NOS vergeet dat tienduizenden Engelsen betogen tegen kernonderzeeërs

Londen – Tienduizenden betogen vandaag in het centrum tegen het plan om de nucleaire onderzeeërs voor 41 miljard pond te vernieuwen. Activisten roepen op tot een totale nucleaire ontwapening. Zij vinden dat de miljarden beter besteed kunnen worden aan andere zaken zoals onderwijs, gezondheidszorg en de bescherming van het klimaat dan aan massavernietigingswapens.

De meeste demonstranten vinden het onbegrijpelijk dat in een tijd van bezuinigingen dergelijke bedragen aan oorlogstuig besteed worden. Zij trotseren de kou voor de grootste anti-atoomwapen demo in vele jaren.

De regering is vastbesloten om de onderzeeboten, die niets anders zijn dan overblijfselen uit de koude oorlog, te vervangen. David Cameron pleit er voor om de nucleaire wapens te handhaven als ultieme beveiliging van het land.

Labour leider Corbyn zei dat vrede niet bereikt wordt met ‘plannen voor een oorlog’ en de Schotse premier vond het vernieuwingsplan immoreel en onpraktisch.

Het Successor programma om de vier kernonderzeeërs te vervangen kost 31 miljard pond plus 10 miljard extra gereserveerd voor onvoorziene kosten. Het parlement verwacht later in het jaar hierover te stemmen.

Het debat over de vernieuwing van het nucleaire programma zal nog meer spanning opleveren nu de Minister van Defensie heeft aangegeven dat de kosten met miljarden ponden zijn toegenomen.

De NOS, het nieuwsprogramma waar miljoenen medelanders hun nieuws aan ontlenen zweeg over de anti-atoom demonstratie. Misschien bang dat het overwaait naar Nederland?

Rob Vellekoop, 27 februari 2016

steundlm336x140

2 Comments

  1. WAREN ER MAAR GEEN BOOS-DOEN-DERS WANT DAN ZIJN WAPENS -VOL- STATUS OOK ONBELANGRIJK ! . . .

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.