EU wordt geleid door 4 presidenten

Nadat Groot-Brittannië gekozen had voor een uittreding uit de EU kwam de unie met een gemeenschappelijke verklaring naar buiten van de vier presidenten van de EU. Op zo’n moment blijkt op welke vreemde manier de Europese Unie is georganiseerd. Een globale uitleg over de structuur van de EU.

Er zijn vier belangrijke machtscentra van waaruit de EU bestuurd wordt. Dat is de Europese Raad, waarin de staats- en regeringsleiders van elk van de 28 lidstaten zitting hebben, de Europese Commissie waarin elk lidstaat 1 commissaris heeft, het Europese Parlement en dan is er een roulerend voorzitter/presidentschap waarbij elke lidstaat 6 maanden lang de unie leidt.

Voorzitter of President
Het is opvallend dat er in het Engels over ‘president’ gesproken wordt, terwijl de Nederlandse vertaling hiervan ‘voorzitter’ is. Het klinkt ook heel anders door te spreken over 4 voorzitters dan over presidenten. In de verklaring over de uittreding van de Engelsen wordt bijvoorbeeld gesproken over de president van de Europese Commissie Juncker. Gevoelsmatig heeft een voorzitter veel minder macht dan een president. Vandaar dat ik deze 4 leiders van de EU president heb genoemd. Zij hebben namelijk veel meer macht dan de term voorzitter doet (wil doen) vermoeden.

Europese Raad
Deze Raad neemt de zogenaamde ‘historische beslissingen’ zoals verdragswijzigingen, toetreding nieuwe leden, meerjarenbegrotingen, en dergelijke. Iedere lidstaat wordt door zijn regeringsleider vertegenwoordigd. Op dit moment is de Pool Donald Tusk voorzitter / president voor een periode van tweeënhalf jaar.

Europese Commissie
De voorzitter / president van de Commissie wordt benoemd voor 5 jaar door de Europese Raad na overleg met het Europese Parlement. Op dit moment neemt de Luxemburger Juncker deze functie in. Iedere lidstaat heeft 1 commissaris met zijn of haar eigen portefeuille.  Timmermans vertegenwoordigt Nederland en doet onder andere betere regelgeving en interinstitutionele betrekkingen. De commissie neemt het initiatief voor nieuwe wetten en legt deze voor aan het Europese Parlement en de Raad van vakministers (niet te verwarren met de Europese Raad).

Europese Parlement
Het Parlement heeft 751 leden, die per lid gemiddeld 668.000 inwoners vertegenwoordigen. De opkomst voor de stemming van het Parlement is bijzonder laag. In Tsjechië en Slowakije was dit slechts respectievelijk 18,2 en 13,1%. Het gemiddelde opkomstpercentage in 2014 was 42,6%. Duitsland heeft met 96 de meeste parlementsleden, gevolgd door Frankrijk met 74. Nederland heeft er 26. Het Parlement heeft samen met de Raad van vakministers beslissingsrecht over de initiatiefwetsvoorstellen die de Europese Commissie heeft ingediend. Samen moeten zij er dus zien uit te komen voordat een wet bekrachtigd wordt. Het Parlement heeft echter geen inbreng als het gaat over het buitenlands- en veiligheidsbeleid, belastingen en sociale zekerheid. Voorzitter / president is op dit moment Schulz en hij vertegenwoordigt het Parlement naar buiten.

Roulerend president / voorzitter
Iedere lidstaat bekleedt roulerend het voorzitter/presidentschap van de unie voor een periode van 6 maanden. Het presidentschap van Nederland eindigt op 30 juni en wordt met ingang van 1 juli tot 31 december 2016 overgenomen door Slowakije.

Voor zowel eurofielen als tegenstanders van de EU is het interessant om zich te verdiepen in nog veel meer feiten over de werking van de EU. Deze zijn terug te vinden in het leeswaardige boek ‘Besluitvorming in de Europese Unie’ van Hendrik Vos. Dit boek is verkrijgbaar via de sponsor van DLM namelijk Academy of Happiness.

Rob Vellekoop, 30 juni 2016

steunDLMacademy336x140

15 Comments

 1. Junker peinst niet over aftreden, door zijn falende beleid
  Dat noem ik nou naast je schoenen lopen?

 2. Hola aloha amigo Rob,

  De vier EU presidenten zij net zoals ALLE presidenten in dienst van het groot kapitaal aka The VOC Banksters. En deze narcistische VOC piraten van de financiële wereld hebben in het verleden een financieel VOC product bedacht en welks wordt omschreven als DERIVATEN. Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun SPECULATIEVE waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen en olie. Met behulp van financiële derivaten kan men ( The Big Banks en andere grote financiële instituten) specifiek en speculatief risico verhandelen en overbrengen op een andere partij. Om het simpel te zeggen het is “gokken in het casino kapitalisme”, want men speculeert op de mogelijke toekomstige waarde van goederen / producten. En tegenwoordig zijn alle goederen uit de financiële markt verbonden met deze gok derivaten. De “fictieve” waarde van al deze speculatieve derivaten bedraagt om dit moment ”

  $53,042,993,000,000 (more than 53 trillion dollars) trillion is in het Nederlands biljoen…

  De vijf grootste Amerikaanse banken namelijk Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank Of America en Morgan Stanley hebben op dit moment gezamenlijk 247 triljoen dollar aan derivatencontracten…

  Citigroup

  Total Assets: $1,808,356,000,000 (more than 1.8 trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $53,042,993,000,000 (more than 53 trillion dollars)

  JPMorgan Chase

  Total Assets: $2,417,121,000,000 (about 2.4 trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $51,352,846,000,000 (more than 51 trillion dollars)

  Goldman Sachs

  Total Assets: $880,607,000,000 (less than a trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $51,148,095,000,000 (more than 51 trillion dollars)

  Bank Of America

  Total Assets: $2,154,342,000,000 (a little bit more than 2.1 trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $45,243,755,000,000 (more than 45 trillion dollars)

  Morgan Stanley

  Total Assets: $834,113,000,000 (less than a trillion dollars)
  Total Exposure To Derivatives: $31,054,323,000,000 (more than 31 trillion dollars)

  En net zoals in de hypotheken-markt heeft plaatsgevonden rond 2008 is er in de derivaten markt ook een “big bubble” ontstaan en deze big bubble staat op het punt te exploderen. En omdat men het volk heeft wijs gemaakt dat de banken (the banksters) zogenaamd te groot zijn om te falen en failliet te gaan, zal de belasting betaler de rekening betalen voor de goklust en daarbij behorende biljoenen verliezen van de VOC piraten uit de financiële wereld..Dus daardoor zullen de immense grote schulden welks verbonden zijn aan deze derivaten in de nabij toekomst voor de rekening zijn van de burger. En vergeleken met de derivaten big bubble was de hypotheken bubble maar een klein bubbeltje…..

  Pussy Putin’s en Obomba’s billenmaatje Donald Trump versprak zich laatst over wat er zal plaats vinden in deze speculatieve derivaten markt tijdens een speech en deze is waar te nemen in de onderstaande vid met nog meer informatie over the big bulle van de derivaten markt en nog een link erbij met dezelfde info, maar dan in geschreven.vorm.

  “Remember the word “bubble”, you heard it here first…”
  http://thefinalbubble.com/nht_v18/front-sl.php?param1=nht_v18&hop=nezvan&param_whatever=value&fpage=txt&device=computer

  +

  The Biggest Economic Collapse in 2016 – 2017
  https://www.youtube.com/watch?v=jiu1-e0vsSc

  • JS Kim, author, writer and founder of SmartKnowledgeU joins me to discuss the collapse of the international banksters’ con game, the derivatives Ponzi the surging price of silver and the bleak future for the petrodollar. Kim says the precious metals ate still in “a recovery phase” and says, “We are truly only in the initial stages of the next leg higher. Gold and silver are still highly, highly underpriced in US Dollars.”

   https://www.youtube.com/watch?v=vcrsMIiCHKM

  • Zit een foutje in mijn eerste comment ,want de totale fictieve waarde van de derivaten markt is geen 53 trillion (biljoen) dollars, want het is veel meer namelijk 552.9 TRILLION (BILJOEN) DOLLARS.

   Dit (bijna) onmeetbare bedrag staat zelfs vermeld in de statistieken van de Hoofd Centrale Gangster Bank van alle centrale banken genaamd de BIS (Bank for International Settlements)

   https://www.bis.org/statistics/d5_1.pdf

   Enneh beste medelanders, de totale omzet van de gehele wereldeconomie in 1 jaar komt totaal niet in de buurt van de fictieve waarde van de derivaten……

 3. . . . .DE WILDE KLAUW VAN VIER KNIJPENDE GRIJP-GRAGE VINGERS HEEFT EEN BEHULPZAME HANDIGE DUIM NODIG VOOR DE CO-ORDINERENDE TEAM-GEEST DER SPORTIVITEIT . . . !

 4. kort en krachtig 4 niet gekozen salon pooiers onder aanvoering van de Alcoholist Junker die het voor het zeggen hebben, Democratie op zijn top leuker kunnen we het niet maken voor het klootjes volk van de EU.

  • Hola aloha feest schijter Corbi,

   is het niet de schuld van de moslims zoals jij hier menigmaal uitkraamt????

 5. Dat respectloze gezoen lijkt wel maffieus?
  Wel een hoop zakkenvullers,hielenlikkers aanstellen, maar met slijmen en kussen kom je er niet?

 6. De EU zoals Nazi Duitsland hem probeerde op te zetten had dit als gevolg.
  http://www.go2war2.nl/artikel/1938/Anti-Joodse-maatregelen-in-Nederland-vanaf-1940.htm

  De EU begin 21e eeuw.
  http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/12/21/dure-spullen-inleveren-om-je-deens-asiel-te-beta-1571207

  Handhavers van dit beleid die geen ervaringen en kennis hebben van daders uit de geschiedenis vanwege veroordelingen ten tijde van het Neurenbergproces zijn in mijn ogen lafaards die zich net als hun voorgangers uit Nazi Duitsland verschuilen achter ‘Befehl ist befehl’.
  Uitvinders en opdrachtgevers van dit beleid die als grote voorbeelden blijkbaar degenen hebben die bescherming genoten via ‘operation paperclip’ waardoor een oorlogsmisdadiger de grondlegger is van de Nasa en vereerd als held zijn in mijn ogen het laagste soort mensen wat beslist niet thuis hoort in een samenleving tenzij het een samenleving is van soortgelijke imbecielen op de Bikini eilanden (atoomproeven testgebied jaren 50 t/m jaren 70).

 7. . . . wat is het juist voor jou dat je functioneel vreemd vindt in de hele eu-organisatie , rob ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.