Waarom is Kamer angstig voor Zorgfonds?

Al meer dan 160.000 mensen willen een Nationaal Zorgfonds en eigenlijk is het in ieders voordeel, alleen de hele Tweede Kamer op enkele partijen na, ligt nu al dwars zo bleek tijdens de Algemene Beschouwingen van de afgelopen week.

De meeste zittende partijen hebben iets tegen het Nationaal Zorgfonds. Opvallend was dat de meeste partijen niets wilden veranderen en zorgverzekeraars de meer dan 1 miljard winst willen laten behouden die zij jaarlijks bij elkaar harken. Je vraagt je af ofl deze partijen optreden in het belang van de kiezer.

Met het Nationaal ZorgFonds worden alle commerciële zorgverzekeraars door één organisatie vervangen. Daarmee komt het zorgstelsel weer onder democratische controle, wordt enorm bespaard op bureaucratie en dure marktwerking en is de zorg weer toegankelijk voor iedereen, zonder dat er een eigen risico zoals nu betaald moet worden. Het betekent het einde van de bevoordeling van zorgverzekeraars met hun hoge winsten, dure reclames en topsalarissen voor hun directeuren.

Het afschaffen van het eigen risico kost ruim 3 miljard. Hoe wordt dit betaald?

 1. Afschaffen van de zorgverzekeraars: 1,5 miljard
  De zorgverzekeraars maken gemiddeld 1 miljard euro winst per jaar en spenderen vele honderden miljoenen aan het overstapcircus. Ook zijn de uitvoeringskosten van de zorgverzekeraars sinds het ziekenfonds honderden miljoenen hoger geworden. Het afschaffen van de zorgverzekeraars levert minimaal 1,5 miljard euro op.
 2. Weg met onnodige bureaucratie: 1,3 miljard
  Overal gaan zorgverleners ten onder aan bureaucratie, veroorzaakt door wantrouwen van zorgverzekeraars. Bij het Nationaal ZorgFonds hoeven zorgverleners maar met één organisatie afspraken te maken, in plaats van met vele zorgverzekeraars. Dit levert 1,3 miljard op.
 3. Weg met de woekerwinsten van de farmaceutische industrie: 750 miljoen 
  De farmaceutische industrie maakt enorme winsten, ten koste van de premiebetaler. Medicijnprijzen kunnen omlaag, onder andere doordat het Nationaal ZorgFonds als één organisatie onderhandelt met de farmaceutische industrie. En dat scheelt veel geld.

Tijdens de Algemene Beschouwing van de afgelopen week lag Roemers onder vuur over zijn voorstel het Nationaal Zorgfonds in te voeren. Interessant is te zien met welke bezwaren de verschillende politieke partijen aan kwamen zetten.

Verschillende fractieleiders van VVD, D66, CDA en PvdA hebben Roemer aangevallen met het argument dat hij de financiële gevolgen van de invoering van het Zorgfonds eerst moet doorrekenen voordat hij met zijn voorstel moet komen. Inhoudelijk gaan ze niet op zijn voorstel in, ze geven hoogstens aan dat het eigen risico niet naar beneden moet. Dit is Thieme’s veelzeggende reactie hierop:

Ook Wilders wil geen Nationaal Zorgfonds. Hij suggereerde aan Roemer dat de daling van het eigen risico ook bereikt kan worden door ontwikkelingshulp te schrappen.

Klaver van GroenLinks en Klein zeggen eerlijk dat ze zich zorgen maken over de financiële consequenties naar de zorgverzekeraars toe.

In 2006 is het huidige zorgstelsel ingevoerd en ontvingen particuliere ziektekostenverzekeraars een cadeau van de belastingbetaler, op dit moment goed voor meer dan 1 miljard winst per jaar voor de gezamenlijke verzekeraars. Zij kregen een markt in handen van 17 miljoen zielen en even zoveel winstkansen

Wat zou er kunnen gebeuren als de kiezer zich uitspreekt voor het Nationaal Zorgfonds?
Daarvoor kunnen we het beste even een kijkje nemen in Slowakije.

In 2007 verbood een Slowaakse gezondheidswet het maken van winst door zorgverzekeraars. Ons ‘eigen’ Achmea had het jaar daarvoor een dochtermaatschappij Union opgericht om te kunnen profiteren van de geprivatiseerde gezondheidsmarkt. Toen de wet in 2007 van kracht werd diende de verzekeraar een claim in tegen de Slowaakse staat omdat ze vond dat de winstkansen nu negatief beïnvloed werden.

Deze zaak is gevoerd voor een zogenaamde ISDS rechtbank. Die zoals bekend geheim is en gevoerd wordt met drie juristen als rechters of arbiters. Een jurist uit het land dat de zaak voert, een jurist die de multinational naar voren heeft geschoven en een neutrale jurist. De beslissingen van deze rechtbanken zijn bindend. Achmea maakte daarbij gebruik van de mogelijkheden die het bilaterale verdrag tussen Slowakije en de Nederlandse staat biedt.

Slowakije verloor de zaak tegen Achmea in december 2012. Het land werd veroordeeld tot compensatie van niet behaalde winst aan Achmea voor 22 miljoen euro plus 3 miljoen aan gemaakte kosten.

Op deze manier zou het mogelijk moeten zijn dat een van de zorgverzekeraars, via een vestiging in een land waar Nederland een bilateraal verdrag mee heeft, tegen ons land bij invoering van een nieuw zorgstelsel een proces aan spant.

Zoals algemeen bekend heeft de bank- en verzekeringswereld een flinke lobbyclub aan het werk op het Binnenhof. Zij zullen de komende tijd overuren moeten maken. Met een beetje empathisch vermogen en oor voor de geluiden uit de samenleving moet het zelfs tot de Tweede Kamer zijn doorgedrongen dat veel Nederlanders grote problemen hebben met de huidige zorgkosten, waaronder het eigen risico. Dat lijkt echter nog niet het geval te zijn: de eerste ronde voor het Zorgfonds liet duidelijk zien welke politieke partijen die nu op het pluche zitten voor zijn: SP en Partij voor de Dieren. De rest vertegenwoordigt blijkbaar het belang van de aandeelhouders van de verzekeraars.

Rob Vellekoop, 25 september 2016

10 Comments

 1. Veel politici willen na hun kamer periode een lucratieve baan..
  Verschillende hebben waarschijnlijk al een baan toegezegd gekregen bij de verschillende (ziektekosten) verzekeraars.

 2. . . . ARTSEN ZIJN ER OM LEVENS TE REDDEN . . . ZONDER DIE LEVENS “HOOFD-ZAKELIJK” TE ONT-REDDEREN . . .

 3. De reden dat de politiek niet van de zorgverzekeraars af wil is omdat de zorgverzekeraars een banenmachine zijn voor uitgerangeerde politici, na de “carrièrre” in de kamer mogen de oud politici nog even hun zakken komen vullen met baantjes van 2 a 3 ton per jaar waar ze zo der de politiek niet voor in aanmerking zouden komen, de zorgverzekeraars betalen dat graag in ruil voor meer macht.

 4. Mijn medicijn kost 1,90. maar hiervoor betaal ik 7,00 afleveringskosten !!!
  Kan het nog absurder?

 5. De zorgverzekeraars hebben er ern groot belang bij dat er geen zorgfonds komt want dan slinken de inkomsten

 6. Het eigen risico is een van de grootste fabels ooit op de mensheid gelegd. Men betaalt het hoe dan ook. Of via een premie van 100 euro per maand, of via een premie van 70 euro per maand, en dan zelf bijbetalen. Het maakt dus – gemiddeld genomen – geen enkel verschil. Ik zou me veel meer zorgen maken over de zuster die niet weet hoe een morfinepomp werkt, of die arts die denkt dat er pillen voor moeten worden geschreven, in plaats van dat er eens onderzoek gedaan wordt, hoe het kan dat mensen ziek worden in de eerste plaats. Ziekenhuizen zijn er niet om mensen beter te maken. Ze zijn er om winst te behalen. En dan weet je dat de misdaad voltrokken is nog voordat de patiënt over de drempel stapt. Artsen zijn niets anders dan moordmachines die zo veel mogelijk mensen proberen te doden. Als ik ziek ben, ga ik liever naar een filosoof. Ik zal mij – na wat er gebeurd is – wel tien maal bedenken voordat ik een arts de hand schud.

 7. Terug naar het nationale zorgverzekering en afschaf eigenbijdrage dat in het leven geroept was tegen fraude dat door medelanders gepleegd werd.

 8. Ik denk dat hierover een referendum gehouden moet gaan worden, zo wordt ook de rest van Nederland betrokken.

 9. “Waarom is kamer angstig voor zorgfonds?”

  Omdat mevr. Schippers en haar man Sander Spijker dan geen ludieke zaakjes meer kunnen doen. Want elke ochtend als dit duo aan het werk gaat moet mevr. Schippers er voor zorgen dat de kosten in de zorg betaalbaar blijven terwijl haar man -gebruikmakend van de mazen in de wetgeving van zijn vrouw- zijn uiterste doet om zoveel mogelijk geld uit diezelfde zorg weg te slepen. Minister Schippers vindt corruptie binnen de wet dus belangrijker dan mensen. En dat vindt heel de rest ook.

  Men vergisse zich niet: Emiel Roemer, Blondie, Rutte, Pechtold, Schippers…..ze komen allemaal op hetzelfde feestje!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.