Waarom bedwelmt politie 16-jarige zwartrijder Thalys?

Rotterdam – De zwartrijder die zich vrijdagochtend in de Thalystrein opgesloten had op het toilet is door een arrestatie team van de politie uit de trein gehaald. Vervolgens wordt hij wandelend naar buiten gebracht en zakt na een korte behandeling (met een kapje) door de politie buiten de trein in elkaar. Daarna wordt zijn bewusteloze lichaam de trein weer in gesleept.
Op alle mogelijke manieren wordt vervolgens ontkend dat de jongeman bedwelmd werd, zowel door RTL als door de politie.

Donderdagavond

De jongen was op donderdagavond al uit de trein gezet volgens een medepassagier die hem herkent.

De getuige:
Fauconnier zegt dat de jongen gisteravond ook al een beetje een verwarde indruk maakte: “Hij was ook een beetje in paniek omdat hij achterna werd gezeten. Maar hij zag er absoluut niet gevaarlijk uit. Ik had zelfs wat medelijden met hem. Hij zag er radeloos uit.”

Vrijdagochtend

Volgens de media:
Het station Rotterdam Centraal werd vanmorgen rond 7:00 uur ontruimd nadat de man op het laatste moment de trein was ingesprongen en zich had opgesloten op het toilet. Een onderhandelaar, een arrestatieteam en een politiehond moesten eraan te pas komen om de man uit de trein te halen. Ook heeft de EOD nog onderzoek gedaan.

Op de gecensureerde video van RTL is het kapje niet te zien, maar  gelukkig toont het video-verslag van de Telegraaf, ongecensureerd, wat er echt gebeurt:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24508808/__Thalys_R_dam_CS_ontruimd__.html
De jongen krijgt na een kort gesprek met beide agenten een kap over zijn hoofd getrokken en zakt in elkaar!

RTL nieuws liegt in het verslag:
Op live-beelden van de arrestatie was te zien dat de man niet op zijn benen kon blijven staan toen hij door een arrestatieteam uit de trein was gehaald. Hij werd daarom weer terug in de trein gebracht. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend en de man daarna op een brancard het station uit gereden.

Omdat het om een verdachte gaat, was er een deken over hem heen gelegd, zodat hij niet herkend zou kunnen worden. Dat zag er opmerkelijk uit.

Volgens de NOS werd de 16-jarige jongeman op een brancard vervoerd omdat hij hyperventileerde.

De 16-jarige jongeman was een zwartrijder. Hij had geen explosieven bij zich en was ongewapend. Toch is het station urenlang afgezet voor dit incident en trad de politie op alsof er een terroristische aanval plaatsvond.

Hoe komt het dat de politie niet voor iedere man of vrouw die zich opsluit op het toilet in de trein op dergelijke grote schaal uit rukt en zelfs het station afsluit?

Hoe kan het dat deze wc deur niet van buitenaf te openen is? Is dat normaal?

Niet alleen RTL liegt in haar verslaggeving, een woordvoerder van de politie doet er zelfs nog een schepje bovenop.

Video afspelen – Politie beweert vervolgens dat de verdachte lopend is afgevoerd!

Gelukkig werkt RTL in dit opzicht niet mee en toont hoe de jongen bedekt door een witte deken op een brancard wordt afgevoerd.

Dan resten nog drie slotvragen:

Waarom werd de jongen bedwelmd, terwijl hij zich duidelijk zichtbaar op de beelden van de Telegraaf niet verzet en zelfs een gesprek aangaat met de politie agenten buiten de trein voordat hij bewusteloos wordt weggesleept?
Waarom wordt hierover zo geheimzinnig gedaan?
Was dit een oefening voor een terroristische aanslag of dacht de politie echt dat deze jongen gevaarlijk was?
Rob Vellekoop, 19 september 2015

27 Comments

 1. Jullie reacties zijn naar mijn mening soms echt te grappig voor woorden! Die lap die te voorschijn komt is routinekwestie voor het arrestatieteam. Een zwarte hoofdband die de ogen afschermt van een verdachte die pas afgaat als de bewuste persoon is ingesloten, voorzien van klittenband. Dit schermt de verdachte af tijdens verplaatsing en zorgt er ook voor dat zowel de persoon zelf als ook de betrokken leden van het arrestatieteam niet worden herkend, nog afgezien van het feit dat het gevaar wegneemt doordat de persoon zich niet kan oriėnteren. Maar goed, blijf vooral denken dat ze die jongen hebben bedwelmd hoor.. Die mannen doen gewoon hun werk, hebben geen overmatig geweld toegepast en zijn opgeroepen omdat er genoeg aanwijzingen waren om de zaak op deze manier aan te pakken. Maar goed, als jullie liever hebben dat de politie niet meer op moet treden op een manier als deze dan ben ik benieuwd hoe jullie reageren als het wel een keer gruwelijk misgaat en deze jongens er niet zijn.. Dan hoop ik van harte dat het niet mijn kind of geliefde is die aan gort wordt geblazen of overhoop wordt geschoten. Hebben jullie wel eens echt leed van dichtbij gezien? Echte slachtoffers gezien? Echte mensen gezien die de meest gruwelijke dingen op hun geweten hebben? Ik heb ook echt wel eens mijn twijfels als het gaat om hoe deze wereld in elkaar steekt en wordt geregeerd.. Maar zoek nou alsjeblieft niet achter alles en iedereen het slechtst mogelijke..

  • De jongen van 16 werd bewusteloos afgevoerd. Dat staat als een huis en op de Telegraaf-video. Als je niet wilt kijken, zal je het niet zien.

 2. ze hebben hem vast in de ´nekklem´gehouden, was toch een aanvaardbaar middel

 3. Bij het hyperventileren heeft paniek-stress al heel fel toegeslagen… daardoor krijg je het vooral benauwd en raak je uitgeput… wat heel akelig is… Je wilt wel ( mee – of – weg ) lopen, maar kan het niet meer… !

 4. Ik wil graag deze jongen helpen mijn moeder hart ging tekeer toen ik de rechtreeds beelden zag zo hulploze en bange kind.dit gaat de doofpot in

 5. Bedwelmd of niet (waar ik dus niet zo van overtuigd ben), is het misschien interessant om deze kwestie eens te vergelijken met die Tarik Z., de NOS-kaper.

  Bij de Thalys gaat het om een (zwijgende) jongen die blijkbaar snel de wc induikt en daar blijft. Hier komt het hele apparaat in actie als ging het om een terroristische aanslag.
  Bij de NOS is een jongeman binnen gedrongen met een op echt lijkende pistool die beweert ook nog eens dat er overal bommen zijn geplaatst ed. Dit nota bene zeer kort na de aanslag op Charlie Hebdo. Hierop komen slechts enkele bejaarde agenten op af om hem in te rekenen. Niks geen arrestatieteam, geen hond, niets van dit alles.

  Het klopt niet!

 6. GELUKKIG STAAT IN ONS NETTE-NEDERLAND OP HET WOESTE “VIEREN-DELEN” NIET MEER ZULK EEN BARBAARS-VERNEDERENDE DOOD-STRAF , ROB . . . . .

 7. Als iemand hyperventileerd, is het omdat de persoon stress ervaart welke hij niet (goed zelf) kan verminderen. Het stresshormoon zorgt ervoor dat de persoon diep en snel gaat ademhalen en daarmee teveel zuurstof binnenkrijgt. De chemische samenstelling is dan in onbalans. De persoon wordt (niet draai-)duizelig en slap. Dat is op de video goed te zien bij het naar buiten komen van de jongeman.

  Als ik naga dat het een 16-jarige jongen is, én alleen, die al (blijkbaar) de avond ervoor op een trein richting Parijs wilde maar geen kaartje had, en dus door een conducteur achterna gezeten en eruit is gezet, de dag erna zich opsluit in een toilet van de Thalys en daar uren verblijft met alle oplopende commotie, dan wil je wel stress krijgen lijkt me zo.
  Heeft deze jongen al veel langer clandestien met de trein gereisd of willen reizen de afgelopen tijd? Heeft hij naar goed fatsoen kunnen eten en drinken? Was hij oververmoeid? Heeft hij een onderliggende aandoening? Allemaal vragen die niet beantwoord zijn tot op heden.

  Als ik de beelden terugkijk, en nog eens en nog eens, zie ik een slappe jonge knul uit de trein komen. Na 22 seconden (opname NOS http://nos.nl/artikel/2058369-politie-arresteert-thalys-verdachte.html) zakt het linkerbeen al weg naar beneden. Hij converseert met de agenten, dat is te zien. Nog vóór hij echt wegzakt naar de agent rechts van hem, probeert de agent links van hem een stoffen lap uit een tasje te halen en laat de jongen ook los. Ik zie niets anders dan dat deze agent de lap voor de jongen zijn mond probeert te krijgen, maar de jongen zakt nu volledig ineen. Ik zie op dat moment alleen maar dat er geprobeerd wordt hulp te verlenen aan de jongen. Er wordt daar niet bedwelmd.

  Oh, en over de vraag waarom de deur niet opgemaakt is van de buitenkant? Angst! “Men” weet niet wie er achter die deur is en waarom. Er zou zo maar een booby trap van gemaakt kunnen zijn met de deur en een bom. Of een bom aan of in het lichaam. Gezien het laatste incident in een Thalys, kan ik me voorstellen dat hier niet geprobeerd is de deur te openen.

  Ik maak ook inschattingsfouten Rob, maar hier claim je zaken die door een objectievere instelling je niet had hoeven schrijven.

  • Bij het naar buiten komen (video Telegraaf) stapt de jongen onder begeleiding RUSTIG uit de trein en praat met de beide agenten. Je stresshormoon werkt blijkbaar pas later als de jongen iets over zijn hoofd getrokken krijgt. Voordat je echter bewusteloos valt bij stress zal je lichaam heftig reageren met hyperventileren, zweten, snelle hartkloppingen, enz. We zullen de ware toedracht nooit kennen. Gelukkig dat er altijd nog mensen te vinden zijn die hoopvol de gebeurtenissen een positieve wending willen geven.

  • Je ziet dat de 2e man ook iets uit een pocket pakt en dat zijn géén handboeien.Dat gaat om de verdachte zijn pols als een soort voor -verdoving.En waar was dat lapje dan voor volgens jou?Was geen zakdoek.Je ziet het hem ook duidelijk om zijnnek strappen.Doekje is ook weg als ze hem afvoeren.

 8. Ik heb het filmpje een aantal maal gekeken maar ik zie toch echt dat de jongen al door zijn knieën gaat alvorens de lap over zijn gezicht gaat. Kijk maar eens goed. Ik zie een doodsbange jongen en vind het overdreven hoe dit afgehandeld is…

 9. Bij het artikel hierover, zoals hier naar verwezen wordt (http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/getuige-man-thalys-donderdag-uit-trein-gezet-als-zwartrijder), gaf ik de reactie:

  @!Miep; je zegt: “Zoals veel verwarde mensen die rondlopen in de maatschappij, die ze niet aankunnen! Doe er wat aan.”
  Zeker, we moeten iets (heel veel!) doen aan [de aansturing van] onze maatschappij.
  Tegelijkertijd vermoed ik ten stelligste dat M. van Rossem in de juiste richting denkt.

  Deze afhandeling (op tv met tijdig opgenomen beelden!) komt intimiderend op burgers over, toch? Moeten wij zogenaamd wennen aan dit soort optreden?
  Ik weet het niet, maar deze jonge mens lijkt toch zeer op een hulpeloze jongeman.

  Het zoveelste voorbeeld van politiegeweld buiten alle proporties?
  Hoe durven deze agenten? Maar ja, zij handelen ook slechts in opdracht. Doch stellen zich hiervoor wél beschikbaar. Wie, binnen de politie (en de politiek) is verantwoordelijk voor dergelijk optreden??? Mag dat duidelijk worden?

  Natuurlijk hoort deze gang van zaken uitgezocht te worden! Fundamentele feiten lijken weer volkomen verdraaid in het nieuws (msm) weergegeven te worden!

  Ons burgers nóg meer controle opdringen? Daar heeft het werkelijk alle schijn van!

  óf deze jongen is zwaar de pineut en wordt gebruikt (misbruikt) om als afschrik wekkend voorbeeld te dienen (politie/arrestatieteam komt met gróte overmacht!);
  óf hij maakt deel uit van de enscenering (maar dat lijkt me niet).

  Is dit opnieuw een uiterst inhumaan politie optreden?????

 10. Een zwartrijder??? Doodstraf is niet genoeg. Gevierendeeld moet hij worden.
  In wat voor een maatschappij leven we toch. Wanneer komen we eindelijk in opstand. Ik hoop hier in de U.K op mijn oude dag nog een steentje aan bij te dragen.

  • Vreemde onmenselijke ideeën hou je er op na, Gerrit. Gevierendeeld voor zwartrijden? Welke straf wil je dan voor moord?

   • Beste mensen, ik dacht dit ik het nog wel op zo’n duidelijke sarcastische manier had verwoord. Ik bedoeld dat als een zwartrijder, wat een overtreding van niks is, zo behandeld wordt, is dat buiten elke proportie.
    Sorry voor het misverstand.

 11. Men krijgt het kapje voor de mond wanneer men hyperventileert opdat men minder zuurstof gaat inademen en wat rustiger kan worden en ontspannener wordt . . . !
  Maar dat lukt vast niet als je al over je toeren bent…

  • Hij kreeg geen kapje voor de mond, maar eentje over zijn hoofd getrokken.Hij stapte rustig de trein uit, in evenwicht, en heeft dan ettelijke tellen later een hyperventilatie aanval? Zelfs als je een hyperventilatie-aanval hebt, val je niet een-twee-drie flauw.

 12. Dat was geen kapje, maar een blinddoek die ze wilden omdoen. En hij zakte al tegen de trein aan nog voordat
  ze hem probeerden te blinddoeken. Niks geen bedwelming dus.

  • Hij kwam wel heel rustig en kalm de trein uit. Toen was er nog niets aan de hand.

   • Ik zie toch echt dat hij al naar rechts schuin wegzakt tegen de trein nog voordat ze het “kapje” (wat ik van de politie heb begrepen is dat het een blinddoek was, maar goed) om willen doen. Maar jij ziet kennelijk wat je graag wilt zien.

  • De jongen leek rustig en ongevaarlijk. Wat ik zie gebeuren is dat ze de wat jij stelt “blindoek” OM ZIJN NEK DOEN! Nog erger dan bedwelming de nekklem mag niet meer dus dan maar dan anders??

   De jongen werd bewusteloos gemaakt, en verder weten we niet wat er in de trein met de jongen is gebeurd.
   Vreselijk!!
   Arme jongen! Ik hoop dat dit to de bodem uitgezocht gaat worden.
   Ik werd er misselijk van.

 13. Als er een valse terroristische melding binnen komt wordt ieder doel als zodanig blindelings behandeld en zijn politie deelnemers geen mensen meer maar robots die bij de minste afwijkingen kunnen doden. Het ís een zeer zorgwekkend ontwikkeling wat tot dictaturen lijdt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.