Triestheid van een leven in de bijstand

Iemand met de nickname ‘Ai’ maakte een kort verslag over leven in de bijstand.
Het leest als een gedicht.
Het vertelt over het trieste leven van meer dan 400.000 mensen die proberen te overleven in de bijstand.

De werkende mens heeft gedachten over een mens in de WWB,
ik betaal belasting voor jou,
jij wilt niet werken,
werk genoeg als je maar wilt,
eigen schuld.
Vraag iets aan en je krijgt gratis huishoudelijke artikelen van de WWB.
Geld wordt jou zo toe geschoven, jij hoeft er niks voor te doen.
Jij hebt het lekker gemakkelijk.
Iedereen in de bijstand is lui en wil gewoon niet.
Alles wordt voor je geregeld daar.
Op de zak van een ander leven.

Ik zou zeggen: ga eens een jaar het leven van een mens in de wwb leven,
ervaar het elke dag.
Geldzorgen continu.
Geen spaargeld.
Te weinig geld voor voedsel, ook al leef je zonder luxe artikelen.
Geen geld voor sport.
Controle regels waar je in leeft.
Niks mag je doen, als je geen baan vindt om aan geld te komen.
Onderdrukking en respectloos behandeld worden.
Een ander beslist over jouw privacy, die er niet meer is.
Alles wordt open gegooid van bankafschriften tot privé leven.
Voor elke beweging die je wilt doen, gooien ze angst en manipulatie over je heen.
Brieven waarin altijd opgesomd wordt wat er gebeurt, als je iets verkeerd doet, vanuit hun controle dwang.
Het stopt om een normaal leven in respect te kunnen leiden en om uit de armoede te kunnen komen.

De WWB is het armzalige vangnet voor mensen die geen WW meer krijgen. De afgelopen vier jaar was PvdA-staatssecretaris Klijnsma hiervoor schuldig, want verantwoordelijk is een te mooie benaming voor dit werk. Met de invoering van de WWB kwam er in ons land een einde aan het basisrecht op voeding en onderdak.

19 Comments

 1. IK krijg steeds vakerhet idee, dat veel van die ambtenaren keuringsmensen enz. dit beroep gekozen hebben, omdat ze ergens een stoornis hebben. Een behoefte anderen te pesten en te plagen, zich af te reageren. Misschien hebben ze dit zelf niet door. De mensen die ik tegenover mij heb gekregen na een leven bijstand daarvan spoorden er een aantal werkelijk niet. Je kunt er niks aan doen, bent dan weerloos aan zo n wolf in schaapskleren overgeleverd. Sja dat zelfmoordpercentage komt echt niet uit de lucht gevallen

 2. ! zo is rinus strafbaar , rob , er is schriftelijk bewijs { e-mail } en er zijn ook getuigen { lezers } en hij dreigt met een concreet misdrijf { hoge straffen } ! . . . wetboek van strafrecht . . ..

 3. Kleine correctie, de WWB is al in 2012 vervangen door de WWNV, die stiekum TOCH INGEVOERD IS, en nu als participatiewet door het leven gaat, waardoor mensen die mij en Autogether willen helpen verlof moeten vragen om als vrijwilliger aan ed slag te gaan

  Als *echte* vrijwilliger moeten ze eerst aan UWV of GSD vragen of ze mij eens in de twee weken te helpen van 20:00 tot 23:00 “omdat ze beschikbaar moeten blijven voor betaald werk” !?!

  Ondertussen worden ze door de GSD als slaven uitgezet in het westland of bij WeDeKa in groningen, waar ze dan steeds “net niet voldoen” maar eeen half jaar later opnieuw uitgebuit mogen worden…

 4. Elke mens heeft ‘ruimte’ nodig om terug positief te “kunnen” zijn.

  Ik heb drie jaar van de bijstand geleefd en het overleefd,
  dit valt niemand te verwijten, ook mezelf niet,
  ik verwijt niemand die in de bijstand leeft ook maar iets want ik weet hoe het is
  Suicide gedachten horen daar bij

  ik wens ieder die het te verduren heeft en moet meemaken veel moed en kracht toe!

 5. ! . . . het hier zomaar voorstellen van : massa-moord . . . – “ook-net-zo-grof-en-groot-als-m-h-17” – op onze gemeente-huizen . . . kan gezien worden : als mede-plichtigheid daaraan . . . . !

 6. ! . . . MAG BOZE RINUS : “ZICH-ZELF EN DRIE-HONDERD-GESELEKTEERDE-BURGERS-DIREKT-ALS-EIGEN-DOEL-WIT” – OP JOUW SITE – ALDUS BERAMEND – MET MOORD MET VOORBEDACHTE RADE – BEDREIGEN , ROB ? . . .

 7. …ik ken uit eigen ervaringen de triestheid van een uitkering ontvangen!
  Op mijn veertigste jaar kwam ik terug naar Hol-land, mijn vaderland, na een verblijf van tien jaar elders en met twee toen nog jonge kinderen, mijn dochters. Ik vroeg om een herintrederscursus als verpleegkundige, die na drie jaar (!) voor een groepje mensen werd georganiseerd door het UWV. Na deze cursus kregen we een kort contract aangeboden in het ziekenhuisje ter plekke, maar na afloop van het contract werden we weer buiten gezet om plaats te maken voor poolse werknemers. Zo heb ik jarenlang aangesukkeld, soms uitzendburo, contractje hier en daar en uitkering tussen de bedrijven door. Mijn God, wat een ellende en wat een onrecht heb ik gezien en meegemaakt!En het meest schoftige is dat er helemaal geen werk is voor ouderen! Zij (UWV; Gem Soc. diensten) weten het en wij, solliciterenden, maar denken de boosdoeners te zijn. Niet goed genoeg! Wij zijn de miserabelen! We zoeken immers niet hard genoeg! Mijn leven is volledig vergald vanaf de tijd dat ik terugkeerde naar mijn thuisland. Ik kreeg depressies en werd op allerlei manieren ziek(gemaakt). Hoe ik het heb kunnen redden om ook nog mijn kinderen een goede opvoeding mee te geven weet ik werkelijk niet. Ik heb het gered en mijn kinderen hebben ws. nooit geweten of begrepen hoe zwaar het was. Nu woon ik ver weg van Hol-land, in een nieuw vader/moederland wat mij met liefde heeft ontvangen, een land waar ik gezondheid vond en een menswaardig bestaan. Ik voel respekt van mensen om mij heen, de rust van de bergen, het genezende van organisch voedsel wat mensen op hun lapje grond verbouwen, hun glimlach van echtheid, medeleven en geduld. De beslissing om te verhuizen, ver weg van mijn vaderland gaf mij de kracht het verleden los te laten. Ik denk niet meer aan Hol-land, denk niet meer aan het verleden en alle vernedering, kleinzieligheid en de vaak arrogante mentaliteit van velen die machtposities bezetten.Ik kreeg en krijg nog steeds uitnodigingen om naar Hol-land te komen, op bezoek, op vakantie, maar mijn hart zegt>:Nee!!
  Hol-land, klein land: vaarwel.

  • Na zorgvuldig onderzoek en goede voorbereidingen maken mijn vrouw en ik ons ook uit de voeten Johanna, sterker nog: we zitten toevallig net in de verhuizing. Dit land is kapot en daarom gaan ook wij gaan investeren in een leven met een betere overheid èn een lekker zonnetje erbij.

   Méér dan de helft van alle misdaad in nederland bestaat uit het misbruik maken van bevoegdheden door overheidspersoneel. Daarmee is de nederlandse overheid een grotere bedreiging voor de nederlandse samenleving dan alle “gewone” misdaad in ons land bij elkaar.

   Alleen een volslagen idioot wil in zo’n land leven.

 8. Waarom moeten er nu onschuldige mensen meegesleurd worden in de dood? Begrijp dat je nu de politie op je dak krijgt, dit is terrorisme. Ik praat niet goed wat er met mensen in de Bijstand nu gebeurt. Het bovenste voorbeeld is vast van een paar jaar geleden want je ziet wanneer er in iemand geïnvesteerd wordt, dat hij er dan uit komt, NIET door hem op een houtje te laten bijten. Hoe wil je iemand laten solliciteren wanneer hij alleen nog maar lompen aan zijn lijf heeft? Die wordt nooit aangenomen. Ook op tv zie je hetzelfde; huizen worden wel verkocht wanneer er een partij komt die wil investeren. Dat gaat niet lukken wanneer de mensen aan de bedelstaf raken met een torenhoge schuld aan de nek. Dus: investeer in mensen en wanneer ze succesvol raken kun je eventueel je geïnvesteerde geld terugvragen.

 9. van de bijstand kun je leven , het houdt niet over maar het is te doen .
  het wordt pas vervelend als je gaat werken , minimum loon , minder toeslagen en geen kwijtschelding van gemeente belastingen meer .

 10. Blijf positief denken en blijf vooral gezond, dan kun je als je een uitgebreid interesse gebied hebt nog een gelukkig leven leiden?

 11. De laatste link herplaatsen:

  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/nederland-is-de-meest-concurrerende-economie-van-eu

  + reacties.

  VerNEEderigNSBANGLADESHland!

  Je kunt alle problemen ook herleiden naar de bakermat van het improductieve schuldengezwel:

  http://www.bnr.nl/opinie/kees-de-kort/10311468/strijd-tegen-de-gevestigde-orde

  En wat het Basisinkomen betreft:

  http://www.stopdebankiers.com/vanaf-1-oktober-begint-eu-basisinkomen-keren-aan/

  Het is duidelijk waar de prioriteiten liggen!

 12. Experimenteren met mensen:

  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/bijstand-proef-geen-sollicitatieplicht-en-meer-ruimte-om-bij-te-verdienen

  + reacties.

  En wat er zou moeten komen, het onvoorwaardelijk basisinkomen, komt er natuurlijk niet want vooral de Vereniging Van Dieven is mordicus tegen net zoals alle andere neo- liberale partijen vertegenwoordigd in de MONOpartij VVD66PvdACDASGPCUGL.

  Maar steeds meer mensen zullen er achter gaan komen dat het BEWUSTE sloopbeleid verder doorgevoerd zal gaan worden. De echte economie is een dead duck en het nog hebben van een goede baan zal door ontslag via de WW over gaan in de participatie bijstand die een kostenloze werkforce voor de bedrijven gaat opleveren. De vaste baan is al op sterven na dood.

  http://925.nl/archief/2016/09/16/niks-verlaging-van-de-werkloosheid-komen-meer-migranten-en-sociale-dumpingscontractjes-bij/

  http://www.nos.nl/artikel/2133855-cpb-vaste-banen-verdwijnen-door-beleid.html

  Niet alleen maar door “beleid” maar ook de wereldwijde staat van de economie waarin bedrijven niet meer investeren, veroorzaakt door monetair sloopbeleid der centrale banken zoals FED en ECB.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/26686052/_Steeds_meer_oproepbanen_.html

  Je voor de “werkgever” uitsloven voor tijdelijk toegeworpen kippenkruimels!

  De zzp kruimelaars gaan door “beleid” er ook niet op vooruit:

  http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10311580/debat-wet-dba-wat-zijn-we-wijzer

  De ontslag rondes gaan alsmaar door:

  http://www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt/10311579/duizenden-banen-verdwijnen-bij-ing

  Maar zoals gezegd, het heeft een doel:

  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk//nederland-is-de-meest-concurrerende-economie-van-de-eu

  Voila, VerNEEderigland, het Bangladesh in wording van de EUSSR!

 13. Grootste tegenstellingen!

  De door Goldman ondersteunde firma Uber en de Bush drugsgelden witwas Bank van Amerika worden al lang geraakt door onthullingen van hun adviseur, voormalig EU Commissaris Neelie Croes, die betrokken was bij twijfelachtige Bahama deals terwijl ze in dienst was.

  https://www.theguardian.com/business/2016/sep/21/ex-eu-commissioner-neelie-kroes-failed-to-declare-directorship-of-offshore-firm

  http://benjaminfulfordtranslations.blogspot.nl/2016/09/nederlands-benjamin-fulford-26092016.html

 14. Ik ontvang ook een WWB uitkering en daarvoor doe ik verplicht vrijwilligerswerk, wat ik nu niet kan doen, ben herstellende van een herseninfarct en tia`s.
  Kreeg vanmorgen een brief van de sociale dienst van de gemeente, dat ik binnenkort moet verschijnen voor een gesprek en dat ik voor drie maanden bankafschriften mee moet nemen, diploma`s/inburgeringsdiploma ( hahaha, ben een Nederlandse) en medische verklaringen van behandelde artsen……Nou, ben 61, diploma`s zijn niet meer in mijn bezit en medische verklaringen heb ik ( nog) niet. Neem gewoon m`n hele bubs voorgeschreven medicijnen mee én het afsprakenbriefje voor internist, vaatverpleegkundige, cardioloog, CVA verpleegkundige en neuroloog. Zouden ze me dan geloven?
  Belachelijk toch, ben je herstellend, net 14 dagen uit ziekenhuis en dan willen ze je spreken op kantoor en als ik geen geldige reden heb ( moe, lamme arm, lamme poot) dan word ik gekort op de uitkering. Moeten ze vooral doen, kon net wel en niet de vaste lasten betalen, nu komt in één keer de 385 Euro bijdrage in de zorg op m`n bord, + nu extra duur leven, omdat ik zelf geen boodschappen kan doen en niet op aanbiedingen kan letten, benzine en parkeerkosten die ik moet betalen aan diegene die me steeds voor de afspraken naar het ziekenhuis brengt ( en dan ook nog naar de sociale dienst…) extra kosten energie, omdat ik het zo koud heb en ga zo maar door.
  Ze zien natuurlijk graag dat ik door de stress weer een herseninfarct krijg en dr dood aan ga. Hoeven ze niets meer te betalen.
  Ik begrijp niet dat zulke mensen met zich zelf kunnen leven!

 15. Goed onderwijs is een duurzaam artikel. We leven in een tijd waarin slimme mensen hun “zieke” geld omzetten in duurzame goederen. Al gauw komt dan edelmetaal in het vizier terwijl men helemaal vergeten is dat goed onderwijs net zo goed een duurzaam artikel is. Ook hier: het gaat er niet om wat iemand bezit (“welvaart” betekent “veel bezitten” en is op zich van geen belang) maar wat voor sporen iemand in een samenleving achter laat.

 16. Ik ben een paar keer in mijn leven – ik denk in totaal twee jaar- werkloos geweest. Ik heb in die periodes steeds zwart bijgeklust voor brood (met beleg!) op de plank en ook kon ik eindelijk eens al die boeken lezen die voor mij heel belangrijk waren en waar het steeds maar niet van kwam. Tijdens de laatste periode van werkloos zijn was ik het zat en heb ik pas op de plaats gemaakt. Ging over mezelf nadenken. Ik was het zat om steeds in de achteruitkijkspiegel te moeten loeren als ik -steeds via een andere route- naar mijn zwarte werk ging voor dat lullige tientje in het uur. Dacht bij mezelf: “Ja jongen, daar sta je nou op je veertigste met je niet afgemaakte ULO en je vakdiploma pijplassen”. Kortom: ik ben weer naar school gegaan en ging dit keer voor het eerst datgene leren dat ik echt vanuit mezelf wilde: werktuigbouw. Maar ondanks prima resultaten kreeg ik na de opleiding geen werk want de veertig over dat betekende stokoud voor de arbeidsmarkt. Gelukkig had ik een heel goede en aardige maatschappelijk werkster (sociale dienst Arnhem) die vertrouwen in mij had. Ik had haar gezegd: “Ik krijg geen werk dus ik moet voor mijzelf gaan beginnen. Geef me nog een half jaar de tijd, het gaat me vast lukken. Werktuigkunde is een echte kunde en het zit in mijn bloed.”

  En wat denk je? Dat half jaar uitkering kreeg ik nog van haar!

  Dat half jaar heb ik goed gebruikt. Meer dan 25 jaar daarna heb ik voor een aantal technische bedrijven veel kunnen betekenen en gezamenlijk hebben we ook een aantal nieuwe technische producten op de wereld-markt kunnen zetten.

  Werkloos zijn is klote. En werkloosheid de steeds op de loer liggende kanker van de industriële revolutie. Gebruik die tijd zo goed mogelijk en begin met een zwarte baan. Wel voorzichtig zijn hoor, laat je niet pakken!

 17. Een paar dagen terug las ik bij de GGD dat mensen met een uitkering er vijf tot acht maal vaker een eind aan maken. Dat ben ik ook van plan. Met een groot bloedbad. Dan sleur ik driehonderd personen mee de dood in. Dit is mijn laatste bericht op de site. Kunnen de kakkerlakken van de GGD weer hun statistieken updaten als de vuile honden die zij zijn. Binnen nu en een paar jaar zullen de kogels door het gemeentehuis vliegen. Als ik geen nachtrust mag genieten met die paar uurtjes slaap, dan zal niemand nachtrust genieten. Slechts de burgemeester koud maken is te min. Ik trek zo veel mogelijk mensen mee de dood in! Wat is er immers te verliezen in een leven waarin je recht hebt op WMO voorzieningen en die door de kwade opzet van de gemeente niet krijgt? Ik wil niet meer participeren in dit land. Ik ben nooit begonnen met geweld. Dat is de gemeente geweest. Ik wil niet voor rede vatbaar zijn want de geweldplegers die mij op valse gronden mijn rechten af pakken (u heeft geen verklaring van een arts en wij weigeren voldoende onderzoek te doen ondanks CrvB 2014: 1145) zijn dat ook niet. Deze gehandicapte zal zich niet naar de gaskamer laten brengen en zal verzet plegen! Kan commissie Hoekstra weer lekker een rapport pennen over die overspannen meneer met die uitkering. Beroepschriften zullen met bloed doordrenkt worden…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.