Het onderzoek naar #Panama papers stinkt

Een jaar geleden begon een anonieme bron documenten van een Panamese firma te lekken aan Süddeutsche Zeitung zonder daarvoor geld te vragen. Via de anonieme bron zijn 11,5  miljoen documenten van offshore bank activiteiten van wereldleiders en de elite beschikbaar gekomen. De Duitse krant schakelde het Amerikaanse ICIJ in om naar eigen zeggen samen de zaak te onderzoeken. Dit project staat bekend onder de naam Panama Papers.

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten die gefinancierd wordt met Amerikaans subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. De sponsoren van het Center for Public Integrety zijn onder andere, Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, W K Kellogg Foundation, Open Society Foundation (Soros). (Bron)

Hoe onafhankelijk ben je dan als journalist?

Op welke manier gaan deze organisaties om met de schat aan informatie. Op welke manier wordt geselecteerd en vooral wat wordt gepubliceerd en welke info wordt achterwege gelaten. Voorlopig hebben de onderzoekers voornamelijk Putin in een kwaad daglicht willen stellen door aan te geven dat mensen uit de omgeving van de Russische president ook op de lijst staan. Echter een rechtstreekse lijn ligt er niet.

De Duitse krant zegt zelf dat alle documenten niet algemeen toegankelijk worden gemaakt, evenmin zullen zij alle namen die voorkomen in de papers naar buiten brengen. Tevens beweert de krant dat er geen namen zijn gevonden van politici uit Duitsland en de VS.

Daarnaast hebben BBC en The Guardian exclusief toegang tot de database van documenten.

Voor ons land doen Trouw en het FD onderzoek en ontvangen een geldelijke ondersteuning voor hun onderzoek naar de Panama Papers van het Center for Public Integrity/ICIJ. Op PanamaPapers.nl staan alle artikelen van het Nederlandse onderzoeksteam en sommige verhalen die door buitenlandse media zijn gepubliceerd. (panamapapers.nl)

Trouw is eigendom van de Persgroep en Het Financieele Dagblad van de FD Mediagroep (ook wel afgekort als FDMG). HAL Investments is voor 98,25 % eigenaar van de FD Mediagroep. De overige 1,75 % is in handen van de directie. HAL Investments is een Nederlandse investeringsmaatschappij, die op zijn beurt onderdeel uitmaakt van HAL Holding N.V., gevestigd op Curaçao. Alle aandelen van HAL Holding zijn in het bezit van HAL Trust. De onderneming HAL Holding NV is gevestigd op Curaçao. Alle aandelen zijn in handen van HAL Trust, waarvan het vermogen beheerd wordt op de Bermuda Eilanden. (Bron)

Beide kranten zijn dus verre van onafhankelijk, waarbij het Financieele Dagblad wel heel speciale eigenaren heeft op de Bermuda Eilanden.

Niemand kan de vraag beantwoorden wat er op tegen is om alle documenten vrij te geven. Al weet natuurlijk iedereen dat de machthebbers en rijken hun zaakjes allang op het droge hebben en sinds de ontdekking van de Panama Papers alle tijd en gelegenheid gehad hebben hun hachje veilig te stellen.

Dit bewijst eens te meer hoe afhankelijk de massa media van hun financiers zijn en laat zien hoe zij zich voor het karretje laten spannen van grote mogendheden, wat overduidelijk blijkt uit het feit dat geen enkele Europese of Amerikaanse leider in de boeken van deze Panamese firma voorkomt.

De IJslandse premier wordt wel onder uitgehaald, wat logisch is gezien het eigenzinnige optreden van de IJslanders tegen het bankwezen.

Rob Vellekoop, 6 april 2016

steunDLMnieuws336x140
Hou DLM onafhankelijk

12 Comments

 1. Dat de Main Stream Media in handen is van de elite, dat weet een groot deel van de lezers van DLM al en de 2 hieronder staande berichten bevestigen deze kennis nogmaals.

  Trouw weigert Belastingdienst Panama Papers te overhandigen
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/trouw-weigert-belastingdienst-panama-papers-te-overhandigen~a4292427/

  Finse omroep onder druk van autoriteiten om Panama Papers
  http://www.trouw.nl/tr/nl/38754/Panama-Papers/article/detail/4291900/2016/04/29/Finse-omroep-onder-druk-van-autoriteiten-om-Panama-Papers.dhtml

  En ondertussen wordt er in de Lage landen a/d Noordzee traditiegetrouw de polder pedo’s beschermt door de politiek

  ‘Deetman intimideerde om parlementaire enquête kerkmisbruik te voorkomen’
  http://www.volkskrant.nl/binnenland/-deetman-intimideerde-om-parlementaire-enquete-kerkmisbruik-te-voorkomen~a4292120/

 2. En de EU puppets oftewel de politieke lakeien van de multinationals + de elite zullen ten alle tijden ervoor zorg dragen dat de belangen beschermd worden van hun EU + VS meesters en hun VOC bedrijven met NV’s en BV\s als juridisch aanhangsel en zoals de VOC mentaliteit betaamt… Maar ja de EU is ook in opdracht van o.a. de Oranje Polder dictatuur opgericht en bedacht tijdens een van de jaarlijkse Bilderberg conferenties en waarvan men in NL nog niet zo lang geleden beweerde, dat deze in NL opgerichte club niet bestond, terwijl er in de VS al vele tientallen jaren over wordt bericht in de Amerikaanse alternatieve media . En dus ook in het geval van de georchestreerde en gemanipuleerde panama papers zullen de EU political puppets de VOC mentaliteit hoog in het vaandel houden, want lees zelf maar

  — Na Panama Papers stemt meerderheid Europees Parlement toch voor meer geheimhouding bedrijven —

  Watchdogorganisatie Corporate Europe Observatory waarschuwt dat het Europees Parlement tien dagen na de Panama Papers een EU-richtlijn goedkeurt die grote bedrijven en gefortuneerden nog meer mogelijkheden op geheimhouding biedt.
  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/04/14/na-panama-papers-stemt-meerderheid-europees-parlement-toch-voor-meer-geheimhouding-bedrijven

  De V.O.C. ( of W.I.C.) mentaliteit
  https://youtu.be/PqczOQ2XQlk

 3. Ben benieuwd of er nog meer wapenhandelaren geopenbaard worden, veel betrokkenen bij de oorlogsindustrie sluist hun geld via dergelijke walgelijk opererende administratiekantoren naar de belastingparadijzen en dat wisten ook de wetgevers en wetsdienaren in Nederland al lang net zoals de media maar ja ze hebben hun redenen waarom zij geen aandacht aan dergelijke vraagstukken besteden.

 4. Je zou je ook kunnen afvragen waarom de belastingmoraal zo terugloopt? De huidige politici en hun slinkse ambtenaren bedenken steeds meer opzetjes om het de presterende medemens onmogelijk te maken,

 5. Wat zijn het toch een hypocriete leugenaars. Deze personen zijn zo zielig!

  Mooi snel opgepakt Rob.

 6. The One Sentence Summary of the Panama Papers
  https://www.corbettreport.com/the-one-sentence-summary-of-the-panama-papers/

  En voor mijn medelanders die de Engelse taal niet machtig zijn, is hier een vertaling in het Nederlands van het betreffend artikel, het is wel met google translate vertaald, dus niet volledig en grammatisch ook niet helemaal juist vertaald, maar inhoudelijk redelijk vertaald. En de bijgesloten foto’s en afbeeldingen zijn wel dezelfde als die van het oorspronkelijk artikel

  https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=nl&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fwww.corbettreport.com%2Fthe-one-sentence-summary-of-the-panama-papers%2F&edit-text=

  Tip, weblink van een Engels artikel in in de vertaalbox van google translate pasten / plakken en vertaaloptie instellen op “Engels naar Nederlands” en dan wordt het artikel met afbeeldingen vertaald, echter de software van google vertaling is nog niet optimaal, maar wel stuk verbeterd ten opzichte van den beginne en introductie van dit programma.

  En nog een tip, zet geen foto van jezelf op het internet, want met google heb je tegenwoordig een optie genaamd ” “afbeelding zoeken in Google” (klik met rechtermuisknop een afbeelding en klik op optie) en dan vindt google alle weblinks waar betreffende afbeelding of foto staat afgebeeld, wat weer als nadeel heeft dat Big Brother / Roverheid Uw foto makkelijk kan traceren op het net en cybercriminelen misbruiken ook Uw foto’s voor malafide praktijken. Deze zoekfunctie is nog niet optimaal in google, echter ik weet van mijn ICT amigos, dat er al software-programma’s bestaan die wel geperfectioneerd zijn in het zoeken van afbeeldingen. Gezichtsherkenning van de politie en douane is ook gebaseerd op dezelfde technologie…. Dus onthoudt one-eyed big brother & their puppets kunnen met deze technologie Uw foto makkelijk opsporen op het internet en inter gangsters / hackers ook…

  • Thanks for your reaction and reference to the Colbert report. Of course this is all part and parcel of ‘Big Brother`s’ propaganda campaign to ‘convince’ the gullible and naive, to finalize the total enslavement of the masses, as has been planned for a very long time. We are in the closing stages of this nefarious scam. I wonder if the masses can start a worldwide revolution in time to avoid this dystopia. We always have had bloodshed in our wars, so spilling it in a revolution is just spilling it on both sides.

 7. Hoi Rob,

  Wat goed van je dat je het meteen hebt opgepakt. Dank je wel voor je inzet!!
  Want alles is een grote propaganda oorlog geworden.

  De Süddeutsche Zeitung is een van de kranten die een hoog aanzien hebben, en daardoor een ‘gecontroleerde’ krant is, net als alle kranten in D.

  Ik word er soms moe van de valsheid (deceptie) die om ons heen heerst…

  https://vimeo.com/19627796

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.