Vrijstaat Wonderland klaagt Coevorden aan voor fraude en diefstal

Vrijstaat Wonderland heeft de gemeenteraadsleden van Coevorden aangeklaagd voor het plegen van grenspaalfraude en diefstal van hun grond.

Officieel leven de bewoners van de Vrijstaat in ballingschap, doordat op 11 december 2015 Wonderland is ontruimd door een gecombineerde politiemacht van Nederland en Duitsland.

Zowel de vrije mensen van Wonderland als de burgemeester van Coevorden zitten echter niet stil.

Op 14 september 2016 meldt burgemeester Bert Bouwmeester namelijk aan de Duitse krant Grafschafter Nachrichten dat de grond van Wonderland in Coevorden wordt verkocht aan een bedrijf. Bouwmeester zegt in het interview niet om welke koper het gaat, maar noemt Wonderland een ‘beetje grappig’.

Hierop reageren de vrije mensen met een (collectieve) aansprakelijkheidstelling aan alle gemeenteraadsleden wegens grenspaalfraude en diefstal van grond eind september. De gemeenteraad handelt dit af door aan de plegers (college van B&W) van de grenspaalfraude de zaak te delegeren. Hierop wordt weer door Wonderland gereageerd met een (collectief) bezwaarschrift tegen deze handelwijze.

Omdat de gevraagde reactie binnen de gestelde periode uitblijft, heeft Wonderland op 21 november 2016 aangifte gedaan tegen alle gemeenteraadsleden op het politiebureau in Arnhem. Deze aangifte is nu doorgestuurd naar de politie van de plaats van het delict, namelijk naar de politie Coevorden. Terwijl de korpsbeheerder van die politie de van fraude beschuldigde burgemeester Bert Bouwmeester zelf is.

Oog op CoevordenDesondanks moet de politie deze aangifte met het geleverde bewijsmateriaal onderzoeken en in handen geven van het Openbaar Ministerie. Het is dan aan de Officier van Justitie om te beslissen over strafvervolging. Voor de goede orde: grenspaalfraude is een halsmisdrijf. (art. 93 SR). In de Aangifte is tevens een functionaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken meegenomen, die hardnekkig weigert de grenspaalfraude te onderzoeken. Hij is aangeklaagd voor machtsmisbruik (art. 365 SR). De vrije mensen van Wonderland zijn van mening dat de gemeente Coevorden een reeks grenspalen heeft verplaatst en vernietigd en zeggen daarvoor over bewijzen te beschikken.

Om te voorkomen dat de aangifte in Coevorden in de prullenmand verdwijnt, is deze ook doorgestuurd naar het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wonderland is een opgedroogde sloot van 6 meter breed en 485 meter lang, die bij het industrieterrein Europark tussen Duitsland en het Drentse Coevorden ligt. Bij het Traktaat van 1824 is deze sloot tussen Nederland en Duitsland door geen van beide landen als eigendom is geclaimd. Op 21 september 2015 is de Onafhankelijkheidsverklaring van het dwergstaatje ondertekend en heeft de piepjonge staat zich aangemeld bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De eerste inwoner Yoshi Livo heeft zich op 17 oktober 2015 gevestigd in Wonderland. In de vroege ochtend van 11 december 2015 heeft een gecombineerde politiemacht van Nederland en Duitsland Wonderland ontruimd.

Grenspaalfraude is het  knoeien met de landsgrenzen van het koninkrijk. Dit werd vroeger als een halsmisdrijf beschouwd, waarop de doodstraf stond. Tegenwoordig is het onder art. 93 SR strafbaar met tenminste 30 jaar gevangenisstraf.

Verkoop van de grond
Uit WOB documenten blijkt dat de gemeente het stuk grond, waarop Wonderland ligt, wil verkopen aan Intergas BV op 15 of 16 december 2016. De Wonderlanders gaan de directie en de aandeelhouders van Intergas BV. aansprakelijk stellen voor heling en als klap op de vuurpijl zowel de Nederlandse als Duitse notaris, op de hoogte brengen van het strafrechtelijke onderzoek dat loopt in deze kwestie wegens grenspaalfraude.

De gemeente Coevorden is nog lang niet af van Vrijstaat Wonderland en hun ambities om zich in het grensgebied, op het stukje niemandsland tussen Duitsland en Nederland te vestigen.

Rob Vellekoop, 30 november 2016

3 Comments

  1. Een Utopia, waar eigenlijk elke staat naar streven moet? Maar een staat in een staat, werkt eigenlijk niet? Neem nou dat achterlijk spel dat eu met Turkije speelt, krijg het gevoel dat ze voor elkaar maar wat afspreken, waar het volk zowieso niet achter kan staan? En het vreemde van de zaak, ze komen er nog mee weg ook?

  2. Brocus is al decennia mee bezig?
    Met een adem en een zucht ontruimt de ME dit gebied?
    Vechten tegen de bierkei?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.