Journalistiek is een misdaad in de VS (North Dakota)

Afgelopen donderdag is een arrestatie bevel afgegeven met de titel “North Dakota versus Amy Goodman.” De aanklacht luidt strafrechtelijke overtreding. Werkelijke misdaad? Journalistiek. We gingen naar het Standing Rock Sioux Reservaat om verslag te doen van de groeiende oppositie tegen de Dakota Pijplijn.

De aandacht van de wereld is sinds Labor Day gericht op het conflict dat ontstond nadat pijplijn bewakers hun honden loslieten en pepper spray gebruikten tegen autochtone demonstranten. Op die zaterdag, waren minstens zes bulldozers aan het werk langs de pijplijn route, waar archeologische en gewijde plaatsen ontdekt waren door de stam. Het Dakota Access Pijplijn bedrijf verkreeg de locaties van deze plaatsen juist de dag voor, een gerechtelijk verzoek door de stam. Velen vinden dat het bedrijf het gebied verwoest, de plaatsen vernietigt, voordat een bevel zou kunnen worden afgegeven om ze te bestuderen.

Talloze mensen, meest Native Americans haasten zich naar de plaats en eisen dat de bulldozers vertrekken. De bewakers peppersprayden, duwden en pakten de land verdedigers aan. Bewakingshonden werden losgelaten en tenminste zes mensen en een paard werden gebeten.

Wij waren daar en filmden het geweld van de bewakers. Toen we onze video vrijgaven ging deze viraal en trok meer dan 13 miljoen kijkers alleen al op Facebook. CNN, CBS, MSNBC en talloze media wereldwijd zonden onze video uit van een bewakingshond met het bloed dat droop zowel uit zijn neus als mond.

Vijf dagen na de aanval vaardigde North Dakota een arrestatiebevel uit. North Dakota Bureau of Criminal Investigation Special Agent Lindsey Wohl verwees naar de “Democracy Now!” video in een beëdigde verklaring, ze stelt “Amy Goodman kan worden gezien op de video, zij identificeert zichzelf en interviewt demonstranten over hun betrokkenheid bij het protest.” Precies dit punt: ze doet het grondwettelijk beschermde werk van een verslaggever.

“Het aanklagen van een journalist met een strafrechtelijke overtreding voor het doen van verslag van een belangrijke  milieu verhaal met veel waarde voorhet publieke belang is een directe bedreiging van de persvrijheid is absoluut onacceptable in het land van het First Amendment,” zei Delphine Halgand, U.S. director van de global press freedom watchdog group Reporters Without Borders. Carlos Lauria van het Committee to Protect Journalists voegde hieraan toe: “Dit arrestatie bevel is een duidelijke poging om verslaggevers te intimideren voor het verslaan van demonstraties met een belangrijk openbaar belang. De authoriteiten in North Dakota zouden moeten stoppen beschamend op te treden, laat de aanklacht vallen tegen Amy Goodman en verzeker er alle reporters van dat ze in vrijheid hun beroep kunnen doen.”

Dit is een verhaal dat kritisch kijkt naar het lot van de planeet. Het gaat over klimaatverandering en inheemse rechten tegenover de macht van bedrijven en de overheid.

Het arrestatiebevel werd op dezelfde dag naar buiten gebracht dat de gouverneur van North Dakota Jack Dalrymple de Nationale Garde opriep als voorbereiding voor de beslissing van het gerechtshof van de volgende dag. Op vrijdag besliste de rechter in het nadeel van de stam, hij stond toe dat de werkzaamheden doorgingen. Vijftien minuten later, in een niet eerder voorgekomen actie, komen het Ministerie van Justitie en het leger met een gezamenlijke mededeling dat de toestemming om de pijplijn aan te leggen op land beheerst door de Army Corps of Engineers wordt ingetrokken tot na regeringsonderhandelingen met betrokken stammen over de bescherming van hun land, bronnen en verdragsrechten. Aanleg en geweldloze blokkades gaan echter door langs niet-federaal land, ondanks het verzoek van de regering dat de onderneming de aanleg vrijwillig moet stoppen.

Velen zeggen dat journalistiek het eerste concept is van de geschiedenis. In de afgelopen 20 jaar was een kenmerk van “Democracy Now!” nieuws uur onze verslaglegging van bewegingen, omdat bewegingen geschiedenis schrijven. De impasse bij Standing Rock is een historische bijeenkomst van duizenden mensen van meer dan 200 stammen uit de VS, Canada and Latijns Amerika die zichzelf de beschermers noemen, niet de demonstranten. Het markeert de grootste vereniging van stammen in tientallen jaren.

Tot op vandaag is geen van de bewakers aangeklaagd, ondanks dat duidelijk op de video te zien is dat zij demonstranten aanvallen met honden en pepper spray. Nu onderzoekt de North Dakota Private Investigation and Security Board het gebruik door de pijplijn bewakers van geweld en honden.

Ondertussen zullen we aanklacht aanvechten. Persvrijheid is essentieel voor het functioneren van een democratische samenleving.

Artikel van Amy Goodman en Denis Moynihan, verschenen onder de titel ‘North Dakota vs. Amy Goodman: Journalism is not a crime’, op www.democracynow.org
Vertaling Rob Vellekoop, 17/9/2016

2 Comments

  1. De VS hebben dan weliswaar geholpen de fascisten uit Europa te verslaan tijdens de tweede wereldoorlog door ze te vervangen.
    Het fascisme hebben ze daarna wel weten te adopteren en verder thuis te kultiveren en wordt nu volop toegepast.
    Waar blijft de Yellowstone reactie?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.