Tor hulp voor anoniem internet steeds populairder

Het gebruik van Tor op het internet wordt steeds populairder. Iedereen kan met het Tor-programma zijn sporen uitwissen en daardoor zijn privacy bewaken. Voor elke Linux, Mac, Android of Windows-gebruiker is de Tor Browser eenvoudig en gratis te installeren of te downloaden.

Tor wordt ‘gerund’ door een groep van vrijwilligers. Het systeem maakt het mogelijk om privacy en veiligheid op het internet te verbeteren. Tor maakt geen directe verbinding met een server waarop de website draait die je wilt bezoeken, maar werkt met behulp van ‘virtuele tunnels’, met als gevolg dat de plaats waar je vandaan komt niet meer door de bezochte server te achterhalen is. Het biedt zelfs nog een voordeel afgeblokte informatie wordt op deze manier weer toegankelijk.

Mensen gebruiken Tor:
– zodat zij niet getraceerd kunnen worden en daardoor hun zoek gedrag niet in kaart gebracht kan worden,
– maakt verbinding met websites die door lokale internet providers geblokt zijn,
– Tor’s hidden services maakt het mogelijk om websites te hebben zonder dat de herkomst kan worden vastgesteld.

Volgens Wired is Tor in de tien jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van meer dan 6.000 ondersteunende servers. Deze door vrijwilligers beschikbaar gestelde servers geven het gecodeerde Tor verkeer door. In Duitsland staan de meeste welwillende servers, namelijk 1.364. Nederland staat op een vierde plaats met 472 servers. Vijf jaar geleden waren dat nog maar 2.000 servers, maar sinds de onthullingen van Snowden is dat aantal verdriedubbeld.

logo van het Tor netwerk
Logo van het Tor netwerk

Journalisten gebruiken Tor om veiliger met klokkenluiders en dissidenten te communiceren. NGO’s gebruiken het om hun medewerkers te verbinden met het thuisfront terwijl zij in het buitenland zijn, zonder dat iemand in de omgeving dit door heeft.

Nieuwsgroepen zoals Indymedia bevelen Tor aan om de online privacy en veiligheid van de leden te beschermen. Activisten groepen zoals de Electronic Frontier Foundation (EFF) bevelen Tor aan als middel om de burgerrechten online te beschermen. Ook het bedrijfsleven maakt van de anonimiteit van het netwerk gebruik.

De enorme verscheidenheid en het aantal gebruikers van het netwerk zorgen eveneens voor de privacy van de gebruiker, vandaar dat het gebruik gepromoot wordt.

Tor is een krachtig middel tegen het maken van analyses van het internetverkeer.
Dit werkt namelijk als volgt. Internet data pakketjes bestaan uit twee delen: data en de header gebruikt voor het verkeer. Data kan zijn een email bericht, een web pagina of een audio file. Zelfs als je de data codeert kan de data-analist er nog uit halen wat je doet en zelfs wat je zegt, doordat deze zich richt op de header van het door jou verzonden bestand. Deze header verklapt de bron, bestemming, omvang, tijd, enzovoort.

Om anonimiteit te vergroten maakt Tor gebruik van verschillende steeds variërende verbindingspunten.
How Tor works

De data pakketjes op het Tor netwerk nemen een willekeurige route waarbij je spoor verborgen wordt zodat geen enkele waarnemer/ data-analist op enig punt kan vertellen waar de data vandaan kwam en waar deze naar toe ging. Het spoor wordt na iedere bezochte schakel gewist.Geen enkel verbindingspunt kent de hele route die jouw data heeft afgelegd.

Tor circuit step two
Tor circuit step three

Tor lost niet alle anonimiteits-problemen op. Het richt zich op de bescherming van het data transport. Daarom verdient het aanbeveling om de Tor Browser voor het surfen te gebruiken. Daarnaast raadt de Tor gemeenschap gebruikers aan om verstandig met de persoonlijke gegevens om te gaan.

Door de toenemende druk op de privacy van de burger door wetgeving, politieke macht en technologie worden onze mogelijkheden om onze online mening te uiten sterk beperkt.  Tor kan deze vrijheid weer voor een stuk teruggeven.

Installatie link Tor Browser

Rob Vellekoop, 11 januari 2015

9 Comments

 1. Als bepaalde veiligheids/overheidsdiensten echt willen weten wie jij bent dan denk ik dat we moeten realiseren dat we daar vrij weinig tegen kunnen doen. Maar voor de meeste van ons lijkt mij dat niet aan de orde.
  Totdat we zijn opgestaan en de hele surveillance staat de zee in hebben geschoven lijkt het mij zeker
  een goed idee om hun surveillance in ieder geval op enige manier wat ‘lastiger’ te maken. (hoe meer ‘ruis’, hoe beter!). Ook moeten we onthouden dat ze ALLES opslaan en in de toekomst (andere wetten?) kunnen gebruiken. Het is (volgens mij) dus zo dat ze pas weten wie je bent als ze hun pijlen op jou richten. Dus als we Tor/VPN gebruiken dan hebben ze in ieder geval niet een jaren lange geschiedenis van wat jij allemaal gezegd/gedaan hebt op het web.
  Naast criminaliteit is er verder natuurlijk ook een enorme surveillance door bedrijven en daar heeft het direct zin om jezelf (toch wat) anoniemer te maken.
  In hoeverre Tor/VPN te vertrouwen zijn lijkt mij moeilijk te beoordelen. Tor is uitgevonden door het US leger en heeft waarschijnlijk wel wat ‘eigen’ nodes en VPN bedrijven moet je op hun woord geloven.
  Toch zou ik zeggen, Tor/VPN, zeker de moeite waard en als je VPN gebruikt zou ik er 1 uitkiezen die veel servers heeft en geen data bijhoud.
  https://torrentfreak.com/which-vpn-services-take-your-anonymity-seriously-2014-edition-140315/
  Voor nog meer anonimiteit zou ik betalen met Bitcoin en een anonieme email service gebruiken. (Wees bereid te betalen voor diensten, betaal niet met je data!)
  https://protonmail.com/ https://help.riseup.net/ (Ook hier moet je ze natuurlijk op hun woord vertrouwen…)
  Het beste is denk ik end-to-end encryptie maar dan moeten je familie/vrienden/kennissen/collega’s het ook belangrijk genoeg vinden. Daar gaat het vaak mis…..

 2. Wat meer over TOR: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tor_%28netwerk%29

  en: Tor is handy, but it’s far from perfect. Don’t think just because you’re using Tor that you’re perfectly anonymous. Someone like the NSA can tell if you’re a Tor user and that makes them more likely to target you. With a enough work, the government can figure out who you are.

  http://lifehacker.com/what-is-tor-and-should-i-use-it-1527891029

  Dus, zoals altijd het geval zou moeten zijn, doe ,je eigen onderzoek alvorens je keuze te maken.

  Jos.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.