons alle burgers. Rijk of arm. Het maakt de sp niet uit. Hun motto is,zorg voor een goed leven voor iedereen,want je leeft maar 1 keer. Samenwerking met andere liberale partijen en halfwas socialistische partijen is daarom ook uitgesloten. Ik zeg het nog maar een keer: praatjes vullen geen gaatjes en beter één vogel in de hand dan tien in de lucht.

 9. inderdaad, rvsracer, geen belasting betalen is enkel een optie als velen meedoen. Ik ben in 2014 gestopt en dat heeft consequenties, maar die heb ik er voor over. Ik KON gewoon niet anders meer omdat het met mijn geweten niet meer in overeenstemming was te brengen. De belastingdienst is trouwens een ANBI, een Algemeen Nut Beogende Instelling, dat heeft de belastingrechter toegegeven. Aan een dergelijke instelling kunnen alléén vrijwillige gaven worden gegeven, maar DAT, zo zei die rechter, gaan we niet aan de grote klok hangen.

 10. Niet stemmen is het slimste wat je op dit moment kunt doen.
  Geen belasting betalen, kan alleen, als je met een groep bent, die groot genoeg is, en het liefst globaal.
  Je zult daarnaast ook de macht over de MSM moeten krijgen, zodat je de rest v/d bevolking eerlijk kan vermelden waarom je weigerde belasting te betalen.
  Anders wordt je zeker als een terrorist, of iets vergelijkend uitgemaakt door dezelfde MSM.
  Er is nog een lange weg te gaan, maar iedere dag komen we er ene dichter bij.

 11. Ik kan niet zeggen dat ik in principe tegen het betalen van belasting ben omdat daar nu eenmaal nuttige algemene voorzieningen tegenover kunnen staan.

  Kúnnen staan:

  Want hoe er tegenwoordig door de fijnsmakige elite met het gemeenschapsgeld wordt omgegaan tart elke beschrijving. Bij het misbruik maken van bevoegdheden gaat het gemeenschapsgeld met bakken de lucht in. Criminele bankiers moeten we financieel overeind houden (ESM-verdrag) en over de accijns -zo’n 70 %- die op brandstof zit moeten we ook nog eens BTW betalen. Dus belasting betalen over betaalde belasting. Ook moeten we de “hulpverleners” betalen die ons uitplunderen en die zo af en toe iemand met een nek-klem om zeep helpen of met een waarschuwingsschot in de nek. De leugens van de MSM moeten we betalen, de schandknapen van héél vieze mannetjes die op justitie zitten…..en ga zo maar door. De lijst aan (vaak zware) criminaliteit begaan door de nederlandse overheid is uitputtend.

  Maar geen belasting betalen is geen optie. Want uiteindelijk krijg je een deurwaarder onder begeleiding van een vuurwapengevaarlijke “hulpverlener” in je propere woning.

  Ik moet er niet aan denken: “Goedemiddag mijnheer Bosman, ik ben de deurwaarder en kom uw bedrijf royeren. Maar mag ik eerst nog even van het toilet gebruik maken?”

  Nee….niet meer gaan stemmen mensen. Dát is de beste optie!

  • Niet betalen of op z’n minst bezwaren hebben is niet aan de orde. De praktijk is; betalen anders dan krijg binnen afzienbare tijd gewapende hersendode knechten die je op alle denkbare manieren mishandelen.
   Afpersing heet dat. Alleen als zij dit doen, mag het!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.