Inspiratie: Wallonië houdt ondertekening CETA door EU tegen

Het Waalse gewest, onderdeel van de federale staat België, houdt de ondertekening tegen van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. De Walen vormen de enige politieke macht binnen Europa die de EU daadwerkelijk stopt. Langdurige acties tegen de vesting van de EU via demonstraties en sociale media in tal van landen tegen TTIP en CETA boeken resultaat. Ondanks de het doodzwijgen van deze acties door de massamedia.

In 2014 sloot na jaren onderhandelen de EU met Canada een akkoord over het vrijhandelsverdrag CETA. De Europese lidstaten moeten elk het verdrag nog ratificeren.

Vrijdag 14 oktober
België is een federale staat met gewesten, waarvan het Vlaamse en Waalse gewest grondwettelijke autonomie hebben, van dit laatste maakt het Waalse gewest gebruik. Op vrijdag stemde het Waalse parlement met 46 -16 tegen CETA.

Dinsdag 18 oktober
EU handelsministers en de Europese Commissie hebben tijdens een top in Luxemburg de Belgische opstandige regio tot het einde van deze week op vrijdag gegeven om met de deal in te stemmen.

Woensdag 19 oktober
De  regionale minister-president Paul Magnette heeft gezegd dat zij niet in staat zijn om voor vrijdag de deal te tekenen.
Om CETA aanvaardbaar te maken voor het parlement is de afgelopen dagen wel vooruitgang geboekt, aldus Magnette. Hij noemde een clausule over de mensenrechten, de culturele uitzondering, verduidelijkingen over hormonenvlees, duurzame ontwikkeling, verduidelijkingen over de openbare dienstverlening, gezondheidszorg en ziekenfondsen, clausules over sociale zaken en leefmilieu, het voorzorgsprincipe. Toch blijven er “substantiële moeilijkheden” bestaan over het arbitragemechanisme en de juridische waarde van verklaringen die bij het verdrag zijn gevoegd.

Donderdag 27 oktober
De formele ondertekening van CETA is gepland tijdens de EU-Canada top in Brussel.
Het is de vraag of de Walen de druk kunnen weerstaan die niet alleen vanuit België maar ook vanuit het buitenland op hun wordt uitgeoefend en voet bij stuk zullen houden.

Rob Vellekoop, 20 oktober 2016

5 Comments

  1. Gezien de gevaren voor eigen onderneming, kan ik ze geen ongelijk geven, of zware subsidie ertegenover?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.