Ook Ierland vervolgt frauderende bankiers

Na IJsland is ook Ierland frauderende bankiers aan het aanpakken. Het land vervolgt de CEO van de Anglo Irish Bank (Anglo) voor fraude tijdens de kredietcrisis, het gaat over 7 miljard euro aan financiële onregelmatigheden bij de bank. De bankier is uitgewezen uit de VS en in Ierland opgepakt.

Drumm worden 33 zaken ten laste gelegd inclusief fraude, valsheid in geschrifte, misleidende management verslaglegging, onwettig kredietverlening, het vervalsen van documenten en valse boekhouding, gekoppeld aan financiële transacties voorafgaand aan de ineenstorting van Anglo. Drumm heeft alles ontkend.

De opgepakte bankier kan tot 10 jaar veroordeeld. Hij werd gearresteerd bij aankomst op Dublin Airport uit Boston na 7 jaar in de VS te hebben verbleven.

De fraude-afdeling besteedde 7 jaar aan onderzoek. De bank werd in januari 2009 genationaliseerd voor 30 miljard Euro. Anglo speelde een hoofdrol in de Ierse kredietcrisis.

Twee andere voormalige medewerkers van Anglo zijn al veroordeeld voor bedriegen van Ministerie Financiën en voor het vervalsen van documenten, het gaat om de voormalige secretaris van de bank en de voormalige chief operations in 2015. (Irish Times)

IJsland heeft 11 bankiers veroordeeld sinds de kredietcrisis.

Rabobank-bankiers die sjoemelden met de Libor-rente, worden hier niet voor vervolgd in Nederland. Voor medewerkers die nog voor Rabobank werken is vervolging niet mogelijk, omdat het bewijsmateriaal niet altijd volgens de regels zou zijn verkregen.

Rob Vellekoop, 20 maart 2016

steundlm336x140

 

1 Comment

  1. Wordt eens tijd dat bij de eurolanden de ogen een eindelijk opengaan?
    Banken terug aan de staat!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.