Zo volgzaam als de Nederlanders, zo kritisch zijn de Belgen

Om te beginnen is deze kop natuurlijk niet geschikt voor Vlaamse en Waalse lezers, zij vinden dat er maar een Belg bestaat en dat is de koning van België. Verder vindt geen ‘Ollander’ het leuk om onder te doen voor de Zuiderburen, en toch doen ze dat. Kijk maar naar de acties van het afgelopen jaar die DLM heeft verzameld onder deze link.

De meeste bezuinigingen die Rutte en zijn slopers de afgelopen periode hebben doorgevoerd zijn nog niet geëvenaard door hun Belgische regeringskompanen, omdat de Belgen keer op keer protesteren en zich niet lijdzaam naar de slachtbank laten leiden. Wat in NL met veel gezucht en geklaag wordt aanvaard, wordt daar bestreden alsof hun levens er van afhangen.

Verder zijn betogingen in het Belgische land veel drukker bezocht dan de enkele die in Nederland wordt georganiseerd. In België zie je meestal enkele tienduizenden mensen in demonstraties, georganiseerd door een actieve vakbeweging, terwijl hier slechts enkele honderden soms duizenden komen.

Ik heb tien jaar in Vlaanderen gewoond en veel met Vlamingen (samen)gewerkt. De indruk die mij is bijgebleven is dat in het algemeen de Belgen het niet zo op hebben met Amerikanen. Ook daarin zijn ze onze tegenpolen. De slaafse volgzaamheid van hier is een kritische verstandhouding daar. Natuurlijk zijn de Vlamingen heel beleefd naar de Amerikanen die immers voor heel wat werkgelegenheid zorgen, maar het warme gevoel dat een gemiddelde Nederlander heeft voor een Amerikaan is in het zuiden afwezig.

Een verschil in mentaliteit is ook duidelijk zichtbaar in de manier waarop Kamerleden in de verschillende Belgische parlementen met elkaar omgaan, vergeleken bij het vormelijke van de Nederlandse Staten-Generaal. Opstootjes en scheldpartijen zijn niet ongewoon, terwijl in de Tweede Kamer al een ‘pleur op’ niet door de beugel kan. Laatst deden twee Nederlandse Kamerleden heel lelijk tegen elkaar over de zogenaamde loyaliteit naar Nederland. Het werd direct uitgezonden op het 8-uur journaal en de Kamervoorzitter sprak haar afkeur uit.

Nog een opvallend verschijnsel is dat veel Vlamingen vinden dat Nederlanders een grote mond hebben (te vertalen als: ze hebben een grote smoel), terwijl Nederlanders de Vlaamse medemensen zien als vriendelijke bourgondiërs die van het leven kunnen genieten. Als je kijkt naar de acties dan blijken Hollanders het motto van Feijenoord niet echt na te leven:’Geen woorden, maar daden.’ Terwijl dit motto juist van toepassing is op onze zuiderburen. Zo zie je maar dat wat lijkt niet altijd klopt. De Nederlander heeft juist geen grote smoel al komt dit wel zo over op de Vlaming, en de Vlaming is niet zo’n goedmoedige bourgondiër als waarvoor de noorderling hem aanziet.

In ieder geval kunnen veel Nederlanders een voorbeeld nemen aan de stugge Vlaamse verzetsstrijd. Nederland lijkt het al lang te hebben opgegeven en klaagt alleen nog maar. De Vlaming vecht door als Asterix en Obelix tegen de overheersing van de neocons: fier en met compassie.

Rob Vellekoop, 25 november 2016

6 Comments

 1. Het zelfbeeld van de elkaar napapagaaiende vernederlander is totaal verkeert.
  Niet de nuchtere, tolerante, ad remheid en de standvastigheid is het etiket maar de ruggegraadloze lafheid met inderdaad een grote ongezonde liefde voor de portemonnee.
  Men laat zich, ‘als het dan toch moet’, over de kop schijten als het maar ‘netjes’ en op vaste tijden gebeurt door erkende vakkundige mensen met een mooi pak en liefst met een iso 20018 certificaat. HETGEEN OOK PLAATVINDT!!!!!

 2. Om je heen allemaal niks dan semi( verkapte)of ambtenaren, dus door je borst goed nat te maken kom je er met een ptts.syndroom nog goed af?

 3. Volgzaam is niet het juiste woord. Nederlanders zijn loyaler aan hun overheid en hebben in de regel wat meer gemeenschapszin dan de Belgen. Maar omdat Belgie eigenlijk niet bestaat, mar een tweelandenland is, is het ook moeilijk voor de Belgen om loyaal te zijn aan een virtueel land., een land dat eigenlijk niet bestaat. Het is in Belgie veel meer: apres moi la deluge en in een Nederland: samen tegen de boze zee. Het begrip polderen is niet voor niks in NL uitgevonden…

  • @Evert. Vrij goed verwoord, op voorwaarde dat je met ‘Belgen’ alleen maar Vlamingen bedoelt. Walen verwachten alles van de overheid en zijn erin geslaagd een massa Vlamingen ‘Belgisch’ en ‘anti-Hollands’ te doen denken, vooral ook door de hogere geestelijkheid, de adel en de bourgeoisie, die van 1795 tot 1815 grondig verfranst werd.

 4. Nederlanders zijn een gluiperig volk. De slimsten onder hen brengen het tot ambtenaar en zijn dan zeer “volgzaam” omdat ze zich daar eerlijk voor laten betalen. Het zijn de uitvinders van de typische NSB-mentaliteit: een mentaliteit die nooit dieper gaat dan de inhoud van de portemonnee. Mijn vrouw en ik zijn twee van de ongeveer 140.000 mensen die Nederland jaarlijks verlaten. Daar zijn natuurlijk heel wat pientere mensen bij die donders goed in de gaten hebben wat voor smeerlapperijen er spelen in dit land. Maar gelukkig komen er voldoende vakmensen uit het midden-oosten ons land binnen zodat er niet gevreesd hoeft te worden voor een “braindrain”.

 5. Ik ben het met je eens Rob!

  Niemand kan in zijn eentje de wereld veranderen maar als we allemaal wat doen dan komt er een verandering. Als we met zijn allen blijven zeggen: “Je doet er nou eenmaal toch niks aan”, dan ziet de toekomst er naar alle waarschijnlijkheid niet goed uit.
  De vraag is waar de mensen voor gaan kiezen de komende tijd. Liefde of angst. https://www.youtube.com/watch?v=RbsrlM57lx4

  en nog een goed stukje http://www.ellaster.nl/2016/10/28/waarom-stoppen-mensen-liever-kop-zand/

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.