Belgische Luchtmacht doodt 6 burgers in Aleppo

BRUSSEL — Het Belgische Ministerie van Defensie heeft op donderdag bevestigd van Moskou data te hebben ontvangen over een dodelijke luchtaanval op een dorp bij het Syrische Aleppo, maar ontkent dat de geleverde ID nummers van vliegtuigen zijn die behoren bij in Jordanië gelegerde gevechtsvliegtuigen.

“De identificatie nummers “friend-or-foe” (IFF) geplaatst op de kaart, die volgens het Russische Ministerie van Defensie behoren aan Belgische gevechtsvliegtuigen, zijn niet correct en verwijzen op geen enkele manier naar gevechtsvliegtuigen in dienst van de Belgische luchtmacht,” meldt het Ministerie in een verklaring.

Eerder die dag gaf het Russische Ministerie van Defensie gedetailleerde informatie over de luchtaanval op Hassajek, waardoor twee huizen werden verwoest en zes mensen omkwamen.

Volgens de woordvoerder van het Ministerie van Defensie Konashenkov verlieten de gevechtsvliegtuigen de Al-Azraq luchthaven in Jordanië en werden direct geïdentificeerd als F-16s, daarnaast werd vastgesteld dat ze van de Belgische Luchtmacht waren.

Het Russische centrum voor Syrische informatie zei dinsdag dat het lokale rapporten had ontvangen over een luchtaanval door Belgische F-16s op Koerdische posities in het dorp Hassajek. Noch de Russische, noch de Syrische luchtmacht was in het gebied terwijl het Belgische Ministerie van Defensie iedere verantwoordelijkheid afwijst.

Op het Belgische hoofdkwartier van Defensie wordt na drie maanden voor het eerst sinds het begin van de operatie gecommuniceerd over de cijfers achter operatie ‘Desert Falcon’. “Het leeuwendeel van onze zendingen worden uitgevoerd boven Irak, meer dan 90 procent, dus minder dan 10 procent van onze zendingen zijn boven Syrië”, zegt Frederik Vansina, Generaal-Majoor Luchtcomponent. De Luchtcomponent is de Belgische Koninklijke Luchtmacht, en de benaming voor een deel van de Belgische Defensie.

Vandaag werd de Belgische Ambassadeur Alex Van Meeuwen op het matje geroepen bij het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de ontmoeting van de ambassadeur met de onderminister van Buitenlandse Zaken Vladimir Titov zei hij dat het verbazend is België voortdurend het feit ontkent dat de Belgische Luchtmacht op 18 oktober een luchtaanval heeft uitgevoerd met burgerdoden tot gevolg.

“De Belgische diplomaat werd bewijs gepresenteerd van de betrokkenheid van de Belgische Koninklijke Luchtmacht bij het bombardement op het dorp. Gedetailleerde informatie over de technische aspecten van de vlucht van de twee F-16 jets werd eerder gestuurd naar de Belgische militaire attaché in Moskou.” (Bron)

 Rob Vellekoop, 21 oktober 2016

 

2 Comments

  1. Wat doet ‘België daar überhaupt, heeft Assad gevraagd te komen bombarderen? Nee. Dan is België illegaal oorlog aan het voeren in plaats van illegaal terrorisme aan het bestrijden. Waar blijft de aanklacht bij het internationaal gerechtshof in Den Haag?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.