Internetradio met een ander geluid groeit voorzichtig

Alternatieve nieuwssites zijn voornamelijk bekend als schrijvende of filmproducerende media, maar er is ook internetradio die zijn plek verdient en waaraan al vele jaren keihard wordt gewerkt.

Jeroen Ghuijs is al 9 jaar bezig met internetradio en 5 jaar met Finding Voices Radio. De zender trekt gemiddeld een paar honderd luisteraars per uitzending en daarnaast zijn er mensen die oude opnames van het archief beluisteren.

Finding Voices Radio komt twee per week met het avondprogramma ‘From the unseen worlds’. Dit is een programma met andere kijk op de wereld, spiritualiteit en andere spraakmakende zaken in het leven. Meestal is er een gast die het onderwerp van de avond komt toelichten.

logoJeroen vertelt dat vaak vergeten wordt dat een radioprogramma niet even in elkaar wordt gedraaid. De voorbereidingstijd van een programma is soms vier weken. Daarnaast ontvangt hij boeken die als voorbereiding gelezen moeten worden. Dat alles gebeurt op vrijwillige basis, uit pure liefhebberij, want het brengt geen cent op.

Net als alle werkelijk alternatieve media worden zijn uitzendingen ook wel eens onderbroken of stilgelegd. Hij zegt:
“Bij spraakmakende en opzienbarende onderwerpen maak ik zo af en toe mee dat de stream stilgelegd wordt, dit kan gebeuren via hackers en bronnen die ik niet hard kan maken, zeg maar “Big Brother is Watching You”.

Er komt niet veel naar buiten over internetradio. De mainstream media zwijgen er over. Jeroen:”De mainstream liggen volledig aan banden en worden geregisseerd, soms zie je wel eens dat de mainstream berichten uit het alternatieve circuit oppikken, maar dan besteden ze er op een bijna negatieve manier aandacht aan.”

Er zijn verzamelsites voor internetradio, maar die zijn nauwelijks gecatalogiseerd en deze richten zich uitsluitend op muziek. Findingvoices is onder andere terug te vinden op de internationale site Tunein.com.
Verzamelsites in Nederland, met meestal commerciële zenders zijn Radioviainternet.nl, Nederland.fm en Radioguide.fm.
Andere bekende zenders zijn TVNR, een Vlaamse zender die lijkt op Findingvoices, maar ook veel amusement heeft. Daarnaast is er Radio Merlijn, de radiozender ‘van hart tot hart’. Kortom er valt genoeg te ontdekken in internetradio land.

“Ik merk aan mijn eigen luistercijfers wel dat er groei in zit. Internetradio is echter nog steeds vrij onbekend. Er is een nieuwe ontwikkeling die voor meer interesse kan zorgen, dat is de mogelijkheid dat autoradio’s en sommige audiosystemen op internetradio kunnen worden aangesloten. Het grote voordeel van internetradio is dat het goedkoop is om te produceren.”

Tot slot Jeroen zijn er nog dingen die je wilt vertellen?

“Ik zou mensen dringend willen verzoeken eens  te kijken naar wat er werkelijk gebeurt, en dan ook nog eens naar onze zender te luisteren omdat er interessante topics langs komen, iedere dag wat anders. We hebben ook wetenschappelijke en medische programma’s, buitenaards gerichte programma’s in het Engels, met interessante internationale gasten, kortom voor elk wat wils.”

Findingvoicesradio.com van Jeroen Ghuijs

Rob Vellekoop, 9 februari 2016

2 Comments

 1. Moet je voor internet radio aangesloten zijn op internet of kan je deze
  E ook via De ether ontvangen?

 2. Wie kent niet de legendarische programma’s van Argusoog radio met o.a. Arend Zeevat en mijzelf. Later bij Frontier Radio.
  Maar waar Jeroen gelijk in heeft is dat er soms een trol de uitzending verstoord omdat men bepaalde dingen niet mag weten. Dit zal naar aanleiding van het censuur voorval van niet lang geleden alleen maar nog sterker worden. Hoe zeer men ook de massa dom wil houden, actie geeft reactie.
  Ten tijde van de ophef rond de zaak Vaatstra hadden we honderden luisteraars en ook tijdens het conflikt tussen Martin Vrijland en Micha Kat, waarbij de nabeluisteringen soms opliepen tot 4000+!
  Dit was in hoofdzaak te danken aan de mate van sensatie. Keerden we weer terug tot dingen waar het echt over gaat, kwamen we vaak niet verder dan 40 luisteraars per uitzending met heel heel weinig terugkoppeling. In vervuild taalgebruik heet dat feed back.
  De moeite en tijd welke nodig zijn om een programma samen te stellen moet niet worden onderschat maar soms is het heerlijk om te doen. Het deed mij vaak denken aan de vele dagen waarbij ik vooral op de vrijdag de hele dag luisterde naar ‘Het Gebouw’ van de VPRO. Wie kent niet de legendarische stemmen van Cor Galis en Ischa Meijer, Arie Kleiwegt enz.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.