Volgende EU crisis op 4 december #M5S

Volgende week zondag 4 december kunnen de Italianen met het referendum premier Renzi naar huis sturen, omdat hij zelf aangekondigd heeft bij een Nee op te zullen stappen. Dat zou de weg vrijmaken voor de Vijfsterrenbeweging die wil dat Italia uit de EU stapt.

Een nieuw rampscenario ligt klaar voor de EU-aanhangers. Na de Britse exit zou een volgend land dat uit de EU wil stappen weleens de doodssteek kunnen betekenen voor de Europese Unie.

Alle recente peilingen wijzen op een overwinning van de Nee-stemmers met 4 tot 8 procent. Dat zou betekenen dat Renzi zoals al aangekondigd af zal treden en er vervroegde verkiezingen zullen komen. Dan is de kans groot dat de Vijsterrenbeweging de grootste partij zal worden, met alle gevolgen voor EU-lidmaatschap en euro.

Referendum
Het referendum van 4 december gaat niet over het functioneren van premier Renzi, maar over een grondwetswijziging waarbij de senaat niet meer rechtstreeks gekozen wordt, maar uit bestuurders van lokale overheden zal bestaan. Renzi heeft zijn politieke lot verbonden aan dit referendum.

Vijfsterrenbeweging
De Movimento Cinque Stelle is opgericht door activist, blogger, komiek, acteur en politicus Beppe Grillo, die ook de partijleider is. In 2013 behaalde MoVimento 5 Stelle bij de verkiezingen 25,56% van de stemmen in de Kamer van Afgevaardigden en werd daarmee in een keer de grootste partij van Italië (tweede sociaaldemocratische Democratische Partij PD met 25,42%). In de senaat haalde de partij 23,8% van de stemmen. Ze is niet duidelijk links of rechts, maar wel tegen de EU. De partij heeft het vooral over eerlijkheid en transparantie en wil niets te maken hebben met de gevestigde politieke klasse – die staat voor corruptie, dikke salarissen en achterkamertjespolitiek. Het 29-jarige partijlid van M5S Luigi Di Maio en Parlamentslid heeft in juni duidelijk aangegeven hoe de partij over de euro denkt: „Wij willen een referendum over de euro. In de huidige vorm functioneert de euro niet.“

Renzi
Het kabinet-Renzi is de 65ste regering van Italië en werd op 22 februari 2014 benoemd door president Giorgio Napolitano. Renzi is van de Democratische Partij (Partito Democratico, PD). Deze partij is met negen ministers vertegenwoordigd in het regering van Renzi.

Rob Vellekoop, 25 november 2016

4 Comments

 1. Voordat je er erger in hebt zit je direct ook met een failliete overheid te kijken, de schuldenlast is zodanig labiel, dat nu met de meest domme stap, verhogen hypotheekschuldenlast, het gevaar bestaat van zeepbelwerking?
  Ze schijnen maar niet te leren, of zou complottheorie toch opgaan, mn vernietigen van economie door nwo?

 2. Isse allemale mooie! Bellissimo!!! Kanne niete tot e die Italia isse ooke verstandig gaate uitte die eurohel.

 3. Het is alom bekend dat Deutsche Bank in grote problemen is en eigenlijk op omvallen staat. Zal dit leiden tot de val van deze bank en daarmee ook het uit elkaar vallen van de Eurzonone en daarmee het huidige financiële en monetaire systeem?

  • Je Jan er op rekenen dat het instort als we kiezen voor vrijheid.
   Het systeem is al lang leeggelopen en het word nu kunstmatig in stand gehouden.
   Kiezen/krijgen we meer vrijheid , dan trekken ze de stekker eruit en dan zal de schuld van de instorting gelijk bij ons worden neergelegd.
   Hier moeten we doorheen, daarna zal er pas meer vrijheid zijn.
   Welke weg we ook gaan bewandelen, het zal een lange zijn…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.