3,2 miljoen stemmen voor EU geweigerd burgerinitiatief TTIP

Stop TTIP volgt desondanks de officiële regels die gelden voor een burgerinitiatief. Zo verzamelden zij meer dan de benodigde 1 miljoen handtekeningen en haalden zij voor 23 in plaats van de benodigde 7 landen het quotum. Ook werd precies de geldende termijn van een jaar gehanteerd voor het verzamelen van de steun.

Het burgerinitiatief van 15 juli 2014 had als doel het mandaat van de Europese Commissie (EC) rond het overleg over TTIP tussen de EU en de VS op te schorten en de CETA deal tussen Canada en de EU te stoppen.

De EC weigerde het initiatief omdat de onderhandelingsrondes volgens de EC slechts interne voorbereidingen zijn en geen juridische handelingen. Een burgerinitiatief kan alleen gaan over een gesloten deal en niet over de voorbereiding daarop. Daarnaast mag een initiatief alleen positief geformuleerd worden!

Het moge duidelijk zijn dat de burger volledig buiten spel staat. Toch zullen de gevolgen van TTIP de burger keihard raken, vandaar dat een signaal aan de EU-autoriteiten meer dan nodig is.
Demonstratie tegen TTIP
 • Datum en tijd : zaterdag 10 oktober 2015 – 13:00 uur
 • Plaats : Amsterdam – Jonas Daniel Meijerplein

Meer info over TTIP en ISDS.

Rob Vellekoop, 7 oktober 2015

8 Comments

 1. ” De EC weigerde het initiatief omdat de onderhandelingsrondes volgens de EC slechts interne voorbereidingen zijn en geen juridische handelingen. Een burgerinitiatief kan alleen gaan over een gesloten deal en niet over de voorbereiding daarop. Daarnaast mag een initiatief alleen positief geformuleerd worden!” Ik heb hier met grote verbazing kennis van genomen. Waar, in welke wettekst(en) is bovenstaande te vinden, als ik vragen mag, hoe kun je nog protesteren tegen een verdrag dat al gesloten is en hoe formuleer je iets dat je niet wilt /waar je tegen bent toch op een positieve manier??

 2. Maar Ploume wil de indruk wekke n dat de stem van n haar uit gaat, mar niet
  Nl, opdracht van multinationals

 3. ja, leuk, demonstreren, dagje uit, toeter mee, lunchpakketje. Doet iedereen wel gezellig mee?
  een bestuurder hoort niets anders dan een boer die z’n koeien hoort mekkeren. Dat concept wil er maar niet in. Anyway, heel veel plezier allemaal! Maak er in ieder geval een toffe dag van.

  ik begrijp steeds minder van dat gesticht, waar jullie (of de meeste) in vertoeven.
  Maar gelukkig vind men het er prettig vertoeven. op wat gemekker na dan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.