Monsanto’s belang bij Oekraïne-verdrag

Het EU-Oekraïne verdrag is niet in het belang van het Oekraïense volk, maar wel van multinationals zoals Monsanto die in het kielzog van het IMF en de Wereld Bank hun slag kunnen slaan.

De voormalige Oekraïense president Yanukovychs weigering om een EU-Associatie verdrag te tekenen leidde tot een crisis in zijn land in februari 2014. Yanukovych was voor een deal met Rusland (voor een lening van $15 miljard plus 33% korting op Russisch gas), dat zou echter betekenen dat westerse multinationals minder gemakkelijk toegang zouden kunnen krijgen tot de Oekraïense gronden. Een revolutie was nodig om deze belangen veilig te stellen. Na de machtsovergang kon de pro-EU regering een lening van $17 miljard afsluiten bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en een aanvullende lening van $3,5 miljard bij de World Bank. Beide stelden daarvoor strenge eisen voor economische hervormingen en bezuinigingsmaatregelen met desastreuze gevolgen voor het arme land en boden DuPont en Monsanto nieuwe mogelijkheden.

Bijgaand rapport legt uit hoe de hulppakketten met bezuinigingsmaatregelen een vernietigende invloed op de levensstandaard zullen hebben en de armoede in Oekraïne zullen stimuleren. Tegeneisen zijn regulering van de landbouw ten gunste van landbouwondernemingen samen met verschuivingen in het beleid ten opzichte van het verwerven van landeigendom door buitenlandse ondernemingen. Daarnaast bevat het EU-Associatie Verdrag een clausule dat eist dat beide partijen zullen meewerken aan uitbreiding van het gebruik van biotechnologie.

MonsantoOekraïne staat het gebruik van GMO (genetische gemodificeerde organismen) niet toe, echter in het EU-Associatieverdrag is een bepaling opgenomen (artikel 404, lid c)

Artikel 404 c. bevorderen van moderne, duurzame landbouwmethoden waarbij milieu en dierenwelzijn worden gerespecteerd, waaronder meer gebruik van biologische productiemethoden en biotechnologie,
onder andere door goede praktijken op dat gebied toe te passen,

die aangeeft dat beide partijen zullen meewerken aan het uitbreiden van het gebruik van biotechnologie. Er is geen twijfel over mogelijk dat deze bepaling bedrijven helpen, zoals landbouwbenodigdheden Deere en zadenproducenten Monsanto en DuPont.

Monsanto lobbyt al lange tijd binnen Oekraïnes landbouwmarkt. Terug in 2007 eiste de Amerikaanse ambassade in Kiev dat de Oekraïense landbouw sector staat op het spel, het is ’s werelds derde grootste exporteur van mais en de vijfde grootste exporteur van tarwe. In de voorbije jaren hebben buitenlandse bedrijven 1,6 miljoen hectare land aangekocht. Ook China heeft zijn deel opgeëist (3 miljoen ha in 2013).

We zien dat het IMF en de World Bank zich bereid verklaren leningen te verlenen aan noodlijdende landen, in dit geval Oekraïne, dan moet de EU hiervoor wel garant staan. De leningen worden uitsluitend verleend als het land aan grote buitenlandse bedrijven een gunstig investeringsklimaat biedt. Dus de banken maken een land rijp om te kunnen kunnen worden leeggeroofd door grote multinationals die geen strobreed meer in de weg gelegd kunnen worden.

Oekraïense regering actie zou ondernemen tegen de verkopers van “fake” zaden. De invloed die Monsanto dankzij het EU-Oekraïneverdrag zal verkrijgen zal volgens verschillende bronnen de Oekraïnse landbouwproducenten afhankelijk maken van zaden die alleen verkrijgbaar zijn in de VS.

Bronnen
Oakland Institute

Oriental Review

Rob Vellekoop, 12 maart 2016

steundlmabonn

 

10 Comments

 1. Ik vind het moeilijk het genoemde artikel uit te leggen als pro-Monsanto, het lijkt me zelfs groen en duurzaam:
  “Artikel 404 c. bevorderen van moderne, duurzame landbouwmethoden waarbij milieu en dierenwelzijn worden gerespecteerd, waaronder meer gebruik van biologische productiemethoden en biotechnologie, onder andere door goede praktijken op dat gebied toe te passen,””

 2. Stem niet!

  Het houden van dit referendum suggereert dat we wat meer te zeggen hebben dan 1 keer in de 4 jaar stemmen.
  De PVV en Pegida vrienden en initiatiefnemers van Geen Stijl( Geen Peil) vinden zichzelf erg interessant en sturen Powned Jan Roos, waarschijnlijk nu zonder wit pershelmpje( gelijkend op een Duits helmpje uit WOII) met een roze Amerikaan door het land. Onder het mom van meer democratie krijgt de stem van rancune en opdringerigheid zo nog een grotere mond.

  De gevolgen van een ‘ja’ of een ‘nee’ zijn voor de normale burger hier en in de Oekraïne niet te overzien. Wat er ook uit komt ik verwacht door gedraai en gemanipuleer van de technocraten toch wel dat het weer zo ingewikkeld wordt dat het weer incidentenvoer wordt voor pers en de partijen van onverdraagzaamheid.

  Laten we niet uit angst maar gaan stemmen. Zo van “want stel dat het ‘ja’ wordt…. wat doet Rusland en stel dat het ‘nee’ wordt wat doet Rusland dan”. Je hebt toch geen greep op het uiteindelijke (lange termijn)resultaat. Ook de gemiddelde Oekraïner zit volgens mij niet te wachten op dit referendum.

  Laten we het onder de 30% houden. Jezelf voor de gek houden dat je meer invloed hebt op de huidige gang van zaken is slecht voor je eigen gemoedstoestand, de wereldvrede en een heldere kijk op echt samen delen en wereldvrede. Niemand wil in zijn straat Pownet-Jan -Roos- persoorlogshelmpjes ook al zijn ze wit. Stem niet. Dat is een stem op de Aarde. Wees niet bang over wat anderen daar van vinden! Niet stemmen bij dit onzinnige referendum en echt ergens voor kiezen is misschien wel echt de weg naar de nieuwe democratie.
  Gun jezelf een keer die innerlijke triomf.

  • Brave huis mus slik je pilletjes drink een kopje thee en ga vroeg naar bed , is morgen weer een sun shiny day

  • Wat zegt u? Opdringerigheid? Het hele verdrag wordt je opgedrongen! Mag ik daar niet mijn mening over hebben, zeker gezien het feit dat ik het verdrag gelezen heb?

  • Pardon? Opdringerigheid? Het verdrag wordt opgedrongen. Ik heb het verdrag en de achtergronden bestudeerd en ik mag daar toch zeker wel een mening over hebben? Als u het er zo mee eens bent zou u juist WEL moeten stemmen. Niet stemmen en hopen dat de opkomst onder de 30% staat gelijk aan voor stemmen. Zou in dat geval voor alle niet stemmende voorstanders wel grappig zijn als er een “Nee” uit het referendum rolt.

   Dat u alles wat u voorgeschoteld prima vindt en geen interesse voor de politieke gang van zaken heeft hoeft u mij nog niet op te leggen. We hebben wel degelijk wat te zeggen, er is niet voor niets een referendum. Ik vind het een goede zaak dat er juist eens wel gekeken wordt wat het volk vind. Ik mag toch zeker wel een mening hebben over waar het belastinggeld dat ik betaal heen gaat?
   Alles voor je laten beslissen, omdat je denkt dat anderen toch wel weten wat goed voor u is, dat is pas jezelf voor de gek houden. En alsjeblieft, houd al die onzinnige one-liners over PVV, Pegida oorlogshelmpjes en Jan-Roos voor u. Generalisatie op het laagste niveau…

 3. Het laat weer zien dat de salon pooiers club ( regenten ) uit Brussel democratie minacht

 4. wat een smerig hoogverraad dat is juist de reden dat ze er tegen zijn en hopen dat men ukraine niet wil opnemen ook wil men uit de eu stappen met nederland omdat nederland het hoofkantoor van monsanto is gevestigd en steeds meer landen binnen europa zich tegen monsanto keren. als je me niet gelooft google monsanto nederland op google maps … verder ook heel opvallend dat het amerikaanse grondleggers zijn die dit artikel schrijven .. net als monsanto…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.