Afschaffing cash door ECB maatregel weer stap dichterbij

De afschaffing van cash geld is weer een stap dichterbij gekomen. De Europese Centrale Bank (ECB) doet allerlei noodsprongen om de economie aan te jagen zonder resultaat. Zij pompt minstens nog een jaar maandelijks 80 miljard in de banken en verlaagt de basisrente van 0,05% naar 0% met naar eigen zeggen als doel de te lage groei en inflatie op te krikken.

De verlaging van de basisrente van 0,05 naar 0 procent betekent dat de banken voortaan gratis geld kunnen lenen bij de ECB. Die ingreep moet de pijn verzachten van de negatieve depositorente. Banken moeten voortaan een strafrente van 0,4 procent betalen als ze geld parkeren bij de ECB.

Dit is een rem op het aanhouden van cash geld bij de banken wat keihard hun resultaat beïnvloedt en daar zijn banken wel gevoelig voor. Banken zullen van het cash geld af willen komen ten gunste van het digitale geld.

De ECB koopt van de banken staatsobligaties en ander schuldpapier voor 80 miljard euro per maand op (was 60 miljard). Maar dit heeft blijkbaar niet genoeg effect gehad op de groei. Het blijft natuurlijk een vreemd verhaal. Want de commerciële banken zijn de enige die de economie kunnen aanjagen en zij doen dit niet met 60 miljard dus waarom zouden ze dat met 80 miljard steun wel doen. Om de economie aan te jagen moeten commerciële banken verleid worden  om extra leningen af te sluiten met bedrijven. Zij weigeren dit te doen. Op die manier pompen zij geld in de economie en zij zijn de enige die geld creëren dus de economie kunnen aanjagen.

Hieruit blijkt de macht van de commerciële banken die weigeren mee te werken om de economie aan te jagen. De ECB doet allerlei noodsprongen zonder resultaat.

geldDe inflatie in de eurozone daalde in februari onverwacht naar -0,2 procent. Dat is veel minder dan de doelstelling, want de ECB streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’ dit is te wijten aan de sterke daling van de olieprijzen.

Je kan dit zien als noodgrepen van de ECB om de economie aan te jagen. Het toont de absolute onmacht van de EU om de economie positief te beïnvloeden!

Spaarders betalen straks geld om hun geld te sparen als de banken deze kosten gaan doorberekenen aan hun klanten. Een enquête uitgevoerd bij duizenden Europese spaarders door De Tijd leverde op dat bijna 80 procent geld van hun spaarrekening halen. Maar niemand weet precies hoe iedereen zal reageren als de economie lange tijd met negatieve rentes werkt. De ECB – en in haar kielzog de centrale banken van Denemarken, Zwitserland, Zweden en Japan – betreden onbekend terrein met hun negatieverentebeleid.

Voorlopig durven banken de depositorente die zij aan de ECB moeten betalen niet doorrekenen aan particuliere spaarders, uit vrees dat die massaal hun spaarboekjes leeghalen.

In plaats van de negatieve rente doorberekenen kunnen banken de kostprijs van hun diensten verhogen als reactie.

Dat een negatieve depositorente de banken aardig wat geld kan kosten, ondervinden de Deense banken. Zij betaalden hun centrale bank tot nu toe ruim 1,2 miljard kronen (160 miljoen euro), weet Pedersen.

Volgens de theorie moeten spaarders die niets meer verdienen hun geld laten rollen. Maar ook hier is de praktijk halsstarrig. Volgens studies wordt er nu net méér gespaard. Negatieve rentes zijn een signaal dat het slecht gaat met de economie, hierdoor kan sparen juist een prikkel krijgen.

Meer over cash geld

Rob Vellekoop, 11 maart 2016

steundlm336x140

7 Comments

 1. Hola aloha compañero Rob V,

  laatst was iemand hier op je site aan het zeuren, dat niemand weet hoe een revolutie dient te geschieden. Toen dacht ik bij mij zelf, dan heeft deze zeurpiet niet goed de inhoud van jouw website gelezen en ook niet naar je tour samen met Rob gekeken op youtube of deze in het echt bezocht.. Ach je hebt altijd van die mensen die overal over zeuren en zeiken, echt van die zeurpieten.

  Over cash gesproken, in Japan is laatst een fysieke bitcoin, satori coin, geïntroduceerd die zowel zijn waarde heeft middels het internet en nu ook in muntformaat verkrijgbaar is. Deze munt is ook digitaal en oplaadbaar en niet bedacht door de banksters. Wow I adore humans who think outside the box

  Satori Coin: New physical bitcoin introduced in Japan
  https://www.corbettreport.com/satori-coin-new-physical-bitcoin-introduced-in-japan/

  O’j a waar wordt jullie slotfeest in Amsterdam op di 05 apr. 2016 gehouden amigo? Want ik zou jou en Rob weleens in het echie willen ontmoeten.

  Saludos y abrazos,

  Pablo

 2. Draghi komt vd banken uit VS, die het in 2 007 behoorlijk bont hebben gemaakt?
  Mijn vraag, je stelt zoiemand toch niet aan bij de ECB uit gaande v deze wetenschap?
  Dan vraag j je om problemen!
  Onmiddellijk ontslaan uit zijn functie?

 3. Effuh off topic compadre Rob Vellekoop,

  Ondanks dat jij het in jouw stuk over de Japanse Banksters schrijft, zou ik als ik een Japanner was, mij meer zorgen maken over de gevolgen van Fukoshima. Vandaag heeft deze ramp precies 5 jaar geleden plaats gevonden. Want ondanks de cover-up in deze door Tepco en de Japanse (r)overheid lekt er toch meer informatie naar buiten uit dankzij de nieuwe media en waaruit blijkt dat de situatie aldaar in werkelijkheid niet zo is, dat men aldaar stralend de deur uit loopt..

  Fukushima: A Nuclear War without a War: The Unspoken Crisis of Worldwide Nuclear Radiation
  http://www.globalresearch.ca/fukushima-a-nuclear-war-without-a-war-the-unspoken-crisis-of-worldwide-nuclear-radiation/28870

  Why You Should Still Be Paying Attention to Fukushima 5 Years Later
  http://theantimedia.org/why-you-should-still-be-paying-attention-to-fukushima-5-years-later/

 4. Toch vraag ik me af of het zomaar kan juridisch. We beslissen toch samen wat ons betaal middel is?
  En door geld giraal te maken en tastbaar geld af te schaffen, neemt men het laatste beetje privacy weg, en neemt de controle over persoonlijke levensstijl toe.
  Moeten we niet willen.

  @ Mario, je hebt gelijk waar het onteigenen aangaat. (Agenda 21)
  Fijn je weer te lezen!

 5. De afschaffing van het contante geld is nodig om het elektronische geld te onteigenen met de negatieve rente. Als er nog cash zal bestaan, dan zal iedereen zijn geld opnemen in contanten meteen na elektronische ontvang voordat de negatieve “bijgeschreven” wordt…

  WANT:
  het reële doel van de ECB is de economie van de Eurozone compleet slopen. En dat kunnen ze niet doen zolang er nog vermogen staat op de balans bij diverse partijen als pensioenfondsen, spaarders, verzekeraars overheden of bedrijven met goed gevulde kas. Alles moet de rook in. De ECB weet wel hoe ze de economie kunnen aanjagen, maar dat doen ze niet. Dit beleid is BEWUST en hier is het bewijs:
  http://mario828282.wordpress.com/2015/08/15/nou-komt-weer-groei/

 6. We mogen/kunnen over onze zuiderburen, let wel buren! zeggen wat we willen, het meeste is invulling/aanname, een vorm van zogenaamde communicatie of praten, in elk geval 1 ding doen ze beter; ze betalen contant veel, heel veel meer dan wij, nederiglanders.
  We hebben NU nog rechten om te kiezen hoe we betalen…………totdat….ook deze vrijheid ons wordt ontnomen…….en we nog slechs 1 keus hebben, nl. die van ..pinnen….
  Ik kies ervoor sinds jaar en dag om vrijwel alles contant af te rekenen………..omdat het NU makkelijk is en op den duur zeker! Ik kies voor het zelf beslissen hoe om te gaan met het door mij verdiende, nou ja, zo heet dat, geld

 7. absolute onmacht van de EU dan vraag ik me af waarvoor hebben we dan EU dan kan je beter afschaffen dan kunnen we dat geld stoppen in economie
  dat is toch zo? en ik heb geen cent te makken laat staan spaargeld ik zou niet weten waarvan

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.