TTIP gaat niet door, maar CETA wel via de achterdeur?

Zowel de Franse president Hollande als de Duitse vicekanselier Gabriel zeggen niet meer te geloven in het handelsverdrag TTIP. Dat de nieuwe verkiezingen in hun landen er aan komen zal daar alles mee te maken hebben. Eurocommissaris Malmstrom ontkent dit overigens en volgens haar zijn de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de VS nog in volle gang.

Tot zover lijkt de anti-TTIP beweging in de verschillende Europese landen succesvol. Het verzet in Duitsland was veruit het heftigst, maar ook Frankrijk, België en zelfs Nederland deed mee. De acties zijn de politici niet ontgaan.

De laatste ontwikkelingen op het gebied van vrijhandelsverdragen waaronder niet alleen het verdrag tussen de EU en de VS (TTIP), maar ook het vrijhandelsverdrag CETA tussen de EU en Canada, was de onenigheid binnen de EU-landen of zij vooraf toestemming moesten worden gevraagd. Het laatste nieuws was dat Brussel de EU-parlementen daarvoor helemaal niet nodig heeft.

De acties van Hollande en Gabriel zijn niet meer dan een afleidingsmanoeuvre, zoals ook Foodwatch zegt. Zij geven aan dat Canadese organisaties deze week waarschuwden: CETA is even erg (voor onder andere de voedselveiligheid) als TTIP. Wat CETA betreft is het vijf voor twaalf. Tachtig procent van de grote Amerikaanse multinationals heeft een vestiging in Canada, en kan Nederland onder CETA gewoon via de Canada-route aanklagen.

De Europese Commissie wil CETA doorvoeren vóórdat ons parlement er iets over mag zeggen. ‘Voorlopige toepassing’ noemt de Europese Commissie dit. Foodwatch noemt dit achterkamertjespolitiek. Met deze ‘voorlopige toepassing’ wil de Europese Commissie haar zin doordrukken, ondanks alle protesten. Wat de commissie er niet bij vertelt: sommige onderdelen van het verdrag blijven drie jaar van kracht. Oók als de Tweede Kamer straks het hele verdrag afkeurt.

In april betogen nog negentigduizend mensen in Hannover tegen de ratificatie van CETA en de onderhandelingen over TTIP een dag voordat president Obama premier Merkel zal ontmoeten tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe 2016.

Het blijft opletten geblazen. TTIP loslaten betekent CETA omarmen en daarna kan eventueel in de luwte alsnog TTIP worden doorgevoerd, want daarover zijn de meeste politici het met elkaar eens, nadat de verkiezingen voorbij zijn.

Rob Vellekoop, 2 september 2016

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.