Italiaanse banken staan op omvallen

De Italiaanse banken zijn gemiddeld de helft in waarde gedaald en hebben 150 miljard aan garanties nodig. Daarnaast zijn veel beleggers bang dat een volgende exit uit de EU een land zal zijn dat ook uit de Eurozone stapt en een bankrun zal veroorzaken. De kwetsbaarheid van de euro wordt steeds duidelijker.

Italië

De Europese Commissie heeft afgelopen zondag de Italiaanse regering gemachtigd om de banken te steunen met maximaal €150 miljard aan garanties. Hierdoor kunnen de banken gemakkelijker aan hun kortlopende verplichtingen voldoen. Alleen ‘gezonde’ banken kunnen hiervoor in aanmerking komen tot het eind van het jaar.

De regering van Italië probeert met deze ingreep een bankrun te voorkomen, volgens Wall Street Journal. Italiaanse bankaandelen zijn dit jaar gemiddeld met de helft in waarde gedaald, met 75% voor de zwakste banken.

De Italiaanse bankensector heeft nog €360 miljard aan slechte leningen die op de bankbalansen staan en zij kampen met lage winsten door de lage rentestanden. Als gevolg van het brexit besluit leden Italiaanse banken verliezen van meer dan 20 procent.

Beleggers zijn bang dat deze slechte leningen de solvabiliteit van de bankensector van Italië in gevaar zal brengen. In dat geval kan een bail-in in werking treden en zullen ook de obligatiehouders en vermogende spaarders veel geld verliezen volgens de nieuwste Europese richtlijnen daarover.

Europa

Het gaat niet goed met de Europese banken. Het afgelopen jaar daalde de koers van Deutsche Bank met 56%, en  Credit Suisse 62%. De Euro Stoxx Bank index van de 48 grootste Europese banken staat 48% in het rood over de afgelopen 12 maanden.

Spaanse bank BBVA heeft over het eerste kwartaal 54% minder winst. Goldman Sachs verwacht dat de Europese banken de komende 2 jaren €32 miljard minder netto inkomen zullen boeken.

Exit uit Euro

De voormalige bestuurder van Federal Reserve (Amerikaanse Centrale Bank) Bernanke heeft gezegd:

“Het grootste risico voor de financiële stabiliteit is eerder een politieke dan een economische — in het bijzonder het uiteenvallen van de Europese Unie. De markten zijn het risico al in geld aan het uitdrukken dat andere landen meer onafhankelijkheid van Brussel zullen gaan eisen.”

“Het verlaten door een lid van de Eurozone zou bijzonder destabiliserend werken, aangezien zelfs de mogelijkheid dat een land de gemeenschappelijke munt zou verlaten al een bank run en speculatieve aanvallen op de overheidsschuld van dat land en van andere landen die op dezelfde lijn zitten kan uitlokken.”

Bernanke ziet het als een uitdaging voor de Europese leiders om de Europese integratie aan de gang te houden en een manier te vinden hoe om te gaan met potentiële Unie-verlaters.

Rob Vellekoop, 3 juli 2016

steunDLMnieuws336x140

 

13 Comments

 1. 150 mld steun maar alleen voor ‘gezonde’ banken ???? De kosten van behandeling van kankerpatiënten is te duur geworden daarom behandelen we alleen nog maar gezonde kankerpatienten! Zoiets???

 2. Zoals ze in het europarlement met burgers centen omgaan, kent geen grenzen?

 3. Ik meen in eerdere publicatie gelezen te hebben dat Rutte in zijn tijdelijke EU-voorzitterschap tussen 1 januari en 1 juli jl. reeds voor 150 miljard van ONZE pensioenvoorzieningen, zonder overleg met de 2e kamer (!) ,heeft geroofd en overgemaakt naar Italië……

  • Wim het klopt als een bus en 2 vorige regeringen hebben ook lopen graaien in hun persoonlijke Piggy Bag want dat is de nick name in Den Haag voor de Pensioenfondsen . Maar de Nederlander moet niet gaan huilen over zijn Pensioen, in het vorige kabinet Rutte 1 is al te kennen gegeven dat er grof ging worden in gegrepen in de pensioenen en AOW en het volk koos weer voor ons nataionaal kaas meisje ( Frauw Antje ) Rutte en zijn loopse teefjes PvdA. Op de blaren zitten doet pijn .

 4. Royal Bank of Scotland heeft in het eerste kwartaal van 2016 een verlies geleden van 1 miljard Britse ponden ( 1.19 miljard Euro).

  RBS losses double to nearly £1bn
  http://www.ft.com/cms/s/0/d2e50278-0dd2-11e6-b41f-0beb7e589515.html

  De Zwitserse bank Credit Suisse heeft het 1ste kwartaal van 2016 een verlies geleden van 302 miljoen Zwiterse Francs oftewel 279,36 miljoen Euro (eerste jaarlijkse verlies sinds 2008 en in 2008 was de vorige financiële crisis!!!!! )

  Credit Suisse Swings to First-Quarter Loss on Turbulent Markets
  http://www.nytimes.com/2016/05/11/business/dealbook/credit-suisse-earnings.html

  En andere grote Europese criminele Banksters snijden in hun personeelsbestanden zoals Lloyds en Barclays…

  Barclays headcount drops 8,000 in 4 months
  http://www.ft.com/cms/s/0/486fc54e-0155-11e6-ac98-3c15a1aa2e62.html

  Lloyds to axe 625 jobs and shut 21 branches amid cost-cutting
  https://www.theguardian.com/business/2016/apr/21/lloyds-banking-axe-625-jobs-shut-21-branches-cost-cutting

 5. Het komt hier op neer als Hollande van Franrijk een scheet laat die te hard stinkt dan kan de Nationale Bank van Frankrijk om vallen !! Toen het debacle Griekenland begon met de crises toen liet Dijselbloem de persen klaar staan om de Gulden te gaan herdrukken. MaW zo sterk is de EU en de Euro gebakken lucht

 6. Gek genoeg heeft de Brexit de Euro veel schade gedaan, blijkt uit alle koersen. Maar dat is eigenlijk raar, als je bedenkt dat Engeland nog geen eens van de euro gebruik maakt.

  Het advies wat vast achter de schermen gaat komen, aan de andere EU landen: Als je er nu uit stapt, dan maakt je nog je eigen beleid en dan stap je er sterk en gezond uit. Elk land dat namelijk blijft plakken aan de EU, zal elke klap van de vertrekkende lidstaten moeten voelen. Enkel de arme lidstaten zullen het zich kunnen veroorloven om de rit uit te zitten. En zij zouden mogelijk oprecht baat hebben bij een mini EU met soortgelijke landen als zijzelf. Want dan sta je samen wellicht sterker. Maar voor Nederland, Frankrijk, Italië, België, Spanje, Duitsland, etcetera geldt toch wel echt: beter nu eruit, dan over 2 jaar er bij in.

  Anders volgt zeer waarschijnlijk het lot van bijvoorbeeld Griekenland voor de rijkere landen.

  Get out while you still can..

 7. Copy /Paste

  Hola aloha amigo Rob,

  The VOC Banksters. van de financiële wereld hebben in het verleden een financieel VOC product bedacht en welks wordt omschreven als DERIVATEN. Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun SPECULATIEVE waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen en olie. Met behulp van financiële derivaten kan men ( The Big Banks en andere grote financiële instituten) specifiek en speculatief risico verhandelen en overbrengen op een andere partij. Om het simpel te zeggen het is “gokken in het casino kapitalisme”, want men speculeert op de mogelijke toekomstige waarde van goederen / producten. En tegenwoordig zijn alle goederen uit de financiële markt verbonden met deze gok derivaten. De “fictieve” waarde van al deze speculatieve derivaten bedraagt om dit moment ”

  552.9 TRILLION (BILJOEN) DOLLARS.

  Dit (bijna) onmeetbare bedrag staat zelfs vermeld in de statistieken van de Hoofd Centrale Gangster Bank van alle centrale banken genaamd de BIS (Bank for International Settlements)

  https://www.bis.org/statistics/d5_1.pdf

  Enneh beste medelanders, de totale omzet van de gehele wereldeconomie in 1 jaar komt totaal niet in de buurt van de fictieve waarde van de derivaten……

  De vijf grootste Amerikaanse banken namelijk Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank Of America en Morgan Stanley hebben op dit moment gezamenlijk 247 triljoen dollar aan derivatencontracten…

  Citigroup

  Total Assets: $1,808,356,000,000 (more than 1.8 trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $53,042,993,000,000 (more than 53 trillion dollars)

  JPMorgan Chase

  Total Assets: $2,417,121,000,000 (about 2.4 trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $51,352,846,000,000 (more than 51 trillion dollars)

  Goldman Sachs

  Total Assets: $880,607,000,000 (less than a trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $51,148,095,000,000 (more than 51 trillion dollars)

  Bank Of America

  Total Assets: $2,154,342,000,000 (a little bit more than 2.1 trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $45,243,755,000,000 (more than 45 trillion dollars)

  Morgan Stanley

  Total Assets: $834,113,000,000 (less than a trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $31,054,323,000,000 (more than 31 trillion dollars)

  En net zoals in de hypotheken-markt heeft plaatsgevonden rond 2008 is er in de derivaten markt ook een “big bubble” ontstaan en deze big bubble staat op het punt te exploderen. En omdat men het volk heeft wijs gemaakt dat de banken (the banksters) zogenaamd te groot zijn om te falen en failliet te gaan, zal de belasting betaler de rekening betalen voor de goklust en daarbij behorende biljoenen verliezen van de VOC piraten uit de financiële wereld..Dus daardoor zullen de immense grote schulden welks verbonden zijn aan deze derivaten in de nabij toekomst voor de rekening zijn van de burger. En vergeleken met de derivaten big bubble was de hypotheken bubble maar een klein bubbeltje…..

  Pussy Putin’s en Obomba’s billenmaatje Donald Trump versprak zich laatst over wat er zal plaats vinden in deze speculatieve derivaten markt tijdens een speech en deze is waar te nemen in de onderstaande vid met nog meer informatie over the big bubble van de derivaten markt en nog een link erbij met dezelfde info, maar dan in geschreven.vorm.

  “Remember the word “bubble”, you heard it here first…”
  http://thefinalbubble.com/nht_v18/front-sl.php?param1=nht_v18&hop=nezvan&param_whatever=value&fpage=txt&device=computer

  +

  The Biggest Economic Collapse in 2016 – 2017
  https://www.youtube.com/watch?v=jiu1-e0vsSc

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.