Britse economie groeit in derde kwartaal ondanks #Brexit

De Britse economie is gegroeid in het derde kwartaal volgens het Office for National Statistics, de groei wordt niet negatief beïnvloed door de uittreding uit de EU. Dit zijn de cijfers van het eerste volle kwartaal sinds het EU referendum.

Veranderingen in het Bruto Nationaal Product (BNP) worden gezien als de belangrijkste graadmeter voor economische groei. Het BNP is in het derde kwartaal (juli- september) toegenomen met 0,5% vergeleken met de groei in het tweede kwartaal van 0,7% (april – juni) 2016. Het BNP was zelfs 2,3% hoger in het derde kwartaal van 2016 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2015.

De doemscenario’s van tegenstanders van Brexit lijken voorlopig niet uit te komen. Het is opmerkelijk dat zo snel na het referendum de Britse economie boven verwachting presteert. Volgens het Financieele Dagblad was door analisten rekening gehouden met een terugval van de groei.

De waarde van het pond heeft in 30 jaar tijd niet zo laag gestaan. Hierdoor is de invoer duurder, maar wordt de uitvoer gestimuleerd doordat deze goedkoper is. Enkele grote bedrijven waaronder Easyjet en John Lewis hebben aangegeven dat door het lage pond hun kosten zijn verhoogd.

Groot-Brittannië heeft zijn triple A-rating verloren waardoor de overheid meer rente moet betalen bij het aantrekken van geld. De aandelenkoersen hebben zich echter hersteld, wat betekent dat ook de handel in aandelen van Britse groter is dan voor het referendum. De Bank of England heeft de rente verlaagd naar een recordlaagte van 0,5% tot 0,25%.

Rob Vellekoop, 28 oktober 2016

 

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.