Duitsland protesteert massaal tegen CETA en TTIP

In Duitsland zijn zaterdag 320.000 mensen op de been gekomen tegen handelsverdragen TTIP en CETA. In Berlijn, Hamburg, Köln, Frankfurt, Stuttgart, München en Leipzig protesteren mensen tegen de verdragen met Canada en de VS.

De laatste ontwikkelingen op het gebied van vrijhandelsverdragen waaronder niet alleen het verdrag tussen de EU en de VS (TTIP), maar ook het vrijhandelsverdrag CETA tussen de EU en Canada, was de onenigheid binnen de EU-landen of zij vooraf toestemming moesten worden gevraagd. Het laatste nieuws was dat Brussel de EU-parlementen daarvoor helemaal niet nodig heeft.

Zowel de Franse president Hollande als de Duitse vicekanselier Gabriel hebben gezegd niet meer te geloven in het handelsverdrag TTIP. Dat de nieuwe verkiezingen in hun landen er aan komen zal daar alles mee te maken hebben. Eurocommissaris Malmstrom ontkent dit overigens en volgens haar zijn de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de VS nog in volle gang.

De acties van Hollande en Gabriel zijn niet meer dan een afleidingsmanoeuvre, zoals ook Foodwatch zegt. Zij geven aan dat Canadese organisaties deze week waarschuwden: CETA is even erg (voor onder andere de voedselveiligheid) als TTIP. Wat CETA betreft is het vijf voor twaalf. Tachtig procent van de grote Amerikaanse multinationals heeft een vestiging in Canada, en kan Nederland onder CETA gewoon via de Canada-route aanklagen.

Op 22 oktober wordt er in Nederland actie gevoerd tegen TTIP/CETA.

Uitgebreide info over de vrijhandelsverdragen.

 

Rob Vellekoop, 18 september 2016

3 Comments

 1. Het krijgt amper aandacht in de media… De Eu trein raast maar door

  http://www.vieuws.eu/foreign-affairs/brussels-briefing-trade-need-know-15-30-september-2016/

  https://www.youtube.com/watch?v=z9r1O2imTGo
  TTIP – Why we have to stop the Transatlantic Trade and Investment Partnership | Owen Jones talks…

  Rond circa 6 minuten was er even aandacht voor de manifestatie op terzake;
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/2.46852

  fijne dag nog verder,

  gr

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Openbare Bank » Deze week ook in het nieuws
 2. Banque Publique » Aussi dans les médias cette semaine

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.