Financiële ongeletterdheid parlement reden gebrekkig geldstelsel

De Stichting Ons Geld schrijft dat ze met de instelling van een Full Reserve Bank de financiële ongeletterdheid bij de wetgever probeert weg te nemen. Als deze veilige bank 16.000 oprichters heeft gaat het van start.

Als vervolg op de historische hoorzitting heeft de Kamercommissie Financiën het burgerinitiatief Ons Geld nu aan de Tweede Kamer in behandeling gegeven. De behandeling zal waarschijnlijk in 2016 plaatsvinden. Tijdens deze behandeling krijgt Ons Geld 5 minuten spreektijd om het burgerinitiatief toe te lichten. Daarna begint het kamer debat. De minister van Financiën zal aanwezig zijn. De behandeling van het initiatief zal worden afgesloten met een stemming over de ingediende moties.

Enkele voorstellen van Ons Geld zijn door de Kamercommissie ingewilligd. Zo is minister Dijsselbloem verzocht om een kabinetsreactie op het burgerinitiatief te geven. Ook heeft de Kamercommissie Ons Geld uitgenodigd om aan te geven welk concreet besluit zij de Kamer verzoeken te nemen. Eén van de voorstellen heeft betrekking op spaar- en betaalmogelijkheden.

Wie nu geld wil sparen bij een bank is gedwongen zijn geld uit te lenen. Het geld staat daarmee bloot aan de risico’s die de bank neemt.  Daarom wordt gepleit voor de oprichting van een zogenaamde Full Reserve Bank die niet kan omvallen en die niets doet met het geld dat bij haar op rekening staat; een soort digitale kluis. Een bank die doet wat je van een bank verwacht; veiligheid bieden zonder risico’s.
Dit initiatief voor een veilige bank heeft inmiddels meer dan 1.400 ‘oprichters’. Wanneer ze de benodigde 16.000 Oprichters (die ieder 50 euro toezeggen) heeft, zal deze bank worden opgericht. Meer informatie hierover vind je op www.depositobank.nl.

Op zich is dit een nobel initiatief, maar daarmee wordt het financiële systeem niet veranderd en blijven banken hun privileges van geldschepping behouden. Het cynische is dat als de Full Reserve Bank de status van bankinstelling van De Nederlandsche Bank krijgt deze ook mag meedoen aan het geldschep circus en dan is de angel uit de oppositie gehaald.

Het is het wachten op een politieke beweging die dankzij een meerderheid in beide Kamers een einde maakt aan de ongebreidelde macht en mogelijkheden die commerciële banken nu hebben. De huidige politieke partijen hebben daar de ballen niet voor of zijn te financieel ongeletterd om hiervoor te kunnen zorgen.

Lees ook:
Ons geld op de bank is niet meer van ons (Boekje open over banken)
Hanneke de Vries leent geld bij de bank

Rob Vellekoop, 24 november 2015

9 Comments

 1. Het zijn dezelfde mensen dus je krijgt hetzelfde probleem als met normale banken. Hebben jullie al gezien wat voor soort bedrijven als eerste gesponsord worden? Satanisten, check Rockstart Accelerator Spaces, zoek maar op wat voor bedrijven het sponsort, je krijgt nog meer van dezelfde problemen als he deze bedrijvigheden sponsort. Delangemars is gecontrolleerde oppositie. Alleen al het feit dat het Full reserve moet zijn en niet volle reserve zegt al genoeg over z’n Engelse FED maar dan in Nederland. Op dit moment is het enige initiatief wat werkt een bank dat geld zonder schuld en zonder satanisten heeft dan zijn we op de goede weg maar nu nog niet en zeker niet op deze manier. We laten ons inpakken door mooie woorden maar dat is wat anders.

 2. “De huidige politieke partijen hebben daar de ballen niet voor of zijn te financieel ongeletterd om hiervoor te kunnen zorgen.” Bovendien is er altijd weer die gigantische lobby – dat zou verboden moeten worden – om wezenlijke veranderingen ‘met goede (zakelijke) argumenten’ tegen te spelen. De politieke beslissers zien naar mijn idee te weinig kans om boven de partijen uit te komen om daarmee – neutraal – voor het landsbelang te kiezen (zou dit euvel ook een systeemfout kunnen zijn ‘wat wij samen niet willen’ ?). Reacties welkom.

 3. Reageren met respect?!
  Valt niet mee wanneer ‘de politiek’ het onderwerp is.
  Ga nu maar eens na, dat als het waar is wat luuk de Malefijt schrijft, dat als het zo is dat de meeste politici geen idee zouden hebben hoe het geld systeem werkt en toch over ons moeten regeren….
  Da’s toch een bewijs van totale incompetentie! En daar stemt dan iedereen behalve ik op!!!!!!!!

  • Het is geen incompetentie maar zware criminaliteit. Gezond geld kan namelijk helemaal geen criminele bankiers en politici als tussenhandelaren gebruiken. En dat is ook precies de reden waarom onze politici niets over ons geperveteerde wettige betaalmiddel willen weten. Het gaat onze politici om het eigenbelang: vaak vinden we ze na hun politieke carrière terug in mooie (dat zijn dik-betaalde) baantjes bij de banken en verzekeraars. Wim Kok, Balkenende, Zalm, De Jager…de lijst is uitputtend. De maffia deed nog wel eens iets voor iemand die geen kant meer op kon maar bankiers en politici doen dat niet.

 4. logisch toch. Als je kamerlid wilt worden moet de kandidaat slaafs het verdict van de partijleider volgen, een eigen mening is verboden.

   • Een bank die binnen het oude financiële stelsel werkt biedt geen oplossing. Het stelsel moet juist op de helling. Daarna hebben banken een meer nederige functie als dienstverlener en zullen zij hun macht hebben verloren.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.