Den Haag onderdrukt vrije meningsuiting politieke activisten

Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, legt vermeende anarchisten gebiedsverboden op van twee maanden. Begin augustus zijn bij deze mensen brieven namens (VVD) burgemeester Van Aartsen afgegeven die hen verbieden in het Haagse stadsdeel Schilderswijk te komen.

Gebiedsverboden worden normaliter opgelegd aan voetbalsupporters. De juridische grond is de ‘Voetbalwet’ (art. 172a) die in 2010 van kracht werd, bedoeld om tijdens voetbalwedstrijden gebiedsverboden en een meldplicht op te leggen aan ‘hooligans’. Dit is de eerste keer dat deze wet wordt toegepast op politieke activisten.

Volgens een verklaring van Autonomen Den Haag:

“In de brief wordt gesteld dat de anarchisten voor ‘structurele overlast’ zorgen. De overlast zou bestaan uit o.a. het houden van niet aangemelde demonstraties, het verstoren van de openbare orde en het verstoren van demonstraties. In de brieven staan opsommingen van ‘feiten’ waar men mee in verband wordt gebracht of voor is aangehouden. …. Wat de anarchisten gemeen hebben is dat zij allen actief zijn in de strijd tegen institutioneel racisme, etnisch profileren, en de racistische Haagse politie in het bijzonder, en dat zij afgelopen 27 juni preventief gearresteerd werden in de Schilderswijk na afloop van een herdenkingsdemonstratie voor de door de politie vermoorde Mitch Henriquez.

Dat de inhoud van de brief vooral op aannames en vage beschuldiging is gebaseerd verbaast ons geenszins. Dat er allerlei zaken bij worden gehaald die door het Openbaar Ministerie zelf geseponeerd werden omdat zij simpelweg niet tot vervolging konden overgaan evenmin. Ook het bij elkaar rapen van losse gebeurtenissen, speculatie en het framen van anarchisten is niets nieuws. In internationale context zien wij dit ook terug in de processen tegen anarchisten in o.a. Brussel, Spanje en Italië, waar anarchisten door de staat worden beschuldigd van lidmaatschap van ‘subversieve’ of ‘terroristische’ organisaties.

.. dit jaar nog (werd) acht weken gevangenisstraf geëist tegen een kameraad op verdenking van aanplakken van een tekst in de vorm van de Anarchistische Muurkrant.”

Nederland glijdt af, met name deze burgemeester als vertegenwoordiger van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Hij begeeft zich op een vlak dat overhelt naar onderdrukking van de vrije meningsuiting.

Rob Vellekoop, 8 augustus 2016

5 Comments

 1. Ook in Veenendaal is er een VVD burgemeester die vrijheid van meningsuiting niet op prijs stelt. Hij stuurt direct de politie erop af.

 2. Sinds de val van Lehman Brothers in 2008 zijn veel banken geherkapitaliseerd op kosten van de belastingbetaler. Maar die bankiers zèlf hebben sindsdien niets ondernomen om zich te ontdoen van hun zieke financiële producten en bonusregelingen waardoor de banken meer in dienst van de samenleving zouden komen.

  Deze bende criminele bankiers die met hun geperveteerde geld de hele wereldbevolking keer op keer kapot maken en onteigenen wordt door onze regering met al haar ten dienste staande middelen geholpen. Dus met de inzet van de media, de politie, justitie, de marechaussee en het leger.

  Het voor de gek gehouden Nederlandse electoraat heeft zich deze regering van gemeenschapsgeld plunderende landverraders zelf op de hals gehaald. En dan krijg ik ook nog naar mijn kop geslingerd: “Wat, heb jij niet gestemd? Nou, dan mag je ook niet meepraten”.

  • Je wordt vierkant voor de gek gehouden, in het kwadraat, staan ze van de staatsomroep nog te beweren, dat de deflatie gunstig voor de consument in, maar de prijzen bij de super , die op de kleintjes past, rijzen ten berge?

  • Stemmers die beweren dat niet-stemmers niet mee mogen praten reken ik tot de meest arrogante en domme mensen op deze planeet. Het zijn immers de stemmers die een spreekbuis (vertegenwoordiger) hebben gekozen om uit hun naam te spreken. Diezelfde stemmers kijken je dom aan als je ze vraagt welke invloed ze hebben uitgeoefend op het gevoerde beleid.

 3. Ik heb de brief zelf niet gezien. Iemand een kopie in bezit? Vreemd overigens dat de burgemeester tegen de structurele overlast in mijn portiek niet op wil treden. Overlast van mensen die hun mening geven, wordt dan door de fascisten kennelijk gezien als de echte overlast. Buren die wijkterrorisme plegen krijgen niet eens een reprimande van de gemeente. Overlast staat dus niet gelijk aan overlast, wat nog eens benadrukt dat de daders een schouderklopje krijgen, en de slachtoffers een vet mes in de rug. Precies wat je van de jood van Aartsen verwacht. Jozias: vergeet je niet voor het eind van de maand mijn verhuiskostenvergoeding nog uit te keren waar ik al maanden op wacht? Fijn dat je zo betrokken bent bij het welzijn van de burgers met uw “schild voor de zwakkeren”. Uw inzet de hele stad te vernachelen en onleefbaar te maken wordt op waarde geschat. Pfff.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.