Voedselbanken kunnen slechts 10% van allerarmsten helpen

Houten – De voedselbanken  kunnen door beperkte middelen slechts 10% van de allerarmste huishoudens helpen. Zij worden in 68% minimaal bijgestaan door gemeenten met energiekosten of woonlasten. Dat melden de voedselbanken in hun Feiten-en-cijfers voedselbanken per 31.12.2015.

Ondanks een toename van het aantal mensen dat leeft onder de armoedegrens, daalt het aantal klanten van de voedselbanken door een strenger beleid naar 88.000 in 2015. De banken stoppen na 3 jaar met voedselhulp aan hun klanten. Daarnaast zijn er zo’n 5 a 10% meer voedselbanken die zich niet hebben aangesloten bij de koepel.

Zowel het aantal mensen onder de lage inkomensgrens neemt toe (volgens CBS), als het aantal mensen dat langdurig in armoede leeft (volgens SCP). Desondanks hebben de 162 voedselbanken 6% minder klanten per eind 2015. De belangrijkste reden hiervoor is dat strenger gelet wordt op de 3-jaarstermijn. Klanten mogen namelijk slechts drie jaar voedselhulp ontvangen. In 2015 was slechts 5% van het totaal aantal klanten drie jaar of langer klant. In 2014 bedroeg dit nog 23 %.armoede

Met deze criteria konden de voedselbanken in 2015 minder dan 10 % van de allerarmste huishoudens in Nederland helpen, volgens Feiten-en-cijfers. De voedselbanken geven aan zo streng te moeten zijn – eigenlijk veel te streng – omdat zij bij deze grenzen alle klanten nog net van een voedselpakket kunnen voorzien. De voedselbanken willen de grenzen graag versoepelen maar krijgen dan een zodanig grote toeloop dat niet meer aan iedere klant een toereikend voedselpakket kan worden verschaft. Zij proberen daar wat aan te doen door steeds actiever en creatiever naar voedsel te zoeken.

Wat ze eigenlijk zeggen is dat er onvoldoende aanvoer van voedsel is om alle hongerige magen te vullen. Zij trekken daarom een grens bij een bepaald bedrag aan leefgeld. Kom je daar als klant boven dan kom je niet in aanmerking voor hulp van een voedselbank.

Het aantal voedselbanken dat lid is van Voedselbanken Nederland nam toe tot 162 (was 157) en het aantal uitgiftepunten steeg tot 520. De 162 voedselbanken worden geheel door vrijwilligers gerund. De gemeentes springen in kleine mate bij voor wat betreft huur of energierekening bij 110 van de 162 voedselbanken.

De voedselbanken bedienen klanten in 98% van alle gemeenten in Nederland. Het werk bij de voedselbanken wordt gedaan door 10.500 vrijwilligers. Voedselbanken zijn steeds beter in staat om de voedselpakketten te vullen. Gemiddeld worden wekelijks 20 consumenteneenheden in een noodpakket verwerkt. Door de intensievere samenwerking met producenten en retailers is het aandeel verse groenten en fruit in een pakket afgelopen jaar toegenomen.

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om hun klanten van eten te kunnen voorzien, werken ze samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast.

Waarom springt de overheid niet bij en voorkomt dat er honger in ons land geleden wordt?

De woordvoerder Pien de Ruig hierover tegen DLM: “De overheid zegt dat niemand in armoede hoeft te leven, want theoretisch zijn daar sociale voorzieningen voor. Dus honger bestaat volgens hen niet.”

Website: voedselbankennederland.nl

Rob Vellekoop, 8 april 2016

legal2people
Gratis juridische bijstand voor mensen in de bijstand (Advertentie)

10 Comments

 1. Buurtmoestuinen zullen niet werken , daar de meest bijdehante mens de tuin zal oogsten voor eigen gebruik en zelf daar niet veel aan mee werkt. vraag mensen van volkstuinen!

 2. Ik vraag me al jaren af waarom de lege stukken groen in wijken niet worden benut voor moestuinen. Dat brengt als voordeel dat mensen weer meer met de natuur verbonden worden, kinderen eindelijk weer leren buiten te zijn en snappen dat de wortels niet in de plastic bakjes van de grootgrutters groeien.
  Waarom hebben wij parken waar geen eetbare planten staan. Plant geen eiken maar fruitbomen, geen doornheggen maar struiken waar voedzame bessen aan groeien.
  Dat is minder transport, minder vervuiling, minder stress, minder geld nodig. Waar wachten we op?
  En voedselbanken moet zonder meer stukken land beschikbaar worden gesteld waar ze voedsel op kunnen telen.

 3. Gelukkig dat we niet in de woestijn leven, dan kunnen we nog gebruik maken vd kruiden vd natuur.

 4. Ik denk dat op de lange termijn het ook helpt als meer mensen in overleg gaan met elkaar en eventueel met gemeenten om gezamenlijke lokale buurtmoestuinen en voedselbossen op te zetten en aan te planten.

  Lokaal, vers en gezond voedsel wordt op die manier voor meer en meer mensen bereikbaar.

  10 STAPPEN VOOR HET BEGINNEN VAN EEN GEMEENSCHAPSTUIN
  http://www.permacultuurnederland.org/wp/10-stappen-voor-het-beginnen-van-een-gemeenschapstuin/#.VweOu6SLTt4

  VOEDSELBOSWACHTERS GEVRAAGD!
  http://www.permacultuurnederland.org/wp/voedselboswachters-gevraagd/#.VweO1qSLTt4

 5. De voorzieningen waar de (R)overheid het over heeft, daar hoort een voedselbank dan toch ook bij? Maar de enige reden dat er een voorziening bestaat, is dankzij vrijwilligers dus.

  Ik zou zeggen dat het argument dus ongeldig is. De overheid heeft namelijk de verantwoordelijkheid om het volk te behoeden voor armoede, niet een groepje vrijwilligers een initiatiefnemers. En zij kan dus pas echt zeggen dat armoede of honger niet bestaat, als zij daar zelf actief aan bijdraagt.

  Ik wil voorstellen dat De Lange Mars in overleg met de voedselbank een actieplan opstelt, met de focus op het weerleggen van zulke slappe argumenten, daarmee de overheid te dwingen actie te ondernemen in de vorm van financiële, materiële en personele steun.

  Want eerlijk is eerlijk, pas dan heeft de overheid ook maar enigszins het recht om te zeggen dat er voorzieningen genoeg zijn die armoede en honger onmogelijk maken in NL.

  • Ergo, ovrheid werkt niet en doet op zijn hoogst aan symptoombestrijding. Overheid weg en een samenleving gebasseerd op vrijwilligheid zal een stuk beter zijn voor iedereen behalve de elitaire eikels die de boel verstieren.

 6. Met voedselbanken bestrijdt je de oorzaken van armoede niet. Het is een lapmiddel en tevens een vernederende vertoning voor degenen die er helaas heen moeten. Mijn eigen ervaring met de kwaliteit van de voedselpakketten zoals ik die heb ontvangen over de het afgelopen half jaar, is niet positief. De samenstelling is van een volstrekte willekeur van niet bij elkaar passende producten. Er valt echt geen maaltijd volgens de richtlijnen van de schijf van 5 van te maken. Als vegetariër haal ik alle vleesverwante producten eruit en daarvoor is geen vervanging. Groente heb ik amper gezien, behalve soms iets dat al vergeeld en ver over datum is. Verder veel onnodige producten die ik normaliter in de supermarkt zou laten staan omdat ze ongezond zijn of overbodig. Soms zitten er in eens 10 toetjes in die je binnen een dag moet opeten vanwege over datum. In april chocoladeletters en kerstpakketkoekjes…..De broden met een verpakkingsdatum van soms wel 5 tot 6 dagen terug, als je de verpakking opent, komt de zure geur je tegemoet, brrr.

  Daarom laat ik veel achter of gooi het weg, soms geef ik wat aan anderen. Mijn kasten puilen uit van dingen die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken en die geen bijdrage leveren aan redelijke gezonde voeding.

  Dus voor wie denkt dat voedselpakketten een serieuze bijdrage leveren aan de gezondheid van hen die er op aangewezen zijn, helaas, dat is dus niet zo. Dat is tenminste mijn ervaring.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.