CETA referendum komt er aan

Nog iets meer dan honderdduizend handtekeningen zijn nodig van de benodigde 300.000 om een referendum over CETA te kunnen aanvragen. De stichting Meer Democratie, Milieudefensie, Foodwatch en Transnational Institute namen een jaar geleden het initiatief voor een petitie tegen TTIP en CETA.

De initiatiefnemers hopen nog voor de verkiezingen van maart 2017 de 300.000 te kunnen halen. De teller stond vanmorgen op 190.744. Dit referendum kan worden aangevraagd nadat de Eerste en Tweede Kamer CETA hebben goedgekeurd (wat al aangegeven is).

CETA was recent nog in het nieuws nadat het Waalse Parlement de voorlopige goedkeuring tijdelijk had tegengehouden en pas na toevoeging van enkele aanvullende eisen, die als bijlage bij het verdrag zijn meegenomen, toch akkoord is gegaan.

Bezwaren tegen CETA in het kort
– De ‘vrijhandelsverdragen’ TTIP en CETA bedreigen de democratie.
– Grote bedrijven kunnen overheden aanklagen voor speciale tribunalen als deze de winstkansen van het bedrijf aantasten. Dit kost de belastingbetaler soms miljarden euro’s.
– Europa moet de vaak slechtere Amerikaanse en Canadese standaarden op het vlak van arbeid, sociale bescherming, milieu, dierenwelzijn en consumentenbescherming accepteren.
– De onderhandelingen zijn geheim.

De petitie moet niet verward worden met de actie van Thierry Baudet. Bij hem is het onderdeel van zijn verkiezingscampagne.

Het zal naar verwachting een heel ander referendum worden dan het Oekraïne-referendum omdat er meer bekendheid is gekomen over raadgevende referenda bij het publiek. Tijdens dat referendum werd net de drempel voor geldigheid van door een opkomst van iets meer dan 30% gehaald.

Volgens de wet die in ons land referenda mogelijk maakt, vinden referenda plaats nadat het parlement hierover een beslissing heeft genomen en er een wet tot stand is gekomen. Met andere woorden eerst moet het parlement het verdrag nog goedkeuren, daarna kan er een referendum worden uitgeschreven.

Je kunt de petitie HIER ondertekenen.

Meer informatie over TTIP/CETA

Rob Vellekoop, 7 november 2016

9 Comments

 1. Kom mensen!!! stuur de link voor het referendum zo veel mogelijk door
  aan bekende en vrienden,we moeten die 300000 vol krijgen.
  Het zal weer een stok in de spaken zijn,zie hoe Rutte loopt te draaien
  met de hete aardappel het Oekraïne referendum.

  En misschien moeten we een referendum houden om referenda BINDEND!!! de maken
  net zoals meer dan 100 jaar in Zwitserland gebeurt.

  En stop met klagen!!!!

 2. Mijn tegenstem hebben ze, bevolkingsbedrog om dat door de strot te duwen, moet onmiddellijk ophouden, belachelijk dat deze lobbyende groep mensen nog net doen of we niks door hebben?
  Porosjenko wordt al beschuldigd door Sjaakivilli, die onmiddellijk zelf al ontslag neemt, dat deze ongebreideld zijn zakken blijft vullen!

 3. De Bildeberggroep sloper,
  De Sloper,
  Dat diegene zich schuldig hebben gemaakt aan verraad en voor liegerij van het voetjes volk mogen branden in de …Hel!!!!!
  Het enigste wat teld is…geld!!!…maar niet voor mij want….dat mag ik als minkukkel niet meer hebben..alleen wat ik nog mag hebben is zo veel mogenlijk schuld bij een bankje!!!
  Kapitalisme maakt meer kapot dan je lief is..de hebzuchtheid alleen al!!
  ik dank u!!

 4. The government controls our water supply, our food supply, our medical supply, our media, our armed forces, our police, they have all our money and all of the most horrifying weapons on earth. Do you see anything wrong yet?

 5. Ik wil een regering die er is voor het volk. Ben tegen het afschaffen van het kontant geld. Ik wil mijn uitgaven zelf controleren en in de hand hebben. Machthebbers controleren ons en jullie leven net zo goed al veel te veel. Jullie zijn pionnen die het vuile werk opknappen.Sta op en doe echt iets goeds voor de mensheid. Niet voor de bezitters can de macht en het geld.

  • Het mooie van de grap is, dat de regering dit nog wil doordrukken ook?
   Hierover een referendum is ook geen slecht idee?Dan zijn we helemaal de klos, worden we nog gevolgd hoe we onze centen uitgeven?

 6. Het is en blijft een raadgevend referendum.

  Het Oekraine verdrag wordt ook gewoon geratificeerd.
  Waarom denken mensen zoals Thierry dat ze iets gedaan krijgen met dergelijke stunts?

 7. Hallo Beste,
  Men heeft mij nooit gevraagd of ik akkoord zou gaan mocht zo’n verdrag er komen. Plots is het er zonder dat ooit één welwillend mens op de hoogte werd gebracht van wat zo’n verdrag allemaal inhoud. Waarom zou ik daar in hemelsnaam mee akkoord moeten gaan?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.