Paradijs bv – op weg naar werk

Voor het boek “Paradijs bv. Op weg naar werk” neemt de schrijver undercover deel aan een re-integratietraject. Hij laat zien hoe er wordt gestraft met kortingen op een uitkering en waar ook zonder korting niet van te leven valt.

“Wie hier binnentreedt, laat alle hoop varen!”

Riccardo Alberelli, de schrijver van het boek dat vandaag precies zes jaar geleden verscheen, maar absoluut niet gedateerd is, trakteert ons op een absurdistisch, hilarisch, soms schrijnend verslag van een re-integratietraject richting alles, behalve betaald werk. Van week tot week wordt de weg beschreven waarlangs de door coaches “uitverkorenen” via k(o)lerenhangers sorteren en dozen vouwen (lees: werkhouding observeren en talenten in kaart brengen), gymnastiekoefeningen en verplicht positief denken (lees: ongevraagd in therapie, positief reprogrammeren) rijp worden gemaakt voor de arbeidsmarkt.

We maken kennis met Giovanni, wiens passie paarden is. Als in de productiehallen stic­kervelletjes van paarden moeten worden geseald, grapt Giovanni: “Misschien kan ik op mijn cv zetten dat ik hier in één dag met wel twintig verschillende soorten paarden heb gewerkt”.

Adam, een vluchteling uit Somalië die alles verloor wat hij had: zijn boerderij, vee, fabriek en transportbedrijf. Voor zover zijn familie niet is doodgeschoten, woont die grotendeels in Australië, waar hij wegens geldgebrek niet naar toe kan gaan.

Fifi, die vier kinderen grootbracht en het verlies van een zoon te verwerken had. Daarnaast kans zag groene vingers te ontwikkelen door jaren wiet te kweken. Hoewel zij de enige was die het werk aankon op de plantenstekafdeling van een eerder re-integratietraject, leverde ook dat geen betaald werk op.

Betaald krijgen de deelnemers niet voor de reguliere arbeid die ze verrichten. Evenmin gelden normale arbeidsrechten. Fifi wordt gestraft met een forse korting op haar uitkering omdat ze zich te vaak ziek heeft gemeld. Aan de lopende band moeten er een paar honderd keer volle flessen worden getild, en mensen halen hun handen open aan scherpe kartonnen randen. Arbo en werknemersrechten? Niet voor dwangarbeid!

Erger dan het sorteren van hangertjes en het vouwen van dozen, zijn de trainingen, die in feite neerkomen op ongevraagde therapie. “NLP (neurolinguïstisch programmeren), positief re­programmeren…. Kortom, ik ben tot patiënt ge­bombardeerd zonder dat ik zelf heb verklaard ziek te zijn.”

Paradijs bv paradeert met een hoge uitstroom naar werk. Dat blijkt doorgaans uit een tijdelijke aanstelling binnen eigen productiehallen: een aanstelling die even lang duurt als de periode waarover subsidie wordt verleend. De kantine, de beveiliging, de “chef” van de lopende band, de coach: allen zijn ze aansluitend op het re-integratietraject ingezet voor een zes maanden durende stage. En ook de doorstroming van anderen betekent vaak een nieuwe aanstelling in de oude baan, voor zolang er weer loonkostensubsidie loopt. Daarna wacht een nieuw re-integratietraject bij Paradijs bv.

Het meest opvallend en zorgwekkend in dit boek is de gelatenheid waarmee mensen zich laten koeioneren. Zelfs de softe trainingen waar niemand om vroeg (“Het gaat om jou, je moet leren stop te zeggen!”) leiden niet tot acties om de daad bij het woord te zetten. Ze leiden zelfs niet tot discussies over de legitimiteit van dwangarbeid. Alleen Fifi merkt op dat het geld van de inspanning van dwangarbeiders verdwijnt in de zakken van de bazen en bovenbazen. Maar het is 2010 en het eerste proces tegen dwangarbeid moet nog worden gevoerd.

Dankzij de coup die staatssecretaris Klijnsma met de Participatiewet pleegt, voorziet de tegenprestatie mensen, bedrijven en instellingen van kleineergeld: midde­len om baanloze mensen klein te krijgen en kapot te maken.

Bron: Recensie van Sjaak Platzak.

Paradijs bv
Op weg naar werk
Riccardo Alberelli
ISBN:9789080604964
Pagina’s: 100
Prijs 15,-

Verkrijgbaar via Academy of Happiness

 

 

12 Comments

 1. Nee, MSM, statistiekbureau’s CPB/CBS ,UWV en andere staatsdienaars, wij laten ons niet meer voorliegen!!:

  De misleiding:

  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/uwv-200000-extra-banen-2017 + reacties.

  http://www.rtlz.nl/business/carriere/saldo-zijn-er-steeds-meer-vacatures

  Want ze hebben liever dat we het niet weten:

  https://nl.express.live/2016/02/09/een-tsunami-van-faillissementen-bedreigt-de-wereld/

  http://www.stopdebankiers.eu/verdergaande-uitholling-van-het-bestaan-door-het-kapitalisme/

 2. De enorme farce die de van werk naar werk ILLUSIE is werd bewust in werking gezet om een heel leger van nuttelozen cq onrendabelen te weten de “ambtenaren” middels bullshitbanen in de failliete werklozen industrie aan de vreet te houden; job- reintegrtiecoaches UWV etc. Zij parasiteren, mogelijk gemaakt door zowel de linkse als rechtse poliziek ter betutteling en uitbuiting van hen die buiten de boot zijn gevallen en nog gaan vallen. Vandaar dat het “politieke banen” zijn. Daarbij komt ook nog het stokpaardje van de PvdA-socialen middels de “participatiewet” van Klijnsma, waar mee we volgend jaar ook moeten afrekenen en er is nog een reden om van dat geestelijk gestoorde grobbekuiken af te komen:

  http://www.stopdebankiers.eu/ouderen-krijgen-weer-minder-pensioen-pure-diefstal-stuur-dit-kabinet-naar-het-kerkhof/

  Dat het gros der slachtoffers dit zo gelaten ondergaat komt omdat men vooral in Noord- Europa zich nog immer vasthoud aan star calvinisme dat je moet en zal werken en je brood moet “verdienen” terwijl nu het tijdperk aanbreekt dat steeds meer banen gaan verdwijnen omdat de wereldeconomie alleen nog maar in leven wordt gehouden middels de virtuele weg via de beurzen (aandelen, derivaten etc) en zeker 90% van het uit het niets geschapen geld zich daar ook in bevindt. Bovendien zullen de “vrijhandeldverdragen” en de voortijlende technologie voor nog meer baanafbraak gaan zorgen. Dus als er geen banen meer zijn, dan moet er maar dwangarbeid komen, wat bij wet is verboden maar dat zal in Brussel ook wel onder de mat worden geschoven door hen die zichzelf boven de wet wanen. Het dringt bij een hoop mensen ook nog steeds niet door dat een basisinkomen essentieel wordt, sterker nog ze verwerpen het totdat ze zelf ook aan de beurt zijn om op een zijspoor te worden gezet. Het wordt dus hoog tijd voor het loskoppelen van werk en inkomen.
  De meesten hebben ook niet door dat die “vrijhandelsverdragen” niet om handel gaan maar om het grijpen van macht op weg naar één totalitaire wereldstaatt, het is een bewust proces wat de meesten niet door hebben:

  http://www.langleveeuropa.nl/2015/08/het-vijf-stappen-programma-herken-het/

  De hele zaak staat op losse schroeven daar er totaal geen samenhang meer is:

  http://www.geennieuws.com/2016/05/6-redenen-waarom-de-ernst-van-de-crisis-niet-wordt-begrepen/

  • Hoorde het net op de radio, gaan weer lekker terug in de tijd. Was al bekend bij de meesten, maar toch verbaasd hoeveel mensen nog in een coma liggen.

   Reden om te zeggen welkom politiestaat..

   • Mag je niet hardop zeggen en aangezien ze geen fatsoenlijke argumenten hebben is er een term in het leven geroepen (waarschijnlijk door aanhangers van de fascistische ideologie) wat men Godwin kaart noemt.

    • Wou nog ff aan toevoegen dat dit natuurlijk al lang gebeurd, maar laat typhoon nu net een redelijke bn’er zijn en in het nieuws komen.

     Daarbij is het al een grote vraagteken, omdat het op tv radio komt.

     Bedoel ben hier in nl geboren, maar iedereen ziet mij aan als Marokkaan. Dit bedoel ik niet slecht, maar omdat de media Marokkanen slecht schetsen denken velen dat degene erop lijkt ook gelijk schuldig is. Tenminste ik maak het zelf mee, alleen weet ik er nu mee om te gaan. Helaas maar moest eraan wennen anders kan je je daar heel slecht over voelen. Soms is het gewoon kut, maja wat doe je daar als eenling tegen, vooral nu met vluchtelingen. Mooiste voorbeeld is begin te praten, zie je mensen verbaast kijken van “oh hij kan goed Nederlands” pfff soms….

     Daarin heeft typhoon misschien wel gelijk. Dat we nog ver weg zijn van de oplossing op discriminatie, rasicme e.d.

 3. . . . onbezoldigde-werk-soldaten krijgen op hun kop en zes maanden zwaar tbs-internaat . . .

   • Hoi Rob, je kunt ook gewoon de URL naar de recensie/bron erbij plaatsen. Er staat nu ¨Bron: Recensie die van Sjaak Platzak schijnt te zijn.¨ Het is daardoor of je twijfelt aan de ´echtheid´ van de recensie en auteur. Dat oogt een beetje vreemd, Rob. Je kunt de link ook onder de bronvermelding plaatsen.

    Hoe kom je dan aan deze tekst als je de bron niet kende? 🙂

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.