VS verbiedt Duitsland verkoop chipfabrikant

De Duitse regering Merkel heeft de overname van chip-fabrikant Aixtron door een Chinese onderneming op aanwijzing van de VS gestopt vijf weken nadat op 8 september daarvoor officieel toestemming was verleend.

Volgens de Amerikanen zouden de producten van Aixtron ook militair gebruikt kunnen worden, volgens opgave van Duitse geheime diensten aan het Handelsblatt. In de VS bestond de vrees dat China de chips van Aixtron in zijn nucleaire programma zou gaan inzetten. Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken wilde hierop geen commentaar leveren. De Amerikanen zouden bewijzen hebben getoond, maar deze niet hebben overgedragen aan de Duitsers.

De Chinese Investor Grand Chip Investment (GCI) wilde voor 676 miljoen Euro het bedrijf overnemen.

Aanvankelijk had het Ministerie van Economische Zaken in september nog zijn akkoord aan de overname gegeven. De Duitse bondsregering is hier nu op teruggekomen, na Amerikaanse druk.

Het Duitse bedrijf schrijft:

“AIXTRON SE (FSE: AIXA; NASDAQ: AIXG), een van de belangrijkste leveranciers van equipment voor de semiconductor industrie ter wereld, verklaart dat het Duitse Federale Ministerie van Economische Zaken en Energie zijn toestemming van 8 september 2016 heeft ingetrokken aan Fujian Grand Chip Investment Fund LP, als indirecte aandeelhouder van Grand Chip Investment GmbH. AIXTRON SE was op 21 oktober van de beslissing op de hoogte gebracht.”

Rob Vellekoop, 27 oktober 2016

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.