EU bepaalt wat ‘gezond’ is voor jou

Sinds 2012 zijn uitgevers en voedingssupplementenfirma’ s monddood gemaakt met een EU regel. Op verpakkingen en bijsluiters mag niet meer vermeld worden waarvoor het supplement of het homeopathisch middel kan worden gebruikt. Gebeurt dit wel dan wordt een gezondheidsclaim gelegd die alleen is toegestaan nadat de autoriteiten dit op basis van onderzoek hebben goedgekeurd en opgenomen  in het register. In dit register staan iets meer dan 200 goedgekeurde gezondheidsclaims.

Dit maakt het de voedingssupplementen- en homeopathische bedrijven bijna onmogelijk om hun producten te verkopen. Omdat zij kostbare onderzoeken moeten financieren voordat hun gezondheidsclaim misschien in het register wordt opgenomen. Houdt deze wetgeving lang genoeg stand dan zal het publiek langzaam maar zeker haar vertrouwen in deze middelen door onwetendheid verliezen.

Het gaat echter nog een stap verder. Als een blad of website schrijft (=claimt) dat bijvoorbeeld Puur Nervositeit druppels heilzaam zijn voor de spijsvertering, terwijl dit product OOK via advertenties in hetzelfde blad te koop aangeboden wordt dan overtreed je deze EU-regel. De stelling is dan dat Puur Nervositeit niet op de lijst met toegestane claims staat, waardoor er een onterechte claim wordt verbonden aan het product. Vervolgens kan er een fikse boete door de Nederlandse Waren Autoriteit (NWA) worden opgelegd, die in de tienduizenden euro’s loopt.

voedingscentrumOm terug te komen op het voorbeeld. Een flesje Puur Nervositeit druppels van het merk Puur Natuur is vrij te koop, maar nergens op de verpakking of op het etiket staat waarvoor het dient.

Voorbeelden van toegelaten gezondheidsclaims zijn kunstmatige suikers als xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, lactitol, isomalt, erythritol, sucralose en polydextrose; D-tagatose and isomaltulose omdat ze bijdragen aan het onderhoud van het gebit. Ook fluoride is opgenomen in het register met dezelfde claim van het gebitsonderhoud. Ook veel vitamines, zoals C en D komen hier in voor.

Dit is natuurlijk strijdig met het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting, maar die wordt aan de laars gelapt.  Dat is mogelijk op basis van artikel 120 van de grondwet (daarover later meer) waarin staat dat wetten niet aan de grondwet mogen worden getoetst!

Het opvallendste aan deze zaak is dat de consument het gepikt heeft. Deze opzet is verkocht aan het publiek als bescherming tegen grootmoeders middeltjes en onder het mom dat voedingsmiddelen onnodig zijn. De propaganda en het lobbywerk die hiervoor zijn gevoerd hebben gewerkt.

Het alwetende Voedingscentrum is naar eigen zeggen:

“De autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.”

“Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een multivitamine pil.”

“De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) hebben duidelijk baat bij gebruik van voedingssupplementen.”

Geneeskrachtige kruiden komen ook nog aan de beurt.

Rob Vellekoop, 22 december 2015

7 Comments

  • Hartelijk dank voor deze link.
   Dit gaat hier ook gebeuren , het hoort bij agenda 21. China loop hierin voorop.

   In de tweede wereld oorlog werd good germanship gepropageerd.
   Verlink elkaar ed, dan ben je goed burger. ( voor de staat: communisme )

 1. Geneeskrachtige kruiden gaan ze die ook verbidden kom op zeg natuur heeft meerdere keren aangetoond dat genezing kracht heeft laat die rommel wat zij voorschrijven maar in USA staan

 2. Zoals bekend is het bij de NVWA (Ministerie van EZ) door de vele reorganisaties op dit moment chaos. Gif spuitende boeren hebben vrij spel want NVWA heeft onvoldoende menskracht om ze bij het maken van overtredingen te controleren. NVWA inspecteurs/specialisten komen gewoon niet opdagen en de klager krijgt een brief dat ze alleen bij een heterdaad kunnen optreden. Kafka dus. ( Eigen ervaring, niet verzonnen).

  Ervaren vaak wat oudere Inspecteurs in de reguliere uitvoering klagen over hun werkgever omdat ze dingen moeten doen waar ze zelf niet achter staan. Het blijkt nu dat deze ervaren mensen op elegante wijze worden vervangen door jonge kritiekloze honden(met een kort snorretje zullen we maar zeggen) die wel op elke slak zout durven te leggen en boetes opleggen. Tja wie heeft er nog een baan of zo.

  Verder maakt de aansturing van de NVWA er een zootje van. Ook eigen ervaring. Hierdoor heb ik na verplichte controle van mijn honing op een landbouwgif uit de landbouw i.h.k.v een geheim onderzoek(!) een Wob verzoek richting EZ moeten sturen waarin ik om alle ins en outs vraag over het onderzoek.Wie, wat ,waar, waarom en hoe zeg maar. Wetende dat de landbouwlobby een van de sterkste lobby’s ter wereld heeft. Dus het kleed en de veger liggen binnen handbereik. Greenpeace waagt zich hier (de intensieve landbouwsector)niet aan want ook zij hanteren het kleed en de veger teneinde geen gelden van u en mij mis te lopen.

  Alle termijnen op een beslissing op mijn Wob-verzoek zijn door EZ inmiddels overschreden. Dus maar een ingebrekestelling van het Ministerie van EZ verstuurd en afwachten wanneer ik de dwangsom ontvang. Ik kreeg bijna nergens een ontvangstbevestiging op totdat ik ze kon melden dat de Nationale Ombudsman meekeek. Was een ontvangstbevestiging soms in 10 minuten gefixt,
  Uit de krant begrepen dat dit geen uitzondering is. Vele mensen zouden vanwege ingewikkeldheid al zijn afgehaakt. Toevallig heb ik er een beetje verstand van. Maar resume dus best triest allemaal.

  Het meest schokkende in dit nieuws hierboven is eigenlijk wel het strak geredigeerde register. Ik mag raden welke claims straks wel en welke niet worden gehonoreerd. Dat wordt weer multinational maffia. Met hun eigen uitgebreide juridische afdelingen en advocaten zullen ze wel weer veel voor elkaar krijgen.

  En dat te bedenken dat bijvoorbeeld een schepje honing uit eigen streek veel ellende kan voorkomen. De grote jongens zullen mij op termijn wel moeilijk gaan maken. Maar daar geef ik niets om. Net de koeien met horens bij een biologisch-dynamische boer gemolken en het jongvee verzorgt. Was echt gezellig. Ik kan zelf heel goed bepalen welke melk, welk product gezond is, en welke de leefomgeving hier en elders zo weinig mogelijk schaad.

  De intensieve land- en tuinbouw, de LTO voorop, zal er alles aan doen om u te doen geloven dat het intensief moet omdat we anders alle mensen van de wereld niet kunnen voeden. In de Tunnel van Fresco komt inmiddels nog maar weinig licht. Des te meer licht laten we schijnen over het technocratisch kapitalistisch kunstmest-bildergerg-geleuter van l. Fresco, D. Samson e.a..We leggen het boven op tafel zodat een ieder het gaat begrijpen en kan zien. Geen Ronde Tafel gesprekken meer over gouden bergen voor enkelen.

  We gaan het in 2016 weer echt gezellig maken. Of gaat de ‘staat’ dat straks ook vastleggen in een register??

 3. Het Voedingscentrum moet op worden geheven zodat we 9 miljoen per jaar besparen, dan wel omver geworpen worden. Ik wil nog een afspraak met ze maken waarom ze jaren de informatie achter hebben gehouden dat mensen een aanvulling vitamine D nodig hebben, met als gevolg dat mensen ernstig ziek zijn geworden. Mensen worden ziek gemaakt door de fascisten van de overheid. Die magere griet moet eens volgepropt worden met broden als die glucosestroop aan de binnenkant van de darmen blijft kleven als een aangekoekte laag suiker. Met ziekmakend eten hebben de genocideplegers niet eerder dan 2013 de informatie op de site gezet, wel nadat mensen zwaar depressief waren, en de benen tevens verkrampt waren door het gebrek aan vitamine D. De reptielen weten hun organische robotten wel in te zetten. Nee, mensen die andere mensen ziek willen maken kan ik niet waarderen.

 4. ja, wat ik dan wel weer significant grappig vind is dat de NUTS plaats hebben in de top van de piramide.

  Het klopt gewoon.
  😛

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.