1 mei vieringen 2016

De Internationale is langzaam verstomd en tot zwijgen gebracht. Toch zijn er nog steeds manifestaties om 1 mei te vieren.
In Nederland werd 1 mei nooit toegelaten als feestdag, terwijl dit in de ons omringende landen wel het geval is. Toch werd het door linkse bewegingen ieder jaar uitbundig gevierd.

In de loop der tijd ontwikkelde 1 mei zich tot een strijdbare viering van internationale verbondenheid. Solidariteit vieren betekent: zij aan zij staan met iedereen die dreigt te worden vermalen door het rigide systeem. Opkomen voor elkaar, ongeacht herkomst, huidskleur of seksuele voorkeur.

1-Mei-2016-Definitief-klein-212x300
Nijmegen
Start 14 uur Centraal Station
eenmeiposter-211x300Tilburg
Start 14 uur De Heuvel
1meifnv
Amsterdam
Start 11 uur De Dokwerker

De Internationale in tekst en geluid

Ontwaakt! verworpenen der Aarde
Ontwaakt! verdoemd in hong’ren sfeer
Reed’lijk willen stroomt over de Aarde
en die stroom rijst al meer en meer
Sterft, gij oude vormen en gedachten
Slaaf geboor’nen, ontwaakt! ontwaakt!
De wereld steunt op nieuwe krachten
begeerte heeft ons aangeraakt.

De staat verdrukt; de wet is logen
de rijkaard leeft zelfzuchtig voort
Tot ’t merg wordt d’arme uitgezogen
en zijn recht is een ijdel woord
Wij zijn ’t moe naar and’rer wil te leven
Broeders! hoort hoe gelijkheid spreekt:
Geen recht waar plicht is opgeheven
geen plicht leert zij waar recht ontbreekt.
De heersers door duivelse listen
bedwelmen ons met bloed’gen damp
Broeders! strijdt niet meer voor and’rer twisten
breekt de rijen hier is uw kamp
Gij die ons tot helden wilt maken
o! Barbaren denkt wat gij doet
Wij hebben waap’nen hen te raken,
die dorstig schijnen naar ons bloed.
Makkers! ten laatste male
tot de strijd ons geschaard
en de Internationale
zal morgen heersen op Aard’
Makkers! ten laatste male
tot de strijd ons geschaard
en de Internationale
zal morgen heersen op Aard’
Makkers! ten laatste male
tot de strijd ons geschaard
en de Internationale
zal morgen heersen op Aard’

Rob Vellekoop, 29 april 2016

9 Comments

 1. Vertel mij is wat we te vieren hebben op 1 mei. In een land waar dagelijks banen verloren gaan , waar het ene na het andere bedrijf failliet gaat. Waar de armoede in europa eraf straalt.Vertel mij wat er te vieren valt, welke solidariteit, iedereen leeft op zijn eigen eilandje met het water tot aan de enkels(en stijgende) .Vertel mij wat er te vieren valt,

  • Opkomst van een nieuw rijk en ondergang van veel mensen ten gunste van dat nieuw rijk. Dat is toch wel een knalfuif waard. Eerstkomende dagen weer allerlei heldenverering van een meisje wat geen held was maar terecht doodsbang (A. Frank) en de bijbehorende retoriek over concentratiekampen om de dag erop de zogenaamde hard bevochten vrijheid vieren die er nooit was, niet is en met zulk slaafs volk nooit zal komen. Ondertussen niet erkennen dat er van beide kanten oorlogsmisdaden geweest zijn want dan zijn er bepaalde eencellige wezens beledigd omdat je niet mag melden dat het handelen van de Geallieerden net zo fout geweest is.
   Dresden, Berlijn, Hamburg, Keulen en Tokyo allen platgegooid met brandbommen, Hiroshima en Nagasaki gaan 70 jaar later nog steeds mensen dood aan de gevolgen van de eerste atoomwapens ingezet op mensen. Totaal ongeveer anderhalf miljoen tijdens de aanval en door de gevolgen van straling is dat aantal nog steeds groeiende.
   Het wapen van Nederland heb ik al nooit kunnen plaatsen (een leeuw????) en moet hoognodig aangepast worden aan het volk wat dat wapen vertegenwoordigt. Een konijn, wezel, schaap of rat zijn allen meer van toepassing als een leeuw. Vroeg gisteren aan een MBO leerling of hij in een vrij land leefde, natuurlijk kwam daar een ‘Ja’ uit, zijn onderkaak raakte de grond toen ik vertelde dat de overheid van zijn vrije land binnenkort ongestraft zijn computer mag hacken. In de geschiedenis is door soortgelijke vrijheid karate, kungfu, pencak silat en soortgelijke verdedigingskunst ontwikkeld door de inwoners die wel door hadden niet vrij te zijn. Nederlanders zullen waarschijnlijk de fopspeen verbeteren als gevolg van het inzien van de beperkte vrijheid. Nederlanders verraden nog liever hun eigen familie als dat ze vechten voor rechtvaardigheid, dat is al zeker sinds het bestaan van de VoC zo en op een moment van verstandsverheldering na (Bataafse Republiek) praktisch ongewijzigd.

 2. ik wil alleen maar eens een dagje lekker onbevangen vrolijk zijn zoals een koninklijk mens en dat is mij ook heel goed gelukt en zo maak ik mijn eigen wereld veel mooier ! . . . binnen-in vrij !

  • Ik ben Geer en ik vorm een duo met Goor,

   samen vormen wij een treurig duo en net zoals zelfbenoemde koningen denken wij enkel en alleen aan ons zelf en daarbij creëren wij alleen een wereld voor ons eigen en de rest van de maatschappij kan ons weinig schelen… Daarom zijn GEER en GOOR zo dol op de polder dictator WA en zijn pampa pu.. , want die denken ook enkel en alleen aan zichzelf en dienen als voorbeeld voor GEER en GOOR.

 3. 1 Mei ook de dag van het onvoorwaardelijk basisinkomen

  Het zou goed zijn als deze dag gebruikt gaat worden als een aanzet tot een nieuwe kijk op wat zoal Arbeid is in de context van gelijkheid, samenzijn en de ecologische vrijheidstrijd tegen de technocratie. Onvoorwaardelijk basisinkomen zonder technocratisch geleuter van de staat biedt veel mogelijkheden richting onvoorwaardelijk vrijheid.

 4. WEG MET IJS-BLAUW-KOUDE-SAAIE-WINTER-KONINGS-DAGEN . . . WANTJUIST OP VANDAAG VIER IK MIJN EIGEN-HART-VERWARMDE GEZELLIGE KONINGINNEN-DAG , WANT DAT BEN IK ZELF , OP EEN BEVRIJDENDE EN SPEELSE WIJZE . . .

  • Mijn naam is Geer en ik vorm een duo met Goor.
   Wij gedragen ons als twee valse nichten en hiermee wordt het treurige en dieptepunt van een deel van de Hollandse cultuur getoond. Daarom zijn Geer & Goor ook dol op polder dictators en vieren zij hun eigen Koninginnedag, want zowel koningen & koninginnen als Geer & Goor zijn ijdeltuiten en typisch egocentrisch tattaa gedrag.

   Ps Geer, jij bent nog een reden voor mij, waarom ik nooit zal inburgeren. Want het leven van een letterverkenner aka lid van het boekenvolk lijkt mij zeer benauwend en totaal niet geestverruimend. Volgens mij zit jij de hele dag achter boeken en kranten, waardoor jij je weinig begeeft onder de mensen en la vida loca… But long life the freedom of choice

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.