Sabotage Oekraïense Vredesmarsen naar Kiev

De vredesmarsen die sinds begin juli zowel vanuit oostelijk als westelijk Oekraïne onderweg zijn om elkaar op 27 juli in de Oekraïense hoofdstad Kiev te treffen zijn door de politie staande gehouden. Er zouden springstoffen langs de route van de mars zijn gevonden.

De nepmijnen en echte explosieven met granaten, die vanmorgen gevonden zijn, nemen bij ons alle twijfel weg over de ernst van de bedreigingen en provocaties,” schreef de Minister van Binnenlandse Zaken.

Kreuzprozession russischer und ukrainischer Orthodoxer bei Kiew

Volgens de politie zijn langs de route twee handgranaten en een rookbom gevonden. De mars is stilgelegd om ernstige gevolgen te voorkomen. De autoriteiten hebben de straten op nog meer explosieven onderzocht.

De deelnemers aan de vredesmarsen – processies – hebben het ‘aanbod’ gekregen op de 27e met bussen naar de afgesproken ontmoetingsplek te worden gebracht door de autoriteiten. Hierdoor zal er geen mars door de Oekraïense hoofdstad zelf plaatsvinden.

Sinds de start van de marsen zijn de deelnemers tevergeefs op verschillende manieren geïntimideerd door tegenstanders, die de vredesmarsen als een initiatief van Moskou bestempelen. Deze laatste poging van de Oekraïense overheid is een dwangmaatregel om de mars zoveel mogelijk te saboteren.

Ogrysko de voormalige Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen de Oekraïense kerk, met 20 miljoen aanhangers te verbieden.

Een vurig aanhanger van de huidige regering in Kiev de radicaal Romanenko heeft beloofd langs de vredesmars kruizen op te stellen waaraan de marcherenden gekruisigd kunnen worden (FB). Kort daarna riep Romanenko de Oekraïense Nazi-Organisatie „Rechter Sector“ op initiatieven te nemen om de mars te stoppen. (FB)

Roman Donik, de huidige chef van de vrijwilligers van het Kiever Regime, die de verzorging en bijstand voor het ultra-fascistische Söldner Bataljon coördineert – roept openlijk op om een kleine burgeroorlog te starten en leden van de orthodoxe kerken en deelnemers aan de vredesmars neer te schieten.(FB)

Desondanks zijn het twee indrukwekkende processies die over de straten naar Kiev trekken. Duizenden gelovigen van de Oekraïense orthodoxe kerk van het Moskouse Patriarchaat (UPZ MP), waaronder veel vrouwen en kinderen trekken zingend door het land. De stoeten worden aangevoerd door priesters in zwarte gewaden en jonge mannen die iconen en kerkvaandels dragen. Om de paar kilometer wordt gepauzeerd.

Het enige doel van de marsen is volgens de kerkelijk leider “De langverwachte vrede in Oekraïne te bereiken.“ Het hele land is “door oorlog, door haat en bloedvergieten uitgeput“ en heeft „Vrede zoals nooit tevoren“ nodig. Daarom zijn deze processies georganiseerd om het land van oost tot west, van noord tot zuid te verenigen.

Rob Vellekoop, 26 juli 2016

 

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.