Een wereld zonder geld, kan dat?

Jeroen Ghuijs van findingvoiceradio.com vertelt in zijn lezing “Een wereld zonder geld” in Zwijndrecht op 18 januari hoe deze bijzondere wereld er uit zal gaan zien. Geen 40 uur per week meer werken, maar doen wat je passie je ingeeft.

Nergens wordt meer voor betaald. De waarde van iets is vastgesteld om ons in een systeem te duwen waarvoor gewerkt moet worden. Het is een vorm van slavernij voor ieder, behalve voor de slavendrijvers, aldus Jeroen.

Stel je voor zegt Jeroen:
– Criminaliteit bestaat niet meer, want alles is beschikbaar.
– Afgunst is niet nodig, want alles is voor iedereen bereikbaar.
– Relaties blijven bestaan. (de meeste relaties gaan stuk wegens geldproblemen)
– Concurrentie bestaat niet meer.
– Duurzame wereld waar nauwelijks nog iets wordt verspild.
– Samenwerking in plaats van concurrentie.
– Grenzen bestaan niet meer, overheden ook niet.

(DLM) Hoe ben je er toe gekomen om lezingen over dit thema te gaan verzorgen?
Dit thema houdt me al bezig vanaf mijn jeugd. Ik was me eigenlijk niet eens zo bewust van geld, maar wel van de ongelijkheid van het leven dat de meeste mensen rondom mij hadden.
Ik begreep eigenlijk niet goed waarom die verschillen er waren en hoe dat was gekomen. Wel zag ik dat sommige mensen de baas schenen te zijn over een hoop andere mensen.

Die mensen hadden over het algemeen een groter huis, betere kleren en een grotere tuin. Ook de kinderen van die mensen leefden onder dezelfde condities. Er moest dus ergens een manier zijn om het net zo goed te krijgen als zij.
Langzamerhand kreeg ik door dat het sleutelwoord Geld was en hoe je daar aan kon komen en uiteindelijk hoe oneerlijk dat was. Ik ben een natuurliefhebber. Ik zag dat binnen de dierenwereld een ander soort hiërarchie heerst. Er zijn wel leiders, maar niemand is zonder onderdak of voedsel en je ziet ook regelmatig dat zwakkere dieren min of meer ontzien en beschermd worden.

(DLM) Waarom wil je zo graag een wereld zonder geld?
Ik heb heel wat werkervaring, goede, heel goede en wat mindere banen.
Overal zag ik van “top to bottom” de oneerlijkheid, afgunst en strijd tussen collega’s, met als reden geld en macht. In plaats van het gezamenlijke streven naar perfectie en duurzaamheid is dat totaal geen doel. Integendeel liefst moet er een product gemaakt worden, dat zo snel mogelijk weer moet worden vervangen.
Wie dat het beste lukt krijgt de bonus.
Het vreemde is dat we het nog accepteren ook, dat iets snel kapot gaat. We hebben ons wijs laten maken dat “alle waar naar zijn geld” is. Ook zie ik dat bijna al het geld gebruikt wordt voor onderdrukking en oorlog en de ongevraagde rekening bij de burger gelegd wordt. Overheden verspelen miljarden zonder ook maar enige uitleg te geven waar dat geld gebleven is. Vervolgens vertellen ze dat er helaas geen pensioen meer in zit na een lang leven van slavernij, terwijl zij wel zouden sparen voor onze oude dag.

Het was wel ONS geld en we hebben het doodleuk laten gebruiken voor onderdrukking en oorlog, zonder ook maar enig protest. We zien onderhand wel dat er iets niet klopt, en beschuldigen banken van wanbeleid. Uiteindelijk ontdekken we dat geld uit het niets gemaakt wordt en dat weer de rekening voor god weet wat, bij ons gelegd wordt.

Oké, dat hebben we door, en wat doen we? Alternatief geld creëren, waar we zelf bepalen hoe de geldstromen gaan lopen met als uiteindelijke dekking de bestaande muntsoorten. Hebben we dan niets geleerd?
Geld is gecreëerd door en voor macht, en daar moeten we van af. Het is nog niet zo heel lang geleden dat de lokale bevolking groenten en fruit uit de eigen regio haalde. Vlees productie kwam van de lokale kleinschalige veeboeren. Bananen, mandarijntjes en sinaasappels zag je nauwelijks.

(DLM) Geloof je dat het de mens ooit gaat lukken?
Ja, ik geloof inderdaad dat dit eens gaat lukken, als de mens gaat realiseren dat we al honderden zo niet duizenden jaren belazerd en onderdrukt worden. We moeten leren omdenken. Bijna alles wat we geleerd hebben, moeten we afleren of anders leren gebruiken. En geld moeten we ontkennen, met zijn allen, dat is het enige middel waar macht en slavernij mee in stand gehouden kan worden. Het is de bedoeling dat we niet primair voor ons zelf zorgen, maar met zijn allen voor elkaar. Dan wordt er ook voor jou gezorgd.

Meer info

Rob Vellekoop, 15 november 2016

7 Comments

 1. Er is al heel lang een woord voor de geldloze samenleving zoals hier beschreven: (radikaal) communisme. Helaas hebben veel mensen een verkeerd idee over wat dat woord betekent.

  @ Stefan: er is geen “ze” nodig. kapitalisme zelf (rente, dividend, aandelenbeurzen, prijzen en lonen laten bepalen door vraag-en-aanbod) hevelt altijd geld van de armen naar de rijken

 2. Correct Jeroen en Jos ,
  We moeten inderdaad zelf de onderdrukkings systemen overbodig maken.
  Zoals geld , maar ook energie (gas , licht) , water en voedsel.
  Zelf zie ik ons wonen in kleine nederzettingen , waar rond omheen zijn :
  1 – groente tuinen, struiken en fruit bomen voor voedsel.
  2 – knotwilgen of soortgelijke bomen voor warmte.
  3 – regen water reservoir.
  4 – eventuele elektrische energie en warmte kan met zon en wind en Quantum.

  Iedereen in de nederzetting werkt elke dag in de tuinen , zoveel als nodig is voor voedsel voor allen.
  Verder doen we het onderhoud aan onderkomens samen. Kijk naar Thailand en Indonesië samen rijst.
  Als dat gereed is kan eenieder gaan doen wat hij/zij leuk vind.
  Er is geen geld meer.
  De een maakt muziek , de ander stoelen , kruiden , kachels , voertuigen , schildert , enz. voor allen te gebruiken.
  Iedereen weer blij en gezond , want er is geen stress meer en schoon eten.
  En kan idd prima werken.

  Met Vriendelijke Groet :

  Dirk.

  • Mooie sites deze om met elkaar verbinding te leggen .
   Doe er je voordeel mee.

   https://geldloos.nl/

   Voor diegene die nog wat centjes willen verdienen op hun eigen wijze ,
   kunnen hier hun diensten beschikbaar stellen.
   Gratis advertentie kan hier ervoor geplaatst worden ;

   http://hurenvanburen.nl/

 3. De eertse stappen naar een geldloze SAMENkeving zullen we echter zelf dienen te zetten, deze zal en kan nooit en te nimmer van hogerhand verwacht worden, daar deze dat juist in stand willen houden en daarmee hun macht over de ander handhaven.
  Dus, zorg dat je geen schulden hebtm deze zijn immers altijd gerelateerd aan geld.
  Ga je eigen eten verbouwen, de excuses als ik heb daar niet genoeg grond voor gaat niet op.In Parijs leeft een man die een tuintje heeft van 15m2 en daar ca. 360 kilo groentes /jaar afhaalt door de principes van permacultuur toe te passen.
  Ruil wat je nodig hebt met anderen etc.
  Als wij een andere wereld willen, begint dat bij ons zelf door de niet gewenste wereld overbodig te maken, ga terug in je eigen macht en dus kracht staan.
  Onmogelijk?
  Wel, heb je het al geprobeerd dan?
  Ik ben er al zo’n 20 jaar mee bezig en ik zie dat het kan werken.
  Ik ben er nog lang niet, het energiebedrijf b.v. wilt nog steeds geld voor de stroom, maar op een hoop andere vlakken werkt het prima.
  Ik ben begonnen de buren eten te geven uit de tuin waarvan wij meer dan genoeg hadden en spontaan komen hun met dingen die zij over hebben.
  En verwacht niet dat ruilhandem altijd van dezelfde personen hoeft te komen, door anders met de dingen om te gaan, reageert het universum daar soortgelijk op, en komen de dingen die je werkelijk nodig hebt ‘vanzelf, naar je toe.
  Wat je nodig hebt, niet wat je wilt.
  Feitelijk heeft de mens slechts drie dingen nodig, dat is een goed dak boven het hoofd, voedzaam eten en schoon water.
  Iets wat voor een groot deel van de wereldbevolking nog steeds een utopie is, dus ergens zit er iets goed fout.
  Aan ons het anders te gaan doen, we weten ondertussen allemaal wel hoe het niet moet……

  Groet,
  Jos.

 4. Zeker dat digitale ondruk-, volgsysteem zoals dit geldstelsel het wil realiseren?

 5. Geld is als een regel, een wet die geldt maar het ontbreekt aan visie. Die is er niet. Aan de basis is ieder gelijk, maar niet iedereen krijgt gelijk. Ze maken dat het meer naar de groten stroomt ten koste van vele kleinen en honderden voorwaarden. Geld zonder voorwaarden bestaat niet waar de basis onvoorwaardelijk hoort te zijn.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.