Armoede bestseller meer dan 250.000 keer verkocht

Sinds de eerste druk in 2008 zijn er meer dan 250.000 exemplaren van ‘Het pauperparadijs’ met de ondertitel Een familiegeschiedenis verkocht. Ondertussen is het succesvolle boek in het Spaans vertaald en verschijnt het volgend jaar  in het Duits.

Suzanna Jansen is helemaal beduusd van het succes van haar boek.

“Inmiddels is alweer de 56ste druk verschenen! Dat had ik nooit kunnen denken toen ik aan het schrijven was. Er zijn inmiddels ruim 250.000 exemplaren verkocht, een onvoorstelbaar aantal. Ik probeer me wel eens voor te stellen hoe dat eruit ziet: 250.000 mensen bij elkaar, die allemaal mijn boek in de kast hebben staan. Dat zijn er heel veel. Vorig jaar is er een Spaanse vertaling verschenen, El Paraiso de los Pobros. En in het voorjaar verschijnt het boek in het Duits. Daar ben ik heel blij mee. Ik denk dat het een verhaal is dat niet specifiek gaat over Nederland, ik denk dat het ook in bredere zin iets zegt over hoe wij mensen met armoede omgaan. En dat hebben de Spaanse en Duitse uitgevers ook gezien.”

Er komt zelfs een theatervoorstelling gebaseerd op het boek.

“Aanstaande zomer, in 2016, wordt er een grote theatervoorstelling gespeeld op basis van mijn boek. Ik werk daar zelf aan mee, omdat ik het een belangrijk verhaal vind. De geschiedenis van Veenhuizen en andere goedbedoelde projecten om de armoede op te lossen zijn wat mij betreft een spiegel voor deze tijd. Hoe gaan wij om met mensen die het zelf om wat voor reden dan ook niet redden? Kunnen we wat leren van de geschiedenis? Er zijn genoeg parallellen te trekken. We moeten erover blijven nadenken. Daarom wil ik dit verhaal nog een keer vertellen, in een andere vorm. Het is te belangrijk om dat niet te doen.”

Wanneer je als auteur zoveel succes hebt met een boek, smeekt dit bijna om een opvolger. Suzanna zegt dat ze daarover nog niet veel kan vertellen, maar wel dat het de bedoeling is dat het in 2016 verschijnt. Het wordt in elk geval geen vervolg op Het pauperparadijs. Met dat boek heeft ze verteld wat voor haar het belangrijkste was om te vertellen over armoede.

pauperparadijsnogkleinerDeze familiegeschiedenis voert langs vijf generaties van de familie van de schrijver. Van de heropvoedingsgestichten in Veenhuizen, via het beschavingsoffensief van de gegoede dames, naar de moderne arbeiderswijken begin twintigste eeuw waar het volk het beschaafde wonen krijgt aangeleerd. Gaandeweg tekent zich af hoe deze opvoedcampagnes ingrijpen op het leven van Roza Dingemans en haar voorouders. En hoe de erfenis van armoede generaties lang doorwerkt.

Het pauperparadijs
Een familiegeschiedenis
Suzanna Jansen
ISBN 9789460036071
Boek formaat: paperback
Prijs 10,-

Bestellen via Academy of Happiness

 

2 Comments

  1. Schrijnende omstandigheden, het lezen waard. Zoals het er nu naar uitziet komen er nu weer verarmde wijken. Vele politici en de rijken kijken allemaal de andere kant op want hun zwerende vinger is erger dan de kanker van de buurman. Empathie is bij hun de grote onbekende. Weet op welke partij u gaat stemmen de volgende keer.

    • Bij deze is mijn stem de volgende keer op mijzelf. Ben mij een beetje belazerd om mijn spreekrecht weg te geven aan iemand die ik niet eens ken.
      Om het eenvoudiger te maken, mijn kiespas gaat retour afzender.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.