Ierland zet bankiers in gevangenis voor fraude in 2008

Irish Times meldt dat drie Ierse bankiers zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun aandeel in een 7 miljard euro fraudezaak tijdens de financiële crisis van 2008. Volgens de rechter hadden de bestuurders deelgenomen aan een “oneerlijk, bedrieglijk en corrupt” plan om Anglo Irish Bank financieel sterker voor te doen dan het in werkelijkheid was.

Voormalig bestuurder bij Anglo W. McAteer (65) werd veroordeeld tot 3,5 jaar, zijn ex-collega J. Bowe (52) voor een periode van twee jaar. D. Casey (56), de voormalige bestuursvoorzitter van Irish Life and Permanent draait voor twee jaar en negen maanden de bak in.

Anglo_Irish_BankHet drietal werd door een jury in Dublin de afgelopen maand veroordeeld voor samenzwering door misleiding van beleggers, spaarders en kredietverleners door het opzetten van een intern transactie systeem van €7,2 miljard tussen maart en september 2008 om de balans van Anglo op te poetsen. Dankzij de korte termijn transacties kon de bank een groot verlies op deposito’s van klanten camoufleren. Dit werd nodig geacht omdat er een brede onrust in de markt was dat Anglo op instorten stond.

De mannen hebben 28 dagen om tegen het vonnis in beroep te gaan.

De financiële crisis van 2008 raakte Ierland keihard en is nog steeds niet voorbij. De Ierse Minister van Financien vertelde in juni dat het nog 15 jaar kan duren voordat het land het in de banken geïnvesteerde geld tijdens de crisis terug krijgt. Ierland gebruikte 64 miljard euro om de banken te redden, dit was de grootste reddingsoperatie van de Eurozone.

Rob Vellekoop, 30 juli 2016

steunDLMnieuws336x140

 

2 Comments

  1. Math, valt het jou ook zo op dat er verdomd weinig reacties verschijnen alsof het allemaal niet uitmaakt.
    Dit volk is echt onder hypnose.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.