Burgers betalen jarenlang te veel onroerende zakenbelasting (OZB)

De aanslag van jouw onroerende zakenbelasting (OZB) die je binnenkort krijgt of net hebt ontvangen, klopt niet. Dit komt omdat geen enkele gemeente in Nederland uitgaat van de juiste cijfers om de hoogte van deze belasting vast te stellen. Hieronder een paar voorbeelden.

Amsterdam
Opbrengst OZB 1998-2014: € 2.479 miljoen.
Terwijl Amsterdam in deze jaren € 4.836 miljoen over hield.
Conclusie: OZB was onnodig.

Rotterdam
Opbrengst OZB 1998-2014: € 3.142 miljoen.
Rotterdam hield in deze jaren € 819 miljoen over.
Conclusie: de OZB had wat minder kunnen zijn.

Den Haag
Opbrengst OZB 1997-2014: € 1.662 miljoen.
Den Haag hield in deze jaren € 1.529 miljoen over.
Conclusie: de OZB is in de jaren 1997-2014 nagenoeg geheel onnodig opgelegd.
(Grote gemeenten volgens Leo Verhoef)

Beerput

torenDit gebeurt al decennia lang ongestoord. Registeraccountant Leo Verhoef doet ieder jaar weer verslag van zijn controles. Het blijkt dat de gemeenten en de controlerende accountants de regels aan hun laars lappen en de burgers voor de gek houden. De beerput is zo diep dat geen enkele politicus durft toe te geven dat financieel op gemeentelijk en provinciaal gebied de verslaglegging niet klopt.

Leo Verhoef:

Gemeenten en provincies worden bestuurd op basis van volstrekt onbetrouwbare informatie: levensgevaarlijk! We zien dat burgers/belastingbetalers worden voorgelogen met misleidende informatie.

Decennia lang stellen gemeenteraden de financiële positie van hun gemeentes bewust verkeerd voor. Zij houden zich niet aan de financiële spelregels die voor alle andere burgers wel gelden. De jaarrekeningen van de gemeenten krijgen desondanks ieder jaar een goedkeurende accountantsverklaring! Registeraccountant Verhoef stelt dit al meer dan 20 jaar aan de kaak. Gemeenteraadsleden worden door hem ieder jaar op de hoogte gesteld van de fraude binnen hun eigen gemeente! Instanties geven hem geen ongelijk, maar desondanks neemt de politiek niet haar verantwoordelijkheid door dit aan te pakken zoals misbruik en fraudveghele normaliter bestraft worden.
De gemeenteraad keurt een begroting goed waarin de opbrengst (lees: hoogte) van de OZB voor een jaar wordt vastgesteld. Als de begroting echter niet op de juiste cijfers is gebaseerd dan kan ook de hoogte van de belasting niet juist bepaald worden.

Later leggen de gemeenteraden en het bestuur met de jaarrekening verantwoording af aan de burgers. Helaas is er geen enkele jaarrekening die klopt. Dus ieder gemeentebestuur pleegt bedrog en geeft een verkeerde financiële stand van zaken.

 

Boekhoudfraude bij willekeurige gemeenten

De omvang van de boekhoudfraude van 30 van de 400 gemeentes van de afgelopen jaren komt op 8,5 miljard euro (zie overzicht). Dat betekent dat het bedrag van 8,5 miljard slechts een gedeelte is van het totale bedrag aan fraude.

gemeente fraude gemeente fraude
Rotterdam 1.079 Haarlem 50
Den Haag 532 Lansingerland 39
Utrecht 490 Leiden 164
Eindhoven 329 Lelystad 62
Amsterdam 3.940 Muiden 26
Almelo 5 Nieuwegein 110
Almere 154 Nijmegen 154
Apeldoorn 38 Sudwest-Fryslan 30
Barneveld 63 Uithoorn 60
Bergen op Zoom 103 Utrechtse Heuvelrug 22
Delft 129 Veldhoven 94
Dordrecht 289 Zutphen 35
Emmen 124 Zwolle 39
Enschede 109 Haaksbergen 14
Gouda 136  Hoogeveen  88
Bron leoverhoef.nl bedragen in miljoenen euro  

Verhoef controleert gratis ieder jaar de jaarrekeningen van alle 400 Nederlandse gemeenten, stuurt zijn bevindingen naar de betrokken gemeenteraden en publiceert alle gegevens op zijn website.
Als dissidenten uit politieke partijen dit aanhangig maken worden ze buiten spel gezet. Op deze manier woekert deze fraude ongestraft door. Verhoef zelf verloor in 1994 zijn baan, lees het interview met hem.

Rob Vellekoop, 25 januari 2016

steundlm

13 Comments

 1. Ach, mensen als Verhoef hebben veel overeenkomst met ene Don Quichotte. Of wel gevecht tegen windmolens.

 2. Ik lees het verhaal, maar ik mis een basisbegrip. Hoe zit t met de OZB,
  wat is het voor doel hiervan,
  en wat zijn de regels voor het toepassen?
  Mag de overheid geen overschot binnenhalen door een OZB?
  Groeten

  • De OZB is een inkomstenbron van de lokale overheid. Iedere gemeente maakt een begroting met daarin een schatting van de te maken kosten en de te ontvangen opbrengsten. Deze begroting moet op nul uitkomen, dat wil zeggen dat kosten en inkomsten in totaal gelijk aan elkaar zijn. Een gemeente is immers geen bedrijf en hoeft geen winst te maken, dus hoeft niet meer inkomsten binnen te halen dan er kosten zijn.

 3. vraag me af of ik stukken van gem Raalte mag gebruiken? ik zou niets liever willen dan B&W confronteren met uw bevindingen en OZB afdwingen om te verlagen

  • Kijk op de site van Leo Verhoef en zoek op Raalte. Hij heeft voor dit doel controles opgesteld! De overheid moet net zo goed gecontroleerd worden.

 4. Een collega van mij werkte bij de afdeling Belastingen, ook zij kreeg te maken met frauduleuze zaken en heeft tegengas gegeven dat zij hier niet aan mee wilde werken. Op dat moment zijn de pesterijen begonnen, zowel van leidinggevende als directe collega’s. Ze werd geschorst en op non actief gezet, ze heeft vele rechtzaken gewonnen, inmiddels is haar gezondheid erg aangetast, maar tot een regeling met haar komen, not!

 5. Wil U niet direct belasteren, maar heb U al 3x gewaarschuwd, dat elke keer op Uw site er problemen ontstaan.Met de 2de poging heb ik geen problemen?Hoe dit kan?
  Reden om de verzamelsite:nieuwemedianieuws.nl hiervan op de hoogte te stellen, zie onderstaand:
  LS,
  Hierbij wil ik U erop wijzen, dat elke keer dat ik op “delangemars.nl” klik, mijn laptop op “tilt slaat”?
  Heb deze site al hiervoor 3x gewaarschuwd!
  Mogelijk infiltreren zij met cookies of andere bestandjes mijn laptop de bestoken?
  Ben bang dat direkt mijn laptop kaduuk gaat!

  Van andere sites heb ik hiervan geen last, hopelijk hoed U mij via Uw “nieuwemedianieuws.nl” voor deze schadelijke sites!
  Hiervan U op de hoogte gebracht verblijf ik

  • Ik begrijp dat je DLM in een kwaad daglicht wilt stellen. Ik heb van niemand een dergelijke klacht ooit eerder gehad.
   Dit is je laatste bericht op DLM.

   • DAN ZUL JE WEINIG BEZOEKERS OVERHOUDEN, ALS JE OP ZO’N MANIER IEMAND BEHANDELD

 6. De hamer valt niet ver van het tikken op al de vergiet-gaten van de leeg-hoofden ! . . .

 7. Laatst vertelde een ‘hervormer’ mij dat er voor de verandering – die nodig is – ‘dappere mensen’ nodig zijn. Okay, een goeie stelling, maar zie hier wat met de dapperen gebeurt. Dapper-zijn levert niet altijd respect en waardering op concludeer ik. Vraag: hoe kan dit beter? Goede antwoorden welkom.

 8. Er worden miljoenen over de balk gegooid bij ministeries misschien moet die blik met zooi ook open getrokken worden… Wie iets zegt krijgt ontslag…

 9. Bon, lezers en lezeressen,
  Hier wordt U dus een mogelijkheid gegeven om Zelf in het verweer te komen en een eind te maken aan de fraude’s die Uw volksvertegenwoordigers plegen met Uw zuurverdiende euro’s
  Vergeet niet wat de sancties voor U van diezelfde wetgevers zijn als U fraude pleegt.
  Ga naar de site van Leo Verhoef, zoek naar de cijfers van Uw eigen gemeente en maak bezwaar!
  Stuur dit artikel naar iedereen die U kent en vraag hen hetzelfde te doen.
  Neem Uw verantwoordelijkheid en zorg er zo tevens voor dat het werk van Rob en van Leo Verhoef niet voor niets is.
  Op weg naar een betere en rechtvaardige wereld.
  Samen staan we sterk.
  Jos

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.