Volledige tekst inauguratierede Trump 2017

Opvallend is dat Trump begint met de leugen dat ‘we’ de macht teruggeven aan het volk en dat het volk ‘weer’ de regeerders van de natie worden. Ook spreekt hij over armoede van de Amerikaanse bevolking en vergane fabrieken, wat de schuld zou zijn van ‘Washington dat bloeide terwijl het volk niet deelde in deze voorspoed. Politici gedijden..’ Daarnaast geeft hij de schuld voor de miserie van de Amerikanen aan het buitenland: die verwoestingen hebben gebracht. Hij zegt tegen de Amerikanen dat ze nooit meer genegeerd zullen worden en hij belooft dat hij ze nooit zal laten vallen. Amerika zal voortaan op de eerste plaats komen, want Amerika zal weer rijk, sterk, trots, en groot worden.

Lees de volledige tekst van Trumps rede en trek je eigen conclusies.

https://youtu.be/15uwN_NASP8

Wij, de burgers van Amerika zijn nu bij elkaar in een grote nationale inspanning om ons land weer op te bouwen en zijn belofte aan het gehele volk te herstellen.

Met elkaar zullen we de koers van Amerika bepalen en de wereld voor vele nog komende jaren. We zullen uitdagingen tegenkomen, we zullen worden geconfronteerd met moeilijkheden, maar we zullen de klus klaren.

Iedere vier jaar komen we samen op deze trappen om de machtsoverdracht netjes en vredig te laten verlopen en we zijn president Obama en first lady Michelle Obama dankbaar voor hun vriendelijke hulp tijdens de overdracht. Ze waren geweldig. Dank u.

De ceremonie van vandaag, echter, heeft een zeer speciale betekenis omdat we vandaag niet alleen de macht overdragen van de ene regering naar de andere en van de ene partij naar de andere, maar we dragen de macht over van Washington, D.C. en geven deze terug aan jullie het volk.

Veel te lang heeft een kleine groep mensen in de hoofdstad van ons land de voordelen geplukt van de regering terwijl het volk de kosten droeg. Washington bloeide terwijl het volk niet deelde in deze voorspoed. Politici gedijden, maar banen verdwenen en fabrieken sloten. Het establishment beschermde zichzelf, maar niet de burgers van ons land. Hun overwinningen zijn niet jullie overwinningen geweest. Hun triomfen waren niet jullie triomfen. En terwijl zij vierden in onze hoofdstad, viel er weinig te vieren voor worstelende gezinnen over het gehele land.

Alle veranderingen starten hier en nu, omdat dat dit jullie moment is, het is van jullie.

Het is van iedereen die hier vandaag bijeen is en iedereen over de heel Amerika die kijkt. Deze dag is van jullie. Dit is jullie feest. En dit, de Verenigde Staten van Amerika, is jullie land.

Wat er echt toe doet is niet welke partij onze regering bestuurt, maar of onze regering wordt bestuurd door het volk.

De 20e januari 2017 zal worden herinnerd als de dag dat het volk weer de regeerders van deze natie worden.

De vergeten mannen en vrouwen van ons land zullen niet langer vergeten worden.

Iedereen luistert naar jullie. Jullie kwamen met tientallen miljoenen en werden onderdeel van een historische beweging, zoals de wereld nooit eerder heeft gezien.

Het middelpunt van deze beweging is een cruciale overtuiging, dat een natie bestaat door zijn burgers te dienen. Amerikanen willen grote scholen voor hun kinderen, veilige buurten voor hun gezinnen en goede banen voor zichzelf. Dit zijn juiste en redelijke eisen van een rechtvaardig volk en een rechtvaardig publiek.

Maar voor te veel van onze burgers, bestaat een andere realiteit: moeders en kinderen worden vertrapt in armoede in onze binnensteden, vergane fabrieken verspreid als grafstenen over het landschap van onze natie; een onderwijssysteem overspoeld met geld, maar het laat onze jonge en mooie studenten beroofd van alle kennis, en de misdaad en bendes en de drugs die te veel levens hebben gestolen en ons land beroofd van zoveel niet gerealiseerd potentieel.

Dit Amerikaans bloedbad stopt hier en stopt direct.

We zijn een natie en hun pijn is onze pijn. Hun dromen zijn onze dromen. En hun succes zal ons succes zijn. We delen ons hart, ons thuis en een glorieuze bestemming. De ambtseed die ik vandaag afleg is een eed van trouw aan alle Amerikanen.

Tientallen jaren hebben we de buitenlandse industrie verrijkt ten koste van de Amerikaanse industrie; subsidieerden de legers van andere landen, terwijl we de trieste uitputting van onze militairen toestonden. We hebben de grenzen van andere landen verdedigd, terwijl we weigerden om onze eigen grenzen te beschermen.

En gaven biljoenen en biljoenen dollars aan het buitenland, terwijl Amerika’s infrastructuur in verval raakte. We hebben andere landen rijk gemaakt, terwijl de rijkdom, kracht en het vertrouwen van ons land achter de horizon is verdwenen.

Een voor een, fabrieken sloten en verlieten onze kusten, zonder een enkele gedachte aan de miljoenen en miljoenen Amerikaanse werknemers die achter bleven. De welvaart van onze middenklasse is weggehaald uit hun huizen en vervolgens herverdeeld over de wereld.

Maar dat is voorbij. En nu kijken we alleen nog maar naar de toekomst.

Vandaag zijn we hier samen om een nieuw decreet uit te vaardigen, dat gehoord wordt in iedere stad, in iedere buitenlandse hoofdstad, in elk machtscentrum. Vanaf deze dag, zal een nieuwe visie dit land regeren. Vanaf deze dag zal het uitsluitend zijn: Amerika op de eerste plaats, Amerika op de eerste plaats.

Iedere beslissing over handel, over belastingen, over immigratie, over buitenlandse zaken zal worden genomen om Amerikaanse werknemers en Amerikaanse gezinnen te bevoordelen. We moeten onze grenzen beschermen tegen de verwoestingen door andere landen door het maken van onze producten, het stelen van onze bedrijven en het vernietigen van onze banen.

Protectionisme zal leiden tot grote welvaart en kracht. Ik zal voor jullie vechten met elke adem in mijn lichaam en ik zal jullie nooit laten vallen.

Amerika zal opnieuw beginnen met winnen, winnen zoals nooit tevoren.

We zullen de banen terug brengen. We zullen onze grenzen terug brengen. We zullen onze rijkdom terug brengen. En we zullen onze dromen terug brengen.

We zullen nieuwe wegen aanleggen en snelwegen en bruggen en luchthavens en tunnels en spoorwegen door ons prachtige land. We zullen onze mensen uit de uitkeringen halen en terug aan het werk, ons land wederopbouwen met Amerikaanse handen en Amerikaanse arbeid.

We zullen twee eenvoudige regels volgen; koop Amerikaanse en huur Amerikaans.

We zullen vriendschap en goodwill zoeken met andere landen van de wereld, maar we zullen dat doen  met dien verstande dat het goed is voor alle landen om hun eigen belangen voorop te stellen. We willen niet onze manier van leven opleggen aan anderen, maar eerder laten schijnen als voorbeeld. We zullen licht schijnen voor iedereen om ons te volgen.

We zullen oude bondgenootschappen versterken en nieuwe vormen en de beschaafde wereld verenigen tegen radicaal islamitisch terrorisme, wat we zullen uitroeien van de aarde.

Ten grondslag aan onze politiek zal liggen een totale trouw aan de Verenigde Staten van Amerika en door onze trouw aan ons land zullen we opnieuw de trouw aan elkaar ontdekken. Als je je hart opent voor vaderlandsliefde zal er geen ruimte meer zijn voor vooroordelen.

De bijbel vertelt ons hoe goed en prettig het is als Gods volk samen in eenheid leeft. We moeten openlijk onze gedachten uitspreken, onze onenigheden eerlijk bediscussiëren, maar altijd eenheid nastreven. Als Amerika verenigd is, is het niet te stoppen.

Er hoeft geen angst te zijn. We worden beschermd en zullen altijd beschermd worden. We zullen worden beschermd door de grote mannen en vrouwen van ons leger en de politie. En het allerbelangrijkst, we zullen worden beschermd door God.

Tenslotte moeten we groot denken en nog groter dromen. In Amerika begrijpen we dat een land alleen lang leeft als het blijft streven. We zullen  niet langer politici accepteren die praten zonder actie, en voortdurend klagen, zonder hieraan iets te doen.

De tijd van holle frasen is over. Het uur van de actie is gearriveerd.

Sta niemand toe te vertellen dat het niet kan worden gedaan. Geen uitdaging kan het hart en de geest van Amerika overtreffen. We zullen niet falen. Ons land zal gedijen en opnieuw bloeien.

We staan aan de geboorte van een nieuw millennium, klaar om de geheimen van de ruimte te ontsluiten, de aarde te bevrijden van de ellende van ziekte en om energie, industrieën en technologieën van morgen te te benutten. Een nieuwe nationale trots zal ons beroeren, ons zicht optillen en onze verdeeldheid .

Het is tijd om te onthouden dat de oude wijsheid onze soldaten nooit zal vergeten, dat of we zwart, bruin of blank zijn, we allemaal hetzelfde rode bloed van patriotten bloeden.

We genieten allemaal dezelfde glorieuze vrijheden en we groeten allemaal dezelfde grote Amerikaanse vlag.

En of een kind is geboren in de stadsuitbreiding van Detroit of de winderige vlakten van Nebraska, ze kijken naar dezelfde nachtelijke hemel, ze zullen dezelfde dromen hebben en ontvangen, en zij worden doordrenkt met de adem van het leven door dezelfde almachtige schepper.

Dus aan alle Amerikanen in elke stad dichtbij en ver weg, klein of groot, van berg tot berg, van oceaan tot oceaan, hoor deze woorden: Jullie zullen nooit meer opnieuw worden genegeerd.

Jullie stem, jullie hoop en jullie dromen zullen onze Amerikaanse lotsbestemming bepalen. En jullie moed en goedheid en liefde zal ons voor altijd op onze weg leiden.

Samen zullen we Amerika weer sterk maken. We zullen Amerika weer rijk maken. We zullen Amerika weer trots maken. We zullen Amerika weer veilig maken. En ja, samen zullen we Amerika weer groot maken.

Dank u. God zegent u, en God zegent Amerika.

Dank u.

God zegent Amerika.

Vertaling Rob Vellekoop, 22 januari 2016

4 Comments

  1. De zondebok aanwijzen in plaats van te zeggen dat ze te lang een grotere broek aangetrokken hebben dan geoorloofd?
    Voorbeeld op wintersport 30j geleden een Amerikaanse getroffen die een heel regiment koffers meegenomen had?
    Zich wanen in overbodige luxe en in feite denken ze d dat dit door kan gaan?

  2. Trump is een stro-man en van geen belang. Een paar bankiers regeren de wereld (de hele Dollar, Pond en Euro-sector) met geperveteerd geld en als Trump niet doet wat die bankiers hem dicteren dan krijgt hij net als zijn voorgangers een kogel door z’n kop. En dat weet -en wist- Trump natuurlijk zelf ook wel. Trump heeft veel gezegd en beloofd maar over het gebrek aan kwaliteit van ons “wettige” (we mogen geen ander gebruiken!) betaalmiddel….geen woord!

    Er gaat onder Trump dus niets veranderen. De mens is de enige diersoort op aarde dat geld nodig heeft om te kunnen leven. En precies daarmee heeft een handjevol criminele bankiers en hun even criminele trawanten in de politiek de hele mensheid bij de ballen.

    • Zo, nu even gauw de verkoolde resten van mijn tostie uit het tostie-ijzer halen…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.